Статьи

Image00012.jpg

Одним з переможців рейтингу «Золота Фортуна» у номінації «Краще підприємство з промислової безпеки та охорони праці» у 2007 р. визнано ВАТ «Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат».
На підприємстві проводиться цілеспрямована робота зі створення здорових і безпечних умов праці, запобігання виробничому травматизму і профзахворюванням. Ефективно діє система управління охороною праці. Підприємство має багаторічні традиції лідерства у питаннях впровадження нових технологій. Завдяки проведеній роботі коефіцієнт частоти виробничого травматизму (Кч) останніми роками тут не перевищує 1,0 і перебуває на рівні нижче середнього по Україні.

Інгулецький ГЗК свого часу відродила до життя вітчизняна металургія. В 1965 р. він почав постачати перший залізорудний концентрат. Сьогодні ВАТ «Інгулецький ГЗК» виробляє третину всього українського концентрату — майже 14 млн. т на рік. Причому близько 97% продукції відвантажується на вітчизняні металургійні підприємства. Після введення в експлуатацію першої дільниці магнітно-флотаційного доведення концентрату потужністю 3 млн. т на рік вміст заліза в ньому досяг 68—69%. Нині на підприємстві зводиться друга така дільниця, що забезпечить річний обсяг високоякісної продукції майже 6 млн. т. Підкреслимо: орієнтація на внутрішній ринок — довгострокова стратегія. З одного боку, вона гарантує стабільну роботу металургійної галузі, а з іншого боку — страхує від коливання світових цін.
Заслужене визнання здобув не тільки залізорудний концентрат, але й організація виробництва на підприємстві в цілому. Системи менеджменту Інгулецького ГЗК були гідно оцінені авторитетною технаглядовою компанією Bureau Veritas Certification. Свідченням того є сертифікат відповідності системи управління стандарту якості ISO 9001:2000. Крім того, підприємство має сертифікати відповідності стандартам екологічного менеджменту ISO 14001:2001 і промислової безпеки OHSAS 1800:1999. Усе це дає підставу говорити про комплексний підхід керівництва у вирішенні сьогоднішніх і завтрашніх проблем підприємства, охорону праці працюючої людини. Що, власне, і стало основною передумовою успішної участі ГЗК у рейтингу «Золота Фортуна».
Image00010.jpgНаша довідка: У ВАТ «Інгулецький ГЗК» працює майже 11,5 тис. осіб. Середній вік працюючих — 38 років. Плинність кадрів у 90-ті роки становила 7,7%, у 2005 р.— 3,6 , а в 2006 р.— 1,98%.
Зрозуміло, тільки в казці швидко діло робиться. У житті навіть невеликий стабільний успіх грунтується на добротному фундаменті. На комбінаті його почали зводити давно й цілеспрямовано, починаючи з радянської техніки безпеки, яка потім переросла в серйозну роботу з охорони праці.
— Ми перші серед гірничо-збагачувальних комбінатів України розробили й впровадили систему управління охороною праці,— констатує директор з охорони праці комбінату О. Хараїм.— Сьогодні добиваємося, щоб у кожному структурному підрозділі були створені максимально безпечні та нешкідливі умови праці. Головний засіб впливу на виконавця будь-якого рангу — талонна система контролю за додержанням вимог нормативних актів з охорони праці, введена ще в 2001 р. Велике значення має колективний договір, що включає комплексні заходи щодо досягнення нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища. В арсеналі таких засобів — і моральні способи впливу. Наприклад, листи-попередження родинам тих працівників, які хоч раз були помічені в порушенні нормативів безпеки праці: «Ваш син (чоловік, батько) може бути звільнений, оскільки порушує вимоги охорони праці...» Але головна увага — безпосередній роботі в структурних підрозділах.
Справжніми провідниками працеохоронної політики підприємства є начальник цеху технологічного автотранспорту М. Тимошенко і його заступник В. Куделя, начальник цеху першої рудозбагачувальної фабрики В. Невзоров і його заступник А. Гринчук, начальник дробильної фабрики О. Максименко і його заступник А. Панченко.
Постійно займаємося атестацією робочих місць за умовами праці. На підприємстві впроваджуються нові засоби колективного й індивідуального захисту.
Оскільки успішна робота з охорони праці та промислової безпеки прямо залежить від економічних показників, саме час подивитися на стійкість розвитку самого ГЗК. Сьогодні він уже працює на повну проектну потужність і для успішної перспективи потребує значних капіталовкладень у масштабну модернізацію, підвищення якості продукції, в енерго- та ресурсозберігаючі технології, соціальні й екологічні програми. Тільки в першому півріччі 2007 р. обсяг інвестицій перевищив 150 млн. грн., з яких 84,5 млн. грн. витрачено на придбання сучасного обладнання. В липні введено в експлуатацію хвостосховище другої черги (будівництво першого пускового комплексу велося з 2001 р., вартість робіт перевищила 187 млн. грн.), що вирішило проблему складування відходів збагачення без додаткового відведення землі в найближчі 20 років. Фахівці комбінату впроваджують енергозберігаючу технологію згущення відходів збагачення, що дасть змогу істотно знизити річне споживання електроенергії. Треба підкреслити, що підвищення якості концентрату призводить до зниження енергетичних і ресурсних витрат у доменному виробництві. А це у свою чергу знижує витрати коксу в металургImage00011.jpgійному переділі і збільшує продуктивність доменних печей. Таким чином, концентрат, що виробляється ГЗК на першій черзі доведення, вигідний металургам, оскільки скорочує витрати коксу чи природного газу, інших ресурсів, а також на транспортування.
На підприємстві для вибухових робіт використовується найбільш екологічно безпечна емульсійна вибухівка «Україніт», частка якої становить 95% від загального обсягу вибухових речовин.
З ініціативи акціонерів та адміністрації підприємства, а також за сприяння вчених на відпрацьованих землях створено ландшафтний заповідник місцевого значення «Візирка» площею понад 120 га.
Окрема розмова про корпоративну соціальну відповідальність. Інгулецький ГЗК — одне з основних джерел соціальної підтримки Дніпропетровщини в цілому і Кривбасу зокрема. У 2006 р. сума загальних відрахувань до держбюджету становила 198 млн. грн., до місцевого — близько 40 млн. грн. Крім того, торік комбінат витратив більш як 23 млн. грн. для підтримки власної соціальної сфери. Зараз на комбінаті близько 11,5 тис. працівників користуються системою соціальних пільг та гарантій. Кожний працюючий щороку одержує в разі потреби медичні послуги на суму до 13 тис. грн. При цьому 100% страхових внесків для своїх працівників оплачує підприємство.
З 01.02.2004 р. кожний працівник (а це 99,2% персоналу), який не має заборгованості з оплати комунальних послуг, одержував додаткову соціальну щомісячну премію в розмірі 100 грн. З 01.01.2007 р. її розмір збільшено до 250 грн. Матерям, які працюють на комбінаті, виплачується матеріальна допомога на першу дитину — 1 тис. грн., на другу — 2 тис. грн., на третю — 3 тис. грн. і т. д. Якщо в родинах працівників ГЗК у 2002 р. народилося 165 дітей, то в 2006 р.— 300.
У цілому в колективному договорі передбачено 21 вид компенсаційних виплат і пільг, крім обов’язкових, зумовлених законодавством України.
У листопаді 2006 р. було введено в експлуатацію два 40-квартирних будинки і один 120-квартирний. Сьогодні закладено фундамент ще одного 220-квартирного будинку. А незадовго до Різдва Христового було освячено храм святого Миколи Чудотворця, у зведенні якого взяли участь не тільки керуюча компанія та комбінат, але й кожен його працівник, який зробив посильний внесок. Розглядається питання про переобладнання п’ятиповерхового корпусу Будинку тимчасового проживання з метою надання в ньому житла молодим фахівцям.
Можна було б списати ще не один аркуш паперу, щоб розповісти про всі добрі справи в ім’я працюючої людини, які не втомлюється робити керівництво підприємства. Тож не дивно, що працюючі всіма силами тримаються за комбінат. Виходить, комбінату жити й розвиватися, як і раніше, бути опорою для галузі й для країни.

Н. РУСИЧ

На знімках:
президент НАН України,
академік Б. Патон (ліворуч)
вручає нагороду рейтингу
«Золота Фортуна»
директору з охорони праці
ВАТ «Інгулецкий ГЗК» О. Хараїму;
на задньому плані —
радник Президента України,
народний артист України В. Гришко
і перший заступник Голови
Держгірпромнагляду Г. Суслов;
інструктаж з працівниками
дробильної фабрики проводить
в. о. інженера з охорони праці
О. Максименко.

Фото К. ТЕЛИЧКА,
Л. БЕЗУГЛОГО та з архіву ГЗК



До списку