Статьи

27 листопада сесія Дніпропетровської обласної ради затвердила Програму поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в області на 2008—2011 рр.
Спеціалісти Держгірпромнагляду вбачають у прийнятті Програми можливість застосування додаткових важелів поліпшення ситуації у галузі промислової безпеки та охорони праці в регіоні. За підтримку проекту, запропонованого Дніпропетровською облдержадміністрацією спільно з Держгірпромнаглядом, проголосував 81 народний депутат обласної ради.

З урахуванням кількості нещасних випадків, що сталися з організаційних причин, Програмою передбачено удосконалення професійної підготовки робітників підприємств, навчання їх безпечних методів праці та ряд інших організаційно-технічних заходів. У подальшому за погодженням усіх сторін, які працюють над розробкою та реалізацією цих заходів, напрями роботи доповнюватимуться з урахуванням конкретної ситуації у галузі промислової безпеки та охорони праці. Прийняття обласної програми дасть змогу ініціювати розробку та ухвалення таких програм місцевими радами — в районах і містах області.
Про необхідність посилення уваги до питань безпеки виробництва та прийняття невідкладних рішень як на рівні держави, так і кожного конкретного регіону свідчить рівень виробничого травматизму та професійної захворюваності, який існує в Дніпропетровській області. Щороку в результаті нещасних випадків на виробництві травмуються близько 1,5 тис. працівників, з яких майже 100 осіб гинуть. Реєструється близько 1 тис. професійних захворювань. Особливо високий рівень виробничого травматизму залишається у таких галузях, як гірничодобувна промисловість, будівництво, транспорт, агропромисловий комплекс.
Відповідно до чинного законодавства підприємства регіону відраховують певну суму страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань. Частину грошей Фонд повертає у вигляді страхових виплат потерпілим, частину спрямовує на профілактику виробничого травматизму та професійної захворюваності. Наприклад, у 2007 р. внаслідок втрати працездатності потерпілим на виробництві в області було відшкодовано 389 млн. грн.
«Насамперед треба думати, як уникнути трагедій, і працювати на їх запобігання, а не лише на ліквідацію або відшкодування шкоди потерпілим. Тому визначені програмою конкретні напрями роботи якраз і дають можливість цільового виділення коштів, які передбачені на профілактику аварій та нещасних випадків. За будь-яких соціально-економічних умов неможливо змиритися з позицією економії на безпеці працівників, з приховуванням нещасних випадків, виправданням безвідповідального ставлення роботодавців до чинного законодавства і забезпечення належних умов праці»,— підкреслив начальник теруправління Держгірпромнагляду по Дніпропетровській області А. Кожушко.
Координацію роботи щодо виконання рішення сесії обласної ради покладено на головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, контроль — на постійну комісію обласної ради з питань базових галузей економіки, соціальної політики і праці.

У Дніпропетровській області протягом останнього десятиріччя намітилась стійка тенденція до зниження рівня виробничого травматизму. У 2007 р. при зростанні обсягів промислового виробництва на 6,6% рівень загального травматизму зменшився на 15% (травмовано 1644 особи проти 1935 порівняно з 2006 р.). Майже на 10% зменшилась кількість смертельних випадків (у 2007 р. загинуло 95 осіб проти 106 у 2006 р.). За 10 місяців 2008 р. на підприємствах, підконтрольних теруправлінню, сталося 45 випадків зі смертельними наслідками (торік за такий же період — 53).
Аналіз причин травматизму свідчить: щорічно до 70% травм стаються з організаційних причин: порушення вимог безпеки під час експлуатації устаткування, невикористання або відсутність засобів індивідуального захисту, залучення до робіт працівників не за спеціальністю, недоліки під час навчання безпечних методів праці та інші. Передумовою 20% нещасних випадків є технічні причини, у тому числі незадовільний технічний стан виробничих об’єктів, засобів виробництва, недосконалість технологічного процесу. Причиною близько 10% нещасних випадків є психофізіологічні чинники: алкогольне або наркотичне сп’яніння, незадовільний стан здоров’я потерпілих та інші фактори.
Для запобігання випадкам виробничого травматизму інспектори теруправління Держгірпромнагляду по Дніпропетровській області за 10 місяців поточного року провели 35 комплексних і близько 7 тис. оперативних перевірок дотримання вимог безпеки на підприємствах регіону. Призупинялась експлуатація 5076 об’єктів і виконання робіт. До адміністративної відповідальності притягнено 4438 працівників, у тому числі понад 600 керівників підприємств.

Прес-служба теруправління Держгірпромнагляду по Дніпропетровській області



До списку