Статьи

Взятий Україною курс на вступ до Євросоюзу означає й визнання відповідних правил, за якими працюють його країни-учасниці. У галузі будівництва діє Директива Ради Європи від 21.12.88 р. про зближення законів, підзаконних актів та адміністративних положень держав-членів стосовно будівельних виробів, яка визначає основні вимоги до будівельних виробів, будівель і споруд стосовно забезпечення безпеки життя і здоров’я людини, безпеки експлуатації, пожежної безпеки та ін.

На виконання Указу Президента України від 14.09.2000 р. № 1072 «Про програму інтеграції України до Європейського Союзу» та постанови Кабінету Міністрів від 19.03.97 р. № 244 «Про заходи щодо поетапного впровадження в Україні вимог директив Європейського Союзу, санітарних, екологічних, ветеринарних, фітосанітарних норм та міжнародних стандартів» було розроблено Технічний регламент будівельних виробів, будівель і споруд, затверджений постановою Кабінету Міністрів від 20.12.2006 р. № 1764.
Технічний регламент будівельних виробів, будівель і споруд передбачає в Україні прозорі процедури оцінки відповідності, які будуть зрозумілими та прийнятними для інвесторів, виробників і споживачів продукції та відповідають загальновизнаним в країнах Євросоюзу.
Головною метою Технічного регламенту є недопущення необгрунтованого застосування будівельних виробів, від яких суттєво залежать безпека і надійність споруд, життя і здоров’я людей та стан навколишнього середовища, усунення технічних бар’єрів у торгівлі та причин, які стримують просування української продукції на світові ринки, створення сприятливих умов для застосування в будівництві на території України нових, прогресивних будівельних виробів.
Технічним регламентом передбачено, що:
держава несе відповідальність за проектування та зведення на своїй території таких будівельних об’єктів, які не повинні загрожувати безпеці людей, домашніх тварин і майна;
чинні положення, у тому числі вимоги, стосуються не тільки безпеки будівництва, але й здоров’я людей, довговічності, заощадження енергії, захисту навколишнього середовища, економічних та інших аспектів, важливих з погляду задоволення інтересів суспільства;
значення експлуатаційних характеристик і вимог, яким мають відповідати будівельні вироби, встановлюються у нормативних документах і технічних умовах з урахуванням різних рівнів основних вимог для різних споруд та природних умов;
будівельні вироби відповідають призначенню, якщо вони задовольняють вимоги будівельних норм, національного стандарту, технічних умов чи технічного свідоцтва;
вироби, які відповідають призначенню, розпізнаються за наявністю Національного знаку відповідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 29.11.2001 р. № 1599;
забезпечення відповідності виробів стандартам здійснюється за допомогою методик контролю виробництва з боку виробника та здійснення нагляду, випробувань, оцінювання та сертифікації з боку незалежних кваліфікованих третіх сторін чи самого виробника та низка інших положень.
Регламент регулює відносини у сферах розроблення, виготовлення та оцінювання відповідності виробів встановленим вимогам і поширюється на розробників, виробників і постачальників незалежно від форм власності та видів діяльності, уповноважені органи з підтвердження відповідності, акредитовані випробувальні лабораторії (центри), а також органи виконавчої влади.
Регламентом передбачено, що вироби повинні бути придатними для будівель і споруд, які загалом або як окремі частини мають відповідати призначенню й основним шести вимогам, які будуть конкретизуватися в будівельних нормах та регламентних технічних умовах:
механічний опір та стійкість;
пожежна безпека;
охорона навколишнього середовища та здоров’я людей;
безпека експлуатації;
захист від шуму;
економія енергії та збереження тепла.
Регламентом визначено основні функції та повноваження уповноважених органів та постійного комітету з питань будівництва.
Мінбуд України щорічно видаватиме переліки будівельних норм та регламентних технічних умов, відповідність вимогам яких буде вважатися доказом відповідності виробів вимогам Технічного регламенту.
Зазначеним Технічним регламентом в Україні започатковується впровадження європейської системи щодо підходів до розробки нормативних документів для проектування та зведення будівель і споруд.
Технічним регламентом визначені процедури оцінки відповідності шляхом декларування або сертифікації. Перевага надається декларуванню зі складанням декларації відповідності, за яку цілком несе відповідальність виробник.

В. Козловець, головний державний інспектор Держгірпромнагляду



До списку