Статьи

Цей груповий нещасний випадок стався у жовтні 2007 р. на комунальному підприємстві (КП) «Тернопільводоканал» управління житлово-комунального господарства та екології Тернопільської міської ради.

Слюсар-ремонтник, майстер та провідний інженер-технолог підприємства усували аварію в колодязі каналізаційних очисних споруд глибиною 5,5 м. Першим по стаціонарній металевій драбині спускався майстер. Під час його спуску обірвався щабель драбини, і майстер впав на дно колодязя. Він намагався дотягнутися до необірваних щаблів драбини, щоб самотужки вибратися догори, потім попросив допомогти і... знепритомнів.
Слюсар, який почув крик майстра, вирішив йому допомогти. Оскільки стаціонарна драбина була несправна, він, щоб спуститись у колодязь, приніс приставну драбину, повідомивши інженера-технолога про неординарну ситуацію.
Інженер-технолог терміново прибув на місце події і також спустився в злощасний колодязь. У колодязі разом зі слюсарем взяли майстра під руки, щоб підняти його. Але слюсар раптово знепритомнів і впав обличчям у воду на дно колодязя. Інженер-технолог, піднявши голову слюсаря з води, попередив машиніста насосної станції, який перебував нагорі, щоб ніхто в колодязь не спускався, бо він загазований, і тут же знепритомнів.
Виникає закономірне запитання: чому знепритомніли майстер, слюсар, інженер-технолог? А відповідь до банального проста: всі вони спускалися в загазований колодязь без протигазів та інших засобів індивідуального захисту.
Звичайно, працювати в протигазі не зовсім комфортно. Знаю про це не з розповідей. Свого часу під час навчання у військовій школі кожної п’ятниці у нас був день протиатомного і протихімічного захисту. День, як звично, після підйому починався із зарядки, але перед її початком у п’ятницю звучала команда: «Гази!» Ми швидко одягали і знімали маски протигазів, щоб вкластися в норматив відведеного часу. Потім були стройові заняття, фізична підготовка, навчання у навчальних класах, на аеродромі, самопідготовка, пересування в колонах, і весь час — у протигазах. Впродовж семи годин. А ще був марш-кидок на 10 км з подоланням загазованої місцевості. І якщо хтось без дозволу, самовільно знімав протигаз, то на нього чекала гауптвахта. Все це тривало впродовж нелегкого року навчання, незважаючи на пору року та погодні умови.
Але повернемося до перебігу подальших подій, за яких стався груповий нещасний випадок на комунальному підприємстві. Машиніст насосної станції, який перебував на місці нещасного випадку, повідомив про це оператора хлораторних установок. Той терміново приніс страхувальний канат і протигаз, і за допомогою інших працівників потерпілих підняли на поверхню. Лікарі швидкої допомоги надали їм першу медичну допомогу і доправили до лікувального закладу.
В обласній комунальній клінічній лікарні потерпілі лікувалися з діагнозами: гостре інгаляційне отруєння каналізаційним газом (метаном), токсичний бронхіт, набряк та запалення легень, загальне переохолодження організму. У майстра до того ж виявили закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку.
Комісія, призначена наказом теруправління Держгірпромнагляду по Тернопільській області, ретельно вивчила обставини цього групового нещасного випадку. Головною його причиною визначено незадовільний стан виробничого середовища (перевищення гранично допустимих концентрацій небезпечних і шкідливих газів). Майстер перед проведенням робіт у каналізаційному колодязі не забезпечив його вентиляцію. Стаціонарна металева драбина, встановлена в колодязі, була в несправному стані. Порушено вимоги безпеки під час експлуатації каналізаційних споруд: виконання майстром самовільно і одноосібно небезпечних робіт, незастосування засобів індивідуального захисту. Особливе здивування викликає та обставина, що стаж роботи за професією 57-річного майстра становить понад 35 років. На жаль, багаторічний досвід не допоміг йому запобігти нещасному випадку.
На очисних спорудах КП «Тернопільводоканал» проведено цільове обстеження стану охорони праці. За допущені порушення заборонено експлуатацію 7 об’єктів і устаткування, притягнено до адміністративної відповідальності начальника каналізаційних очисних споруд, інших посадових осіб.
За результатами матеріалів розслідування групового нещасного випадку директором КП «Тернопільводоканал» видано наказ, яким керівників структурних підрозділів зобов’язано провести позаплановий інструктаж з охорони праці з робітниками, організувати навчання і надалі щоквартально проводити з працівниками підрозділів навчально-тренувальні заняття з імітацією ліквідації аварій та наданням допомоги потерпілим у разі нещасного випадку в колодязях. Такі навчання будуть оформлятися протоколами з підписами працівників, які брали в них участь. Цим же наказом зобов’язано начальників відповідних відділів перевірити наявність і комплектність протигазів і запобіжних поясів. У стислі терміни мають бути відремонтовані несправні драбини, а спуск у колодязі для проведення робіт і рятування людей без засобів індивідуального захисту та видачі наряду-допуску заборонений. Доведено до відома, що за недодержання вимог Правил техніки безпеки при експлуатації систем водопостачання і водовідведення населених пунктів та інструкцій з охорони праці спільно з працівниками особисто будуть відповідати майстри і начальники відділів підприємства.
Розмірковуючи над цим випадком, мимоволі пригадуєш філософську сентенцію. Старший брат вийшов з хати і наступив на граблі, середній — також, молодший дивиться через вікно і мовить: «Сумно, але й мені доведеться йти». Чи не нагадує вона ситуацію, за якої стався цей груповий нещасний випадок? Адже всі троє потерпілих, знаючи про небезпеку, яка могла чатувати на них, спускалися в колодязь без протигазів. Тож граблі для тих, хто грубо нехтує вимоги з охорони праці, для тих, хто спочатку робить, а думає потім, завжди в робочому стані, очікують на чергову жертву. Будьте обережними, не наступайте на них!

В. КЛИМЕНКО, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Тернопільській області



До списку