Статьи

У кожній галузі, у кожному регіоні, у тому числі й на Сумщині, є підприємства, на яких кількість нещасних випадків на виробництві порівняно з іншими підприємствами є незначною. Нерідко керівники таких підприємств вважають, що у них з охороною праці повний порядок. Проте коли придивишся уважніше, пройдеш з перевіркою виробничими цехами та дільницями таких підприємств, то в очі впадає безліч порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці. І не так вже й далеко у цьому випадку до травмування та загибелі людей на таких виробництвах.
Саме такі думки з’являються, коли ознайомлюєшся з результатами комплексної перевірки стану безпеки та умов праці в підрозділах ВАТ «Свіський насосний завод», що в Ямпільському районі.

Нині на підприємстві працює понад 1000 осіб. Функціонують усі виробництва. На заводі створено службу охорони праці на чолі з заступником генерального директора з охорони праці. Її працівники проводять певну роботу з профілактики виробничого травматизму. Останніми роками на підприємстві спостерігається тенденція до зменшення кількості нещасних випадків. Якщо в 2002—2003 рр. тут ставалося в середньому по 9 нещасних випадків, то в 2005—2006 рр. — по 3 випадки. Ця обставина і стала, мабуть, приводом для самозаспокоєння адміністрації, служби охорони праці підприємства, завдяки бездіяльності яких функціонування СУОП, поточна робота з приведення стану промислової безпеки у відповідність до діючих нормативів і вимог з охорони праці перебуває у незадовільному стані.
Комісія, яка проводила комплексну перевірку підприємства, встановила, що перекриття будівлі та споруд ливарного цеху перебувають в аварійному стані. Підприємство виконує роботи з ремонту будівель та споруд без наявності ліцензії на цей вид робіт. Працівники, які здійснюють нагляд за безпечною експлуатацією будівель, споруд та інженерних мереж, не пройшли навчання та перевірку знань з цих питань у встановленому порядку.
На підприємстві не запроваджено порядок вмикання та вимикання конвеєрів, їх зупинки для обслуговування та ремонту. Аварійні вимикачі конвеєрів потребують ремонту. Роботи з коригування та очищення ванн, приготування розчинів металопокриттів проводяться без нарядів-допусків і цільових інструктажів з охорони праці.
Низку порушень було виявлено перевіряючими на енергетичних об’єктах підприємства. Електрозварники заводу не мають групи ІІ з електробезпеки, не проводяться інструктажі (в обсязі групи І з електробезпеки) робітників ремонтно-будівельного цеху. Електротехнічні працівники заводу не забезпечені двополюсними показниками напруги 380/220 В, відсутні гумові діелектричні килимки. Водії автовишок і акумуляторники не пройшли спеціального навчання з виконання робіт підвищеної небезпеки і не мають відповідної групи з електробезпеки.
Велику кількість порушень перевіряючі виявили на об’єктах газового господарства підприємства. Відповідальні за газове господарство і за виконання вогневих робіт у цеху № 2 не пройшли навчання та перевірку знань у встановленому порядку; не пройшов також відповідного навчання та перевірку знань відповідальний за безпечне одержання, транспортування та зберігання балонів із зрідженим газом. Газонебезпечними роботами на підприємстві керують посадові особи, які також не пройшли навчання та перевірку знань правил безпеки з виконання газонебезпечних робіт. Газова служба підприємства фактично не функціонує, не укомплектована спеціалістами, не забезпечена навіть виробничим приміщенням та обладнанням.
Під час перевірки вантажопідйомних машин і механізмів, а також посудин, що працюють під тиском, було встановлено, що манометри пульта управління компресорної станції не пройшли перевірку у встановлені терміни. Деякі бойлери, а також три вантажопідіймальних крани відпрацювали встановлений термін служби, але їх діагностування та технічний огляд не були проведені. Перелік подібних порушень можна було б продовжити.
Усього ж під час комплексної перевірки ВАТ «Свіський насосний завод» співробітниками наглядових органів було виявлено 80 порушень законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці, видано 8 приписів, експлуатацію 38 об’єктів, машин і механізмів, які створювали загрозу для здоров’я та життя людей, було заборонено чи призупинено. До адміністративної відповідальності притягнено 8 посадових осіб, у тому числі й першого керівника підприємства.
Підводячи риску під наведеними фактами, можна зробити закономірний висновок. Для того, щоб тенденція до зниження рівня виробничого травматизму у ВАТ «Свіський насосний завод» стала стійкою і незворотною, адміністрації підприємства треба чимало попрацювати. У першу чергу — вжити рішучих заходів для усунення виявлених порушень законодавчих і нормативно-правових актів з безпеки праці, забезпечити ефективну роботу служби охорони праці.

О. САМОДАЙ, начальник Сумської ДІОП на виробництвах підвищеної небезпеки



До списку