Статьи

Двадцять один рік тому жителі міста Южноукраїнська отримали чудові подарунки — були введені в експлуатацію навчально-тренувальний центр Південно-Української АЕС, спортивний комплекс «Олімп» і санаторій-профілакторій «Іскра», який розмістився на живописному березі р. Південний Буг. Основним завданням «Іскри» стало покращання здоров’я та продовження трудового довголіття працівників атомної електростанції. Сьогодні оздоровчо-реабілітаційний комплекс (ОРК) «Іскра» — найсучасніший заклад, де без відриву від виробництва отримують лікарські процедури, відпочивають, займаються фізичною культурою та спортом не тільки працівники Південно-Української АЕС, а й інші жителі міста.

Директор санаторію-профілакторію «Іскра» заслужений лікар України, кандидат медичних наук О. Білик, який уже 15 років очолює цей заклад, розповів, що раніше санаторій-профілакторій існував як оздоровниця, де відпочивали і лікувались люди похилого віку. Лікування в основному зводилось до приймання ліків та уколів. Нині завданням оздоровчо-реабілітаційного комплексу є підтримання оптимальних фізичних параметрів людей, які працюють на АЕС, для того, щоб зберегти їхній виробничий потенціал, здоров’я. Сьогодні на АЕС існує обов’язкова система оздоровлення оперативного персоналу, тобто тих людей, які відповідають за безпечну і надійну роботу станції, праця яких пов’язана з підвищеним психоемоційним навантаженням, з різноманітними шкідливими факторами. Завдання персоналу ОРК полягає в тому, щоб оператор блочного щита управління чи інший працівник прийшов на робоче місце в хорошому фізичному стані, без будь-яких психічних розладів і повністю віддавав себе роботі, проявляв свої професійні навички, що врешті-решт сприяє забезпеченню безпеки роботи АЕС. Направлення в ОРК видаються відділом охорони здоров’я Південно-Української АЕС, де спільно з профспілковою організацією ведеться облік усіх працюючих, вивчається стан їхнього здоров’я, періодичність лікувань і проходження оздоровчо-реабілітаційних процедур. Ця система оздоровлення існує на АЕС уже 5 років. Протягом року в ОРК «Іскра» здійснюються заїзди груп по 28—30 осіб, які до обіду займаються у навчально-тренувальному центрі, після обіду проходять лікувально-профілактичні процедури. На кожного з пацієнтів розроблено індивідуальну програму на підставі багаторічних обстежень. Велика увага приділяється підтриманню фізичної форми.
Практично всі під наглядом лікарів займаються фізичними вправами, а враховуючи, що характер роботи у більшості оперативного персоналу АЕС сидячий, фізичні вправи дають значний позитивний результат у боротьбі з гіподинамією. Тим більше, що в ОРК нещодавно побудовано красень-комплекс з тренажерним залом, великим спортзалом, сауною з басейном. Тому бажаючих займатися фізичними вправами серед пацієнтів ОРК завжди багато.
Автор поцікавився у директора комплексу О. Білика, чим найчастіше хворіють працівники Південно-Української АЕС. У першу чергу, це серцево-судинні, захворювання периферичної нервової системи, органів травлення. Вони характерні для людей середнього та старшого віку на будь-якому підприємстві. Що стосується захворювань, пов’язаних з впливом іонізуючого випромінювання, то за період роботи АЕС таких випадків не спостерігалося .
Взагалі радіаційний фон на АЕС та в ближніх населених пунктах постійно контролюється. На кожній адмінбудівлі, сільській або селищній радах встановлено спеціальні вимірювальні прилади, де можна в будь-який час дізнатися про рівень радіації.
Компанія НАЕК «Енергоатом» фінансує всі заходи, спрямовані на оздоровлення колективу АЕС. Це і будівництво об’єктів в ОРК «Іскра», і закупівля медичного обладнання. В діагностичному арсеналі профілакторію в минулому році з’явився новий апарат УЗД. Це дало можливість поліпшити проходження досліджень у медико-санітарній частині. Щомісяця у відділі охорони здоров’я АЕС видається 60 талонів для працівників підприємства, які за направленням цехових терапевтів проходять обстеження безкоштовно. Решта працівників також мають можливість дізнатись про стан здоров’я свого організму за незначну плату.
Предметом гордості комплексу є також апарат ударно-хвильової терапії, соляна печера і лікувальні грязі. Сьогодні це чи не єдине місце в Миколаївській області, де можна пройти процедуру ударно-хвильової терапії, що призначається для лікування опорно-рухового апарату. Соляна печера являє собою стилізоване під печеру приміщення з м’яким неяскравим освітленням, стіни якого викладені з соляних блоків. Лікування в ній призначають хворим на органи дихання. Особливою популярністю користується грязелікування. Тут уже четвертий рік застосовують широко відому своїми цілющими властивостями грязь міста-курорту Саки. Крім вищеназваних процедур, пацієнти ОРК проходять сеанси психотерапії та голкорефлексотерапії, акупунктурну діагностику по Фоллю, гомеопатичне лікування, заняття на профілакторі Євмінова, ручний та пневмомасаж, бальнеологічні процедури, які включають хвойну, бішофітну, скипидарну, йодо-бромну, кисневу, перлисту, соляну ванни, а також магніто-, лазеро-, ультразвукову терапію та інші процедури.
18 років на АЕС вирішуються питання оздоровлення, профілактики захворювань дітей працівників атомної станції. У дитячому садку № 9 м. Южноукраїнська створено філію ОРК «Іскра». Тут постійно працюють троє медичних працівників. Казкові приміщення дитсадка оснащені необхідним медичним обладнанням. Медперсонал постійно проводить роботу з батьками, надає рекомендації, консультації. Це завжди високо цінують батьки дітей, лікарі, адміністрація АЕС.
Директор ОРК О. Білик сподівається придбати багатоканальний електрокардіограф та іншу діагностичну апаратуру. Тоді б працівники станції мали б можливість пройти повне обстеження і лікування без виїзду за межі рідного міста.

Сергій КОЛЕСНИК,
наш власкор

Фото автора



До списку