Статьи
Нерідко до нещасних випадків призводять нерозсудливі дії учасників трудового процесу, зокрема, тих, хто керує тими чи іншими роботами. Так було і на підприємстві «Трамвайно-тролейбусне управління», що у Вінниці.

Бригада робітників під керівництвом начальника дільниці О. Зварича отримала завдання вивезти на смітник міста демонтовані шпали трамвайної лінії, що лежали поряд з кінцевою зупинкою внутрішньоміського залізничного транспорту. Звелівши поставити виділений для цієї мети трактор з причіпом вздовж кривої дільниці колії, керівник робіт вирішив простежити, чи не перешкоджатиме він руху трамваїв. Після того, як по кривій дільниці вільно проїхали два вагони типу КТ-4СУ, О. Зварич дав вказівку про навантаження шпал на причіп. Як тільки робітники приступили до роботи, на кривій дільниці з’явився маршрутний трамвай Т-4СУ. Оскільки у транспортного засобу такого типу винос задньої частини дещо більший, ніж у трамвая типу КТ-4СУ, то він під час руху зіткнувся з причіпом, що перебував під завантаженням. Внаслідок аварії один із робітників, який був на причіпі, впав додолу, отримавши при цьому тяжкі тілесні ушкодження.
Як бачимо, першопричиною нещасного випадку є звичайна необачність керівника робіт. Хоча, якщо розібратись, то це дуже м’яко сказано, бо хіба може розважлива людина, не будучи впевненою, що відстань між причіпом і колією є безпечною, експериментальним шляхом з’ясовувати, зачепить один транспортний засіб інший чи ні? Хіба не логічним було б заміряти відстань між причіпом і колією і таким чином з’ясувати, чи є вона достатньою?
Трагедія висвітлила також недолугість дій тракториста та водія трамвая. Якби вони були здатні усвідомлювати, що коять, то хіба допустили б зіткнення? Що стосується останнього, то він, під’їжджаючи до місця проведення навантажувальних робіт, мав би зупинитись і впевнитись, чи є на шляху (чи поблизу) предмети, які можуть перешкодити руху трамвая, а тоді вже продовжувати рух. До речі, цього вимагає від нього інструкція.
Незважаючи на всі ці перипетії, в актах розслідування нещасного випадку за формою Н-5 та Н-1 серед осіб, дії яких призвели до трагедії, немає прізвищ тракториста та водія. Виходить, створена на підприємстві комісія, яка розслідувала трагедію, вважає, що вони не причетні до неї? Якщо так, то чи можна вважати, що тут розставлені всі крапки над «і»?

Поки матеріал готувався до друку стало відомо, що за фактом нещасного випадку прокуратура Вінниці порушила кримінальну справу. Хочеться сподіватись, що теруправління Держгірпромнагляду по Вінницькій області допоможе правоохоронцям викрити допущені під час розслідування нещасного випадку недоліки та притягнути винних до відповідальності.

Василь СОПІЛЬНЯК


До списку