Статьи

В Одеській області кількість підприємств, що займаються будівельною діяльністю та виробництвом будівельних матеріалів, зареєстрованих у Одеській державній інспекції промислової безпеки та охорони праці в гірничій промисловості, будівництві й енергетиці, збільшується. В 2005 р. їх було 562, у 2007 р. — 747. На цих підприємствах працює понад 29 тис. осіб. І нерідко внаслідок великої кількості факторів ризику на будівельних майданчиках створюються ситуації, що призводять до травмування працюючих. Тільки в період з 14 по 17 липня тут загинуло 4 особи. Тому з 19 липня державна інспекція перейшла на роботу в умовах особливого режиму організації державного нагляду за охороною праці на підприємствах і в організаціях галузі.Image00030.jpg

Постанова Кабінету Міністрів від 15.10.2003 р. передбачає перелік видів робіт підвищеної небезпеки, на виконання яких необхідно мати дозвіл органів Держгірпромнагляду, а також перелік устаткування, машин і механізмів підвищеної небезпеки, на експлуатацію яких також необхідно мати такий самий дозвіл. Для того, щоб одержати вказані дозволи, підприємству необхідно одержати позитивний експертний висновок про можливість виконання заявлених видів робіт й експлуатації обладнання. Під час проходження цієї процедури і виявляється, чи проводиться на підприємстві навчання, чи є фахівці відповідних професій, чи розроблено положення про служби, в якому стані перебуває обладнання тощо.
На жаль, дуже багато з тих, хто планує займатися будівництвом, цього не знають. А звідси й усі біди. До роботи допускаються люди, які не мають відповідної кваліфікації. Керівництво підприємств не призначає осіб, відповідальних за технічний стан і безпечну експлуатацію обладнання. Допускається експлуатація обладнання, що відпрацювало нормативний термін служби, без проведення діагностики і технічного опосвідчення. Небезпечні зони на будівельних майданчиках не мають огороджень. А все це створює далеко не безпечні умови праці. Так, через те, що керівництво не подбало про створення безпечних умов праці та не проконтролювало стан огороджень небезпечних зон, були смертельно травмовані робітники ТОВ «Будпроект», «Агросервіс». На МП «Плавбудзагін» під час обрізання армокаркаса буронабивної палі не було додержано схеми стропування. Контроль з боку особи, відповідальної за безпечне переміщення вантажу краном, був відсутній. Усе це призвело до того, що шматок палі, що відлетів, травмував робітника. У ТОВ «Будівельні реформи» під час монтажу плит перекриття з висоти третього поверху споруджуваного будинку впав і загинув робітник, який не користувався запобіжним поясом.
Значна кількість випадків травмування працівників виникає внаслідок неякісної розробки проектів провадження робіт (ППР), у яких мало уваги приділяється розділу «Охорона праці». У ППР не завжди передбачені першочергові улаштуванння огороджень, особливо балконів і прорізів, місця і способи кріплення страхувальних канатів і запобіжних поясів, засоби підмощувания, які необхідно використовувати під час виконання того чи іншого виду робіт. Не приділяється увага способам видалення будівельного сміття, особливо з верхніх поверхів споруджуваних будинків, способам тимчасового закріплення елементів, що розбираються, під час виконання демонтажу конструкцій будинків і споруд, заходам з безпечного ведення робіт поблизу житлових приміщень та пішохідних доріжок. Але навіть якщо всі ці питання й висвітлені в ППР і працівники ознайомлені з ними під розписку (що теж не завжди буває), то під час виконання робіт ці заходи не виконуються і, як наслідок, призводять до нещасних випадків.
Часто працюючих підводить ненадійне кріплення засобів підмощування. Застосовуються саморобні підвісні платформи (колиски), що, як правило, встановлюються людьми, які працюють за договором підряду. А ненавчений працівник встановлює підвісні засоби на свій страх і ризик, експлуатує їх без обмежувача ходу, консолі привантажує мішками з піском. У результаті стаються трагедії, як і трапилося у ТОВ «Тіара-Од», де загинув робітник, який проводив штукатурно-фасадні роботи.
Відсутність інструкцій з безпечного виконання визначених видів робіт — також передумова травмування. На ДП «СКД» сталася зупинка козлового крана в непередбаченому місці. Кран був зупинений посередині прольоту, і кранівниця, вийшовши з нього, була смертельно травмована.
Якщо проаналізувати причини, через які сталися нещасні випадки на підприємствах будівельної галузі в Одесі й області, то на технічні припадає 11%, на організаційні — 75%. До виконання будівельно-монтажних робіт залучаються люди, які не мають базової професійної підготовки, не пройшли навчання і перевірку знань з питань охорони праці, відповідних інструктажів, стажування на робочих місцях і попереднього медичного огляду, а отже, не мають права виконувати роботи підвищеної небезпеки.
Часто до виконання робіт залучаються люди, які приїхали з інших областей і не мають житла. Вони живуть на території будівельних майданчиків, у будинках і спорудах, що зводяться. Після закінчення робочого дня, а особливо у вихідні та святкові дні вони полишені самі на себе, забуваючи, що перебувають на об’єктах підвищеної небезпеки: дозволяють розпивання спиртних напоїв, запрошують на територію сторонніх осіб. На будівництві житлового будинку по вул. Вільямса, 64 в Одесі працівник, який проживав на території будівельного майданчика, був уражений електричним струмом, підійшовши до паркану і доторкнувшись до нього. Паркан, який через чиюсь недбалість був приварений до силової шафи, виявився під напругою.
Ось так розплачуються люди за недбалість і безвідповідальність. Але ж практично на всіх об’єктах є сторожова охорона, і бувають випадки, коли навіть інспектор не може без дозволу керівництва потрапити туди. Виникає запитання: як потрапляють на будівельні майданчики сторонні особи?
Ще одна проблема, через яку травмуються люди,— незастосування засобів індивідуального та колективного захисту навіть за їх наявності. Роботи на висоті необхідно виконувати із застосуванням запобіжних поясів, проте пояси найчастіше використовують невипробувані, а нерідко роботи виконують взагалі без них. Так було на КП «Будова», де люди загинули через те, що під час виконання робіт на висоті не використовували запобіжні пояси.
Перевірки показують, що значна кількість порушень нормативно-правових актів з охорони праці стається через відсутність або незадовільну координацію дій між генпідрядною організацією чи замовником і субпідрядними організаціями. Генпідрядник зобов’язаний разом із субпідрядниками розробити заходи, що забезпечують безпечні умови праці на об’єктах, що споруджуються. Але, як правило, такі заходи відсутні.
Теруправління Держгірпромнагляду по Одеській області розглядало питання виробничого травматизму в будівельній галузі на нараді в березні цього року спільно з обласною радою профспілок працівників будівництва та промбудматеріалів. Було підписано спільний документ про посилення наглядової діяльності в сфері промислової безпеки та охорони праці. Визначено завдання державної інспекції, роботодавців і керівників підприємств, профспілкових організацій. Також у березні було проведено засідання круглого столу з питань взаємодії державних органів управління і роботодавців щодо реалізації Закону «Про охорону праці». Рекомендації узагальнено Об’єднанням організацій роботодавців Одеської області.
Намічене вже втілюється в життя. Було проведено два семінари з працівниками служб охорони праці підприємств і організацій будівельної галузі та з особами, відповідальними за технічний стан і безпечну експлуатацію вантажопідйомних механізмів. У них взяли участь представники ТОВ «Прогрес-буд», «Будівельна фірма», «Головбуд», ВАТ «Одесбуд» та ін. Проводяться оперативні перевірки «Будівельним патрулем», практикується проведення перевірок у вечірній час, святкові та вихідні дні. За період з 19 липня по 31 серпня нинішнього року держінспектори здійснили 155 перевірок об’єктів. Було заборонено, призупинено експлуатацію 346 об’єктів, машин, механізмів. На будівельних майданчиках, де були виявлені порушення, що створювали пряму загрозу життю та здоров’ю працюючих, відключено обладнання від енергопостачання (ТОВ «Альянсжитлобуд», ДП «Житлобуд», «Золоті ключі»). За порушення вимог законодавства про охорону праці держінспекцією було притягнено до адміністративної відповідальності 131 посадову особу, у тому числі 35 перших керівників. Загальна сума штрафних санкцій становить більш як 11 тис. грн.
Це дало позитивні результати: за вказаний період випадків смертельного травматизму, пов’язаного з виробництвом, на підприємствах будівельної галузі в Одеській області не зареєстровано.
З метою реального впливу на генеральних підрядників (замовників) і через них — на всіх учасників будівництва Держгірпромнагляд вніс на розгляд Держбуду пропозиції щодо розробки нового Положення про взаємодію замовників, генпідрядних і субпідрядних будівельних організацій. У ньому пропонується передбачити наявність у замовника чи генпідрядника (незалежно від чисельності працівників) служби охорони праці; право служби охорони праці генпідрядника (замовника) перевіряти субпідрядні організації як перед допуском до роботи на об’єкті, так і під час виконання будівельно-монтажних робіт; загальну відповідальність генпідрядника (замовника) і субпідрядника за порушення, що допустив субпідрядник, зокрема, за ті, що призвели до нещасного випадку чи були виявлені під час перевірки органами Держгірпромнагляду; відповідальність генпідрядника (замовника) за незадовільну координацію дій між усіма учасниками будівництва об’єкта; обов’язок генпідрядника (замовника) направляти повідомлення до органу Держгірпромнагляду про початок роботи на об’єкті будівництва не пізніше ніж за 5 днів.
З ініціативи Держгірпромнагляду обговорюється питання щодо розробки разом з Держбудом рекомендацій з підготовки документів для одержання ліцензії на будівельну діяльність. До Положення про порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт, затвердженого наказом Держбуду від 05.12.2000 р. № 273, пропонується внести доповнення про те, що при одержанні дозволу на виконання будівельних робіт необхідна наявність проекту провадження робіт і дозволу Держгірпромнагляду на початок виконання робіт підвищеної небезпеки. Теруправління впевнене, що вжиття цих заходів та їх реалізація значно поліпшить безпечну організацію робіт на будівельних майданчиках.
На черговому засіданні ради теруправління Держгірпромнагляду по Одеській області було прийнято рішення про скасування особливого режиму організації державного нагляду на підприємствах і в організаціях будівельної галузі. Проте питання стану охорони праці в цій галузі залишається актуальним, і теруправління не знімає його з контролю.

Л. БОЛОВІНА, начальник Одеської державної інспекції промислової безпеки в гірничій промисловості, будівництві та енергетиці, Катерина ЦВІГУН, наш власкор




До списку