Статьи

У грудні минулого року управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Львівській області провело чотири семінари. Розглядався стан охорони праці при автоперевезеннях, у будівництві, у лісовому господарстві та деревообробній промисловості, а також вуглевидобуванні та суміжних видах економічної діяльності.

У кожному семінарі взяли участь близько сотні учасників, перед якими виступили представники облдержадміністрації, теруправління Держгірпромнагляду по Львівській області, ДП «Західний експертно-технічний центр», обласного управління лісового та мисливського господарства, санепідслужби, представники кафедр охорони праці львівських вищих навчальних закладів.
Найбільше питань (19) було у порядку денному першого семінару. Серед них — стан дорожньо-транспортного травматизму на Львівщині, профілактика аварійності, умови надання ліцензій на право пасажирських і вантажних перевезень, санкції за порушення ліцензійних умов. Йшлося також про вплив галузевої профспілки на умови праці, стан виробничого травматизму на підприємствах-перевізниках, вантажовідправниках і вантажоодержувачах.
Жвавий відгук аудиторії викликала надзвичайно актуальна для Львівщини тема про стан автошляхів, умови праці водіїв на лінії, професійну підготовку, підвищення кваліфікації водіїв.
На семінарі зазначалось, що кількість ДТП на Львівщині залишається високою, незважаючи на певні заходи, покликані поліпшити ситуацію. За рівнем виробничого травматизму галузь посідає третє місце в області.
Друге місце за станом виробничого травматизму в області посідає будівельна галузь. На семінарі йшлося про умови та порядок отримання ліцензій на право ведення окремих видів діяльності, пов’язаної з будівництвом, контроль за додержанням умов ліцензійної діяльності та про необхідну для виконання робіт документацію.
Під час оформлення ліцензій на ведення будівельних робіт нерідко трапляються випадки надання підприємствами неправдивої інформації щодо наявності достатньої кількості кваліфікованого персоналу, технічного оснащення, наявності нормативно-правових документів, державних будівельних норм і правил. У разі розслідування нещасних випадків на таких підприємствах виявляється, що у штатному розписі є лише три працівники — директор, бухгалтер і менеджер, а дозвіл на виконання будівельно-монтажних робіт відсутній. Діяльність таких підприємств полягає в отриманні коштів для зведення об’єкта, а для виконання будівельних робіт укладаються договори з субпідрядниками. Часто у ролі останніх виступають некваліфіковані працівники, які не мають посвідчень на право виконання робіт підвищеної небезпеки на будівництві. Нерідко у проектній документації відсутні проекти провадження робіт. Трапляються випадки, коли на виконання будівельно-монтажних чи ремонтно-будівельних робіт одним підприємством на території іншого діючого підприємства не оформляється акт-допуск.
На одному з семінарів також розглядалося питання про стан виробничого травматизму та забезпечення умов праці у лісовому господарстві. Галузь поділяє з будівельниками третє місце в області за рівнем травматизму.
Більше ніж у половині лісових господарств лісозаготівлю передано до рук приватних підприємців, що призвело до скорочення чисельності працюючих у лісових господарствах. Приватні підприємці залучають громадян до виконання лісосічних робіт за договорами підряду, на таких осіб не поширюється дія законодавства про державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та профзахворювання. Такі працівники, крім того, наражаються на небезпеку через поширене несанкціоноване вирубування лісу та незадовільну розробку технологічних карт.
Найпоширенішими порушеннями у деревообробці та меблевому виробництві є незадовільний технічний стан виробничого устаткування, допуск непідготовленого персоналу до експлуатації та обслуговування засобів виробництва.
Найвищий рівень виробничого травматизму на Львівщині спостерігається на підприємствах вугільної галузі. Найбільш поширена причина нещасного випадку — невиконання потерпілим вимог інструкції з охорони праці. У цій галузі є найвищим і рівень професійної захворюваності. За 11 місяців 2007 р. на вугільних підприємствах Львівщини стався 241 нещасний випадок на виробництві. Рівень загального виробничого травматизму порівняно з аналогічним періодом 2006 р. знизився на 44 нещасних випадки, хоча показник смертельного травматизму (4 випадки) залишається незмінним. Як позитив було відзначено те, що акценти в питаннях підвищення рівня промислової безпеки сьогодні перенесені з органів держнагляду за охороною праці на власника підприємства і на саме підприємство.
Учасники семінару схвалили конкретні пропозиції ДП «Львіввугілля» щодо недопущення виробничого травматизму на шахтах і запобігання професійним захворюванням.

Ігор ПАРФЕНЮК,
наш власкор



До списку