Статьи

2008-596.jpgРозширене засідання колегії Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду, на якому підбито підсумки роботи за перше півріччя 2008 р., відбулося 1 серпня у Конгрес-холі президент-готелю «Київський». У роботі колегії взяли участь представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, Мінвуглепрому, Мінпромполітики, Мінпаливенерго, профспілкових об’єднань, начальники теруправлінь, гірничих округів, інспекцій та експертно-технічних центрів Держгірпромнагляду, керівники Національного НДІ промислової безпеки та охорони праці та Головного навчально-методичного центру, представники засобів масової інформації, прес-служб теруправлінь та начальники управлінь і відділів центрального апарату Комітету.

Перший заступник Голови Держгірпромнагляду Г. Суслов доповів про стан виробничого травматизму у галузях економіки країни, про роботу, проведену Комітетом, недоліки у наглядовій діяльності органів державного нагляду і пріоритетні заходи для посилення її ефективності. Комітет визначив для себе основне завдання, наголосив Г. Суслов,— вивести рівень травматизму в країні на рівень розвинених країн світу.
Заслухавши та обговоривши виступ доповідача, колегія відзначила, що в Україні за шість місяців поточного року кількість нещасних випадків загального травматизму на виробництві зменшилась на 8,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Проте кількість нещасних випадків зі смертельними наслідками збільшилась на 3,9% (загинула 501 особа проти 482 у минулому році).
Зменшилась кількість нещасних випадків зі смертельними наслідками на підприємствах металургійної промисловості, агропромислового комплексу, житлово-комунального господарства, енергетики, соціально-культурної сфери та торгівлі, зв’язку, гірничорудної та нерудної промисловості. Кількість загиблих на виробництві зменшилась у 13 областях, у містах Києві, Севастополі та Кривому Розі.
Травмування працівників здебільшого сталося через організаційні причини (65,4%), з технічних причин — 23,2%, з психофізіологічних — 11,4%. Основні види подій, які призвели до нещасних випадків зі смертельними наслідками, як і минулого року, були: падіння потерпілих (21,8%), дорожньо-транспортні пригоди (18,4%), падіння, обрушення, обвалення предметів, матеріалів, породи, грунту тощо (16,8%), інші види (11,1%).
Кількість аварій у першому півріччі 2008 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшилась на 8 (з 3 до 11), внаслідок яких травмовано на 106 осіб більше, у тому числі смертельно — на 57 осіб більше (64 проти 7).
Органами Держгірпромнагляду у першому півріччі 2008 р. проведено 1087 комплексних перевірок стану охорони праці, понад 93 тис. оперативних обстежень підприємств. Через порушення, що створювали загрозу життю та здоров’ю працівників, посадові особи Держгірпромнагляду понад 78 тис. разів призупиняли експлуатацію об’єктів та виконання робіт. За порушення вимог чинного законодавства про охорону праці та охорону надр до адміністративної відповідальності притягнено понад 48 тис. працівників різних галузей виробництва, з яких понад 11 тис.— керівники підприємств.
Разом з тим прийняття Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» призвело до змін в організації та здійсненні державного нагляду за охороною праці, що не дало змоги довести показники наглядової діяльності у більшості теруправлінь Держгірпромнагляду хоча б до рівня минулого року.
Зокрема, зменшилась кількість оперативних обстежень підприємств. Середня кількість оперативних перевірок на одного інспектора зменшилась майже на 14%.
2008-586.jpgЗначно менше (на 40%) зроблено призупинок виконання робіт і експлуатації об’єктів, а також зменшилась кількість накладених штрафів на працівників, які порушують правила безпеки праці.
Коментуючи погіршення показників роботи державних інспекторів, начальник управління організації державного нагляду та обліку травматизму Держгірпромнагляду Н. Ємельянова у своєму виступі наголосила, що падіння інтенсивності та ефективності заходів державного нагляду позначається на зростанні виробничого травматизму через деякий проміжок часу. Тому таке зниження кількісних показників вже зараз повинно викликати занепокоєння у керівників відповідних галузевих управлінь Держгірпромнагляду та спонукати до вжиття негайних заходів щодо поліпшення якості та ефективності наглядової діяльності.
2008-588.jpgН. Ємельянова вказала також на відсутність належної науково-технічної підтримки з боку Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки та охорони праці, яка так необхідна сьогодні.
Заступник начальника управління — начальник юридичного відділу Держгірпромнагляду І. Калиновська поінформувала присутніх про те, що Верховною Радою України ратифіковані Конвенція МОП 81 1947 р. про інспекцію праці у промисловості й торгівлі та Конвенція МОП 129 1969 р. про інспекцію праці в сільському господарстві, які передбачають право інспектора безперешкодно, без попереднього повідомлення і в будь-яку годину доби проходити на будь-яке підприємство, яке підлягає перевірці.
Про проведення перевірки суб’єкт господарювання відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» має повідомлятися завчасно не завжди, а лише у разі проведення планових заходів (п. 4 ст. 5 Закону), тобто за відсутності потреби у невідкладній перевірці.
З метою подальшого вдосконалення комплексного управління промисловою безпекою і охороною праці, державного нагляду за створенням та додержанням безпечних і нешкідливих умов праці та усунення наявних недоліків колегія запропонувала керівникам управлінь центрального апарату та місцевих органів Держгірпромнагляду вжити конкретних дієвих заходів щодо поліпшення наглядової діяльності, зокрема:
забезпечити контроль за своєчасним виконанням Плану першочергових заходів щодо підвищення стану промислової безпеки та охорони праці на вугледобувних та шахтобудівних підприємствах, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 червня 2008 р. № 858-р;
організувати проведення позапланових комплексних перевірок стану охорони праці та промислової безпеки на підприємствах гірничодобувної промисловості з високим рівнем виробничого травматизму;
розробити методичні рекомендації здійснення державного нагляду за геолого-маркшейдерським забезпеченням ведення гірничих робіт поблизу небезпечних зон.
2008-045_2.jpgНачальникам територіальних управлінь запропоновано:
протягом другого півріччя за участі технічної інспекції праці профспілок провести аналіз матеріалів спеціальних розслідувань смертельних нещасних випадків, які сталися на підприємствах, але не були пов’язані з виробництвом. Взяти під особистий і постійний контроль об’єктивність спеціальних розслідувань нещасних випадків зі смертельними наслідками і обгрунтування причин визнання їх такими, що не пов’язані з виробництвом;
закінчити до 01.01.2009 р. паспортизацію підприємств, на яких ведуться роботи з переробки корисних копалин;
обов’язково запроваджувати особливий режим державного нагляду на підприємствах галузей, де значно зростає рівень смертельного травматизму;
постійно контролювати виконання Окремого доручення Кабінету Міністрів України від 12.05.2003 р. № 20758 щодо виконання регіональних програм заміни та модернізації ліфтів житлових будинків;
забезпечити державний нагляд за порядком введення та безпечною експлуатацією атракціонів як об’єктів підвищеної небезпеки.
У ході засідання колегії відбулася прес-конференція першого заступника Голови Держгірпромнагляду Г. Суслова для представників засобів масової інформації.


Фото К. РУДИКА та К. ТЕЛИЧКА



До списку