Статьи

2008-159_2.jpgУ вересні 2007 р. теруправління Держгірпромнагляду по Одеській області провело комплексну перевірку стану охорони та умов праці на риболовецьких підприємствах Білгород-Дністровського району. Результати перевірки виявилися невтішними.

В економіці району провідне місце посідає сільське господарство, основу якого становлять 60 сільськогосподарських підприємств і 275 фермерських господарств, серед яких зареєстровані і риболовецькі підприємства.
Аналіз стану умов та охорони праці, проведений за результатами перевірки, показав, що причини зростання рівня травматизму треба шукати насамперед у тому, що керівництво Білгород-Дністровської райдержадміністрації не в повному обсязі здійснює організацію і контроль роботи з охорони праці на цих підприємствах. В управлінні агропромислового розвитку райдержадміністрації створено службу охорони праці, яка курирує тільки сільськогосподарські підприємства та фермерські господарства. Функціональними обов’язками головного спеціаліста з охорони праці райдержадміністрації також не передбачено контроль за роботою риболовецьких підприємств, що ведуть промисел. Скільки подібних підприємств діє в районі, з’ясувалося лише в ході проведення комплексної перевірки: у списку підприємств, що підлягають перевірці, їх нараховувалось 24, а фактично зареєстрованих набагато більше. Тож цілком зрозуміло, що багато хто з них випадає з поля зору районної влади.
Перевірка показала, що на підприємствах відсутні інструкції з охорони праці за професіями і видами робіт.
Про навчання з електробезпеки керівники підприємств поняття не мають. Немає програм проведення вступного інструктажу. Інструктажі з питань охорони праці або не проводяться взагалі, або проводяться формально. Журнали реєстрації інструктажів не ведуться або ведуться з порушеннями.
Якщо проблемами охорони праці на підприємствах з вилову риби в районі займаються не в повному обсязі, виходить, робота з контролю за додержанням нормативних актів з охорони праці ведеться далеко не на всіх підприємствах. Лише на деяких з них (ТОВ «Істок», РА (рибоаграрне) ЗАТ «Красний рибак») є інженери з охорони праці. Керівники підприємств слабко знають законодавчі акти з питань охорони праці. У ТОВ «Трансгрупп-фінанс» (директор Є. Верба), ПП «Мальцев» (керівник К. Мальцев), КРАП «Зоря» (голова Н. Лапчик) інженери з охорони праці, інші відповідальні посадові особи не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці.
Чи варто дивуватися, що і рибалки, зайняті безпосередньо виловом риби, поняття не мають про питання безпеки. Адже риболовецькі підприємства посідають не останнє місце в економіці району. Було виявлено, що на підприємствах, які займаються виловом риби, з кількістю працюючих понад 50 осіб посадові особи, які відповідають за організацію роботи з охорони праці, працюють за сумісництвом, що є порушенням вимог законодавства про охорону праці.
Безвідповідальне ставлення до питань безпеки на місцях базування підприємств багато в чому є наслідком недостатнього контролю з боку райдержадміністрації. Було видано розпорядження голови Білгород-Дністровської райдержадміністрації від 19.01.2007 р. № 62/2007 про затвердження районної комісії з нагляду за безпекою судноплавства і реєстрацією суден, своєчасним облаштуванням причалів і пунктів базування плавзасобів. Згідно з ним представники адміністрації перевірили причали — місця базування суден маломірного флоту і склали відповідні акти, які були затверджені головою райдержадміністрації. Проте в ході комплексної перевірки з’ясувалося, що жоден причал не відповідає даним, зазначеним в акті обстеження. Причали ПП «Гавань», «Кедровський В. Д.», «Кедровський П. Д.», «Мальцев», РА ЗАТ «Красний рибак», ТОВ «Тритон», МПП «Гавань» та інші не обладнані згідно з наказом Мінагрополітики від 13.11.2000 р. № 226, не мають пожежних щитів. Тут не ведеться облік плавзасобів, не призначено відповідальних осіб, які контролюють вихід плавзасобів на воду і відповідно немає необхідних наказів і посадових інструкцій. Під час вибіркового огляду плавзасобів, що ведуть промисел, було виявлено відсутність рятувальних засобів, що є грубим порушенням безпеки мореплавства. Ряд організацій (РА ЗАТ «Красний рибак», ТОВ «Холод-сервіс» та ін.) експлуатує плавзасоби без проведення щорічного техогляду. Мабуть, не випадково у 2007 р. саме у ТОВ «Холод-сервіс» стався один нещасний випадок, причому зі смертельним наслідком.
Ще гірше виконуються вимоги з охорони праці та безпеки мореплавства на водоймах загальнодержавного значення — на ставках. З більш як 30 водойм, розташованих на території району, було оглянуто ставки ТОВ «Істок», «Трансгруп-фінанс», ПП «Свищ», РА ЗАТ «Красний рибак» та ін.— усі вони відведені під рибогосподарську діяльність без узгодження з Держкомрибгоспом. Користувачі ставків поняття не мають про вимоги охорони праці та безпеки мореплавства в цій галузі, а плавзасоби на ставках використовуються ними на порушення вимог безпеки мореплавства.
РА ЗАТ «Красний рибак» і ПП «Золота рибка» — потенційно небезпечні підприємства, що використовують аміак. На цих підприємствах не створено локальну систему виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій, оповіщення персоналу і населення, не створено пост радіаційного та хімічного спостереження і диспетчерську службу. На риболовецьких підприємствах не організовано чітке оповіщення рибалок, які перебувають на суднах, про прогноз погоди і штормові попередження. Немає дозволу на експлуатацію рибоприймального пункту.
ТОВ «Істок» не одержало дозвіл Держгірпромнагляду на виконання робіт підвищеної небезпеки. Не проведено ідентифікацію об’єктів підвищеної небезпеки.
На колективному рибоаграрному підприємстві «Зоря», у ТОВ «Трансгруп-фінанс» та інших особливе занепокоєння викликає формальний підхід до укладання договорів найму (оренди) плавзасобів. У договорах відсутні зобов’язання щодо забезпечення плавзасобів відповідно до табеля постачання, не визначається балансова вартість плавзасобів, не відрегульовано форс-мажорні ситуації. Рибалки прибережного вилову не використовують засоби індивідуального захисту за їх наявності: рятувальні жилети, нагрудники тощо.
Комісія виявила, що тільки у ТОВ «Істок» є список належних працівникам ЗІЗ. Організовано тут і видачу засобів індивідуального захисту за картками обліку. Разом з тим ці картки ведуться з порушеннями. Догляд за ЗІЗ на жодному підприємстві не організовано. У РА ЗАТ «Красний рибак» спецодягом забезпечуються тільки водії, трактористи, токарі, зварники, мотористи й комірники. Рибалки спецодягом за рахунок підприємства не забезпечуються взагалі, а купують його за свої гроші.
Схожа картина на ПП «Золота рибка»: майже всі працівники підприємства працюють у домашньому одязі, не маючи рукавиць, фартухів. Облік видачі спецодягу не ведеться, потреба в ньому не розраховується, карток обліку немає.
Багато проблем на риболовецьких підприємствах району і з організацією проведення медоглядів. Практично на кожному з них на роботу приймають людей, які не пройшли медогляд.
На багатьох підприємствах встановлено факти серйозного порушення санітарного законодавства. У РА ЗАТ «Красний рибак», ТОВ «Істок», на ПП «Золота рибка» та ін. відомчий контроль свіжої риби та всієї готової продукції веде ветеринарна служба замість СЕС, що є грубим порушенням Закону «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини».
У ході перевірки було призупинено експлуатацію 63 об’єктів. До адміністративної відповідальності притягнено 18 посадових осіб, з них 7 перших керівників. Видано 43 приписи. Рада теруправління Держгірпромнагляду по Одеській області визнала роботу Білгород-Дністровської райдержадміністрації щодо додержання Закону «Про охорону праці» незадовільною.
За підсумками комплексної перевірки комісія дійшла висновку: керівництво Білгород-Дністровської райдержадміністрації самоусунулося від контролю за станом умов і безпеки праці на риболовецьких підприємствах. Серед заходів, спрямованих на усунення порушень і недоліків, комісія запропонувала закріпити риболовецькі підприємства за управлінням агропромислового розвитку в частині контролю за станом охорони праці та промислової безпеки або ввести до штату працівника, відповідального за цей напрям роботи.
Під час контрольної перевірки риболовецьких підприємств Білгород-Дністровського району, що відбулася в листопаді 2007 р., було встановлено, що після закінчення двох місяців для усунення раніше виявлених порушень не зроблено практично нічого. Голова Білгород-Дністровської райдержадміністрації В. Зінченко відмовився від підписання акта контрольної перевірки і висловив заперечення з приводу висновків комісії.
У квітні 2008 р. заплановано провести повторну контрольну перевірку.
Начальник теруправління Держгірпромнагляду по Одеській області М. Логвинов проінформував голову Одеської облдержадміністрації М. Сердюка про незадовільний стан безпеки праці на риболовецьких підприємствах Білгород-Дністровського району.

І. ВАСИЛЬЄВ, начальник Одеської державної інспекції промислової безпеки та охорони праці на морському транспорті і зв’язку, Катерина ЦВІГУН, наш власкор



До списку