Статьи

Машинобудування Одеси переживає не кращі часи. За роки існування незалежної України промислові підприємства значно зменшили обсяги продукції, що випускається, зменшилася чисельність працюючих. Не секрет, що серед них багато людей, вік яких наближається до пенсійного чи навіть перевищує його. Причини цього явища різні. З одного боку, невисока заробітна плата, яка до того ж виплачується нерегулярно, і погані умови праці не приваблюють на виробництво молодь. А з другого, низькі розміри пенсій змушують людей працювати, незважаючи на вік. Різке погіршення стану здоров’я в процесі виробничої діяльності призводить до нещасних випадків, у тому числі зі смертельними наслідками.

Зупинимося на обставинах деяких нещасних випадків, що сталися на підприємствах галузі в останні місяці. У жовтні 2006 р. загинув провідний інженер науково-дослідного інституту «Шторм» В. Волощук, якому було 69 років. 26.10.2006 р. В. Волощук, згідно з розпорядженням свого керівника, з 8 год виконував роботи з підготовки документації. О 14 год він пішов з робочого місця. Цього ж дня на механічній дільниці сектора № 590 інституту працював токар О. Симонов, який був у приміщенні один. О 13 год 45 хв він відключив токарний верстат, на якому працював, зачинив двері приміщення дільниці на засувку і пішов у цех «Шторм-10» заточити різця. О 14 год 15 хв повернувшись на дільницю, О. Симонов почув крик. Двері були відчинені. Ввійшовши, він побачив, що В. Волощук висів за його верстатом догори ногами, зачепившись за планку, на якій з боку, протилежного робочому місцю, кріпиться екран. Він захищає людей, які працюють на верстатах, що стоять поруч, від стружки. Верстат був включений, і О. Симонов відключив його, потім зняв В. Волощука і посадив його позаду верстата на станину. О. Симонов звернув увагу на те, що огородження затискного патрона токарного верстата було відкинуте і пересувне огородження зони обробки відведене, у патроні закріплена металева труба, на яку було накручено згін. Було видно, що В. Волощук вирішив зробити на верстаті для себе якусь деталь.
Працівники швидкої допомоги відвезли В. Волощука у лікарню, де він 29.10.2006 р. помер. Смерть настала від травмування грудної клітки. У той же час у медичному висновку про причини смерті зазначено, що потерпілий страждав на хронічну ішемічну хворобу серця, і це могло призвести до раптового погіршення стану здоров’я аж до короткочасної втрати свідомості під час роботи за верстатом з порушенням координації рухів.
Ще один нещасний випадок зі смертельним наслідком стався на території заводу «Продмаш», де розташоване ТОВ «Индустриал-Сервис Юг». 18.11.2006 р. о 17 год на зміну заступив вахтер підприємства А. Кожухар, 1935 р. народження, інвалід ІІ групи. Коли наступного ранку на зміну прийшов його змінник, то він знайшов А. Кожухаря без ознак життя. Смерть настала від гострої серцевої недостатності — А. Кожухар страждав на хронічну ішемічну хворобу серця і гіпертонію.
18.01.2007 р. стався нещасний випадок зі смертельним наслідком у ВАТ «Нептун». О 9 год завідувачка складу металу Г. Родіна, 1939 р. народження, прибула на підприємство заводським автобусом і пройшла на своє робоче місце. До її обов’язків входила видача металу за заявками підрозділів. За словами її безпосереднього начальника, ніяких інших доручень він Г. Родіній не давав. У розмові з ним Г. Родіна поскаржилася, що вчора погано почувалася. О 15 год 30 хв В. Нестеренко зателефонував їй, але ніхто не взяв трубку. Тоді він пішов на склад і знайшов Г. Родіну на підлозі без ознак життя. Смерть Г. Родіної була у прямому причинному зв’язку із захворюванням серцево-судинної системи у вигляді атеросклеротичної хвороби серця і настала від гострої серцевої недостатності.
Обставини наведених нещасних випадків свідчать тільки про одне. Багато людей пенсійного віку, які працюють на виробництві, страждають на хронічні хвороби. Разом з тим згідно з діючим Положенням про медичний огляд працівників певних категорій обов’язковим періодичним медичним оглядам підлягають тільки працівники, зайняті на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці, а також особи у віці до 21 року. Загиблі працівники, про яких йшлося, до названих категорій не належали.
Слід віддати належне адміністраціям підприємств. У важких умовах сьогодення вони знаходять кошти для надання матеріальної допомоги сім’ям загиблих або померлих на виробництві. Водночас перетворювати промислові підприємства в бюро ритуальних послуг не можна. Чи не пора ввести до законодавства норму, згідно з якою обов’язковий медичний огляд повинні проходити усі працівники, які досягли пенсійного віку, незалежно від посади чи професії. А медична комісія прийме рішення про можливість продовження цими людьми трудової діяльності. І тоді нехай роботодавець несе відповідальність за використання праці таких осіб на тому чи іншому робочому місці.

В. ПАХОМОВ, головний державний інспектор, В. КОВАЛЬ, державний інспектор (Одеська державна інспекція промислової безпеки та охорони праці на залізничному, автомобільному транспорті, в авіації та машинобудуванні)



До списку