Статьи

Слово «колиска» більшість людей розуміє як «дитяча колиска», що є, мабуть, найприємнішим і найбезпечнішим місцем людини в її ранньому дитинстві. Підйомники для виконання робіт на фасадах будівель з колисками є устаткуванням підвищеної небезпеки, що має відповідати всім вимогам нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки. Але, за висновками експертизи Херсонського ЕТЦ, сьогодні на будівництві висотних об’єктів експлуатуються сотні колисок, які не відповідають необхідним вимогам.

2008-187_1.jpgБудівельні колиски в Україні виготовляються тільки у ТОВ «Механічний завод», що у Херсоні. Їх випуск було налагоджено тут ще в 1969 р. Відтоді жодної претензії до виробу, жодного нещасного випадку, пов’язаного з відмовою під час експлуатації колисок, не було. Разом з тим зі збільшенням обсягів будівництва, особливо висотних об’єктів, збільшилася і потреба в колисках. Механічний завод нарощує темпи їх виробництва, удосконалюючи конструкцію.
Конкуренція — звичайне явище ринкової економіки, і вона завжди корисна, якщо є здоровою і цивілізованою. Але якщо споживачеві постачається неякісний товар з-за кордону, а державні служби, які повинні контролювати ситуацію, цього не роблять, то тоді «стає за державу образливо». Тому і забило тривогу керівництво ТОВ «Механічний завод», бо тут добре розуміються на фасадних підйомниках.
Справа в тому, що в Україні діє державний стандарт ГОСТ 27372—87 «Люльки для строительно-монтажных работ. Технические условия». Введений ще за часів Радянського Союзу, він діє і сьогодні на території всіх пострадянських країн. Такі самі стандарти для колисок встановлені в усіх країнах Європи. Наприкінці минулого року на будівельні майданчики країни (в основному — Києва) завезено близько 250 будівельних колисок моделей ZLP 500, ZLP 630, ZLP 800 виробництва Китаю, дешевших від подібних, що виробляються у ТОВ «Механічний завод». Для ознайомлення з продукцією конкурента на українському заводі придбали одну таку колиску і провели її експертизу. Її результати просто шокували: «колиска не відповідає вимогам нормативно-правових актів з охорони праці України, виготовлена з порушенням ГОСТів…» Вона обладнана лише одним гальмом, а не двома, які повинні діяти автоматично і незалежно один від одного (п. 1.3.8 ГОСТ 27372—87), висота балюстрад (огороджень) — 0,98 м, а не 1,2 м (п. 1.3.10 того ж ГОСТу), та має ще п’ять порушень вимог безпеки. Така економія спричинила значне зниження вартості устаткування, але це негативно позначилося на рівні безпеки під час його експлуатації.
2008-182_1.jpgЦікаво те, що у сертифікаті відповідності на дані колиски, виданому 11.09.2007 р. на підставі рішення ДП «ЦентрСЕПРОБУДМАШ», вказано, що вони відповідають необхідним вимогам, у т. ч. і п. 1.3.8 вищезгаданого ГОСТу. Людям характерно помилятись, але для посадовців органу такого високого рівня це неприпустимо, тому що від їхнього рішення залежить життя інших людей. Не хотілося б навіть думати, що для когось їхнє життя стало вдвічі дешевшим, а отже, стало зайвим одне гальмо, чи, може, хтось комусь «заколисав» пильність...
Враховуючи ситуацію та деякі інші факти порушення митного і податкового законодавства, дирекція ТОВ «Механічний завод» надіслали відповідні листи Генеральному прокурору України, Голові Державної митної служби, СБУ, Голові Держгірпромнагляду, а також до Держспоживстандарту та до Української спілки промисловців та підприємців. На адресу дирекції заводу надійшли відповіді від усіх установ, до яких вона зверталася. Слідчими органами і прокуратурою повідомлялося, що з даного питання проводиться слідство, направлені необхідні орієнтування. Держспоживстандарт повідомив, що до остаточного встановлення відповідності колисок чинним нормативним актам запропоновано ДП «ЦентрСЕПРОБУДМАШ» призупинити дію сертифіката відповідності. Але протягом півтора місяця цього не зроблено, крім того, вже інший центр сертифікації видав новий сертифікат відповідності на китайські колиски, в якому пункт про відповідність виробу вимогам п. 1.3.8 ГОСТ 27372—87 просто пропущено. Як наслідок, у першому кварталі 2008 р. на будівельні об’єкти країни знову було завезено понад 40 китайських колисок, нічим не кращих від тих, які були завезені минулого року.
Держгірпромнагляд повідомив, що теруправлінням дано доручення: під час планових перевірок підприємств з’ясовувати виконання роботодавцями вимог ст. 21 Закону «Про охорону праці» в частині отримання позитивних висновків експертизи щодо відповідності колисок електричних моделей ZLP 500, ZLP 630, ZLP 800, виготовлених компанією з Китаю, нормативно-правовим актам з охорони праці, що чинні в Україні. Але ж періодичність перевірок будівельних організацій становить 3—5 років, і якщо минулого року здійснено перевірку, то до наступної колиска, придбана нещодавно, буде наражати на небезпеку ще досить тривалий час. Крім того, на жаль, відсутня реєстрація колисок будівельних у теруправліннях Держгірпромнагляду, що також негативно позначається на здійсненні належного контролю за їх експлуатацією.
Хочеться сподіватись, що хтось врешті-решт таки прийме єдино правильне рішення — заборонить ввезення в країну устаткування, яке не відповідає вимогам безпеки. Головний інженер ТОВ «Механічний завод» В. Дудков повідомив, що сьогодні аналогічна ситуація склалася і в Білорусі, але там дещо оперативніше вирішується питання щодо недопущення завезення в країну устаткування, розрахунок за експлуатацію яких може коштувати людського життя. То, може, й наші відповідні органи згадають про підтримку вітчизняного товаровиробника, заборонять постачання на наш ринок продукції, яка створює небезпеку для наших людей? Такий крок буде реальним внеском у поліпшення стану охорони праці.


Сергій КОЛЕСНИК,
наш власкор


На знімках:
заступник головного інженера
з підготовки виробництва В. Галкін
демонструє будівельну колиску,
виготовлену в ТОВ «Механічний завод»;
перевірка колиски
на випробувальному стенді.

Фото автора



До списку