Статьи

Заклик до приватних вугільних підприємств (колишніх «копанок») Луганщини об’єднуватися в Асоціацію, набуваючи юридичного статусу, пролунав кілька місяців тому і викликав неоднозначну реакцію з боку власників.
Об’єднання заради чого? Чи не стане нова структура утриманцем на шиї тих підприємств, які не потребують спільних проектів, оскільки і без того є самодостатніми? Більше того, подібна форма об’єднання є неприйнятною, якщо передбачається контроль або втручання у бізнес-інтереси «малого вугілля». З іншого боку, Асоціація у межах своїх повноважень може здійснювати представницькі, правозахисні, координуючі функції. Особливо в питаннях промислової безпеки та охорони праці. А це вже дійсно цікаво та має право на існування.

Збираючись на нарадах постійно діючої комісії, ініційованих теруправлінням Держгірпромнагляду по Луганській області, власники та керівники шахт наполягали на конкретиці та пропонували ініціативній групі підготувати до обговорення проект статуту Асоціації. У грудні 2006 р. проект побачив світ. «Господарське об’єднання малих приватних вугільних підприємств у питаннях охорони праці, іменоване далі «Асоціація ОП», є самостійним господарським об’єднанням... на основі добровільності та зацікавленості в удосконаленні охорони праці на підприємствах»,— проголошує документ. У числі декларованих завдань названо: узагальнення та поширення передового досвіду в питаннях охорони праці; концентрація коштів на виконання геолого-маркшейдерських робіт і гірничо-геологічних прогнозів висококваліфікованими спеціалістами; сприяння в підготовці технічної документації та розробці річних програм розвитку гірничих робіт; оформлення дозвільних документів, передбачених законодавством для об’єктів підвищеної небезпеки.
— На сьогодні документ вивчено та обговорено, висловлено ряд додаткових пропозицій, які будуть враховані під час підготовки кінцевого варіанту статуту,— коментує начальник теруправління Держгірпромнагляду по Луганській області Г. Басакін.
На мій погляд, дане об’єднання — це ще один крок у напрямі цивілізованих відносин у малому вугільному бізнесі. Згадайте, ще два роки тому несанкціоноване видобування вугілля з «копанок», спровоковане складним соціально-економічним становищем у нашому вугільному регіоні, було переважно криміналом. Боротися з ним дуже складно, практично неможливо. Тоді ми виступили з ініціативою не забороняти, а дозволити видобування вугілля нетрадиційними методами, але в правовому полі, щоб власник офіційно відповідав за життя і здоров’я працівника, надрокористування, додержувався природоохоронних норм. Минув час, і сьогодні прогрес є очевидним. У будь-якому разі, в енергопрограму України, що є дуже актуальним, «мале вугілля» робить солідний внесок. І до того ж сплачує податки, вирішує проблему безробіття шахтарів і несе повну відповідальність перед державою за організацію виробництва.
Свою згоду ввійти до Асоціації підтвердили 14 малих приватних вугільних підприємств. Але при цьому вони хотіли б бачити доопрацьований статут, у якому чітко було б виписано права та обов’язки суб’єктів об’єднання, механізми його фінансування, гарантії одержання послуг. Вугільники також просять не підганяти події, щоб скороспіла організація своєю неспроможністю не відбила бажання об’єднуватися і не створювала конфліктних ситуацій.
З моменту державної реєстрації статуту «Асоціація ОП» набуде прав юридичної особи. Місцезнаходження її керівного органу буде в м. Антрациті Луганської області. Саме там, де свого часу старателі починали займатися вугільним браконьєрством.

О. НЕГРЕБЕЦЬКА, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Луганській області



До списку