Статьи

200801-29.jpg«Хочу висловити щиру подяку виконавчій дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, а також працівникам управління виконавчої дирекції Фонду в Одеській області, які оперативно оформили та безплатно вручили автомобілі інвалідам». Так пише інвалід III групи внаслідок трудового каліцтва В. Журов, який у числі 60 осіб, що багато років стояли на черзі в Головному управлінні праці та соціального захисту населення облдержадміністрації на одержання автомобіля, став його власником. «Ви повертаєте нам радість життя»,— висловлюють подяку Фонду інваліди М. Байдан (I група) і П. Пейчев (II група) з м. Іллічівська Одеської області.

Заступник начальника відділу відшкодування шкоди потерпілим і медичного обслуговування обласного відділення виконавчої дирекції Фонду Г. Новосельцева розповіла, що впродовж майже 7 років роботи Фонду цілеспрямовані виплати потерпілим провадяться за 19 видами. Це і лікування потерпілих на виробництві у лікувально-профілактичних закладах, з якими управління Фонду укладає договори, і безплатне забезпечення медикаментами, протезування, і витрати на догляд за хворими тощо. Договори на лікування потерпілих укладаються з центральними районними лікарнями, обласною лікарнею, Інститутом очних хвороб і тканинної терапії імені В. П. Філатова, обласним Центром профпатології, всіма санаторіями, куди дає направлення ЛКК поліклінік.
У санаторії «Золота Нива», що розташований в с. Сергіївка Білгород-Дністровського району, щороку оздоровлюється 350 потерпілих на виробництві. Це багатопрофільний санаторій. У ньому лікують захворювання органів дихання, опорно-рухового апарату, нервової системи, шлунково-кишкового тракту тощо. Інваліди І групи (спинальники) одержують путівки до санаторіїв м. Саки (АР Крим) і Слов’янська (Донецька область). У 2007 р. тут пройшли необхідне лікування 29 потерпілих на виробництві. Інваліди успішно відновлюють здоров’я в спеціалізованих санаторіях Немирова, Трускавця, Моршина (Львівська область), Хмільника (Вінницька область). Усього в 2007 р. у санаторіях оздоровилися 404 потерпілих на виробництві.
Хоча щороку первинна інвалідність встановлюється 80—100 особам, загальна кількість інвалідів становить у середньому 3390 осіб. А не збільшується їхня кількість за рахунок кваліфіковано проведеної медико-соціальної реабілітації. В області найнижчий показник первинної інвалідності внаслідок нещасних випадків — 0,4 на 10 тис. працюючих (по Україні цей показник у 2,5 разу вищий). Невисокий показник і по професійній захворюваності — 0,01 на 10 тис. працюючих.
Завдяки кваліфіковано організованій спеціалістами Фонду реабілітації на 50% зменшилася кількість інвалідів II групи: люди перейшли на III чи групу взагалі було знято.
За 9 місяців 2007 р. на медичну, професійну та соціальну реабілітацію потерпілих було виділено майже 3,7 млн. грн. Ці кошти пішли на оздоровлення 760 осіб, з яких 80 лікувалися стаціонарно, 404 пройшли санаторне лікування. Щороку майже 100 інвалідам за рахунок Фонду виготовляють протези органів руху. У 2005 р. 101 інваліду були виготовлені протези на суму 353 тис. грн., протягом 2006 р. 110 інвалідам — на суму 453 тис. грн.
У 2007 р. понад 300 тис. грн. було витрачено на придбання медикаментів. Оплачувалося додаткове харчування інвалідам І і II груп. 56 інвалідів I групи одержали спеціалізований медичний догляд на суму мінімальної заробітної плати; багатьом інвалідам було оплачено послуги по догляду. У 2007 р. було придбано 13 колясок для інвалідів, яким потрібний спеціальний засіб пересування.
Тим, хто одержав безплатні автомобілі, також компенсуються витрати на придбання бензину і на технічне обслуговування транспортних засобів. Шість інвалідів у 2007 р. безплатно пройшли навчання з водіння автомобіля: Фонд уклав договір з відповідними курсами.
Кваліфіковано вирішуються питання реабілітації потерпілих на виробництві в Приморському районному відділенні Фонду м. Одеси та у м. Ізмаїлі. Велику турботу про людей виявляють лікарі Приморського відділення М. Іванова та м. Ізмаїла К. Чеглакова. Усі медпрацівники відділень Фонду пройшли курси підвищення кваліфікації при виконавчій дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Проте, як вважає Г. Новосельцева, у робочих органах Фонду Одеської області налічується всього 5 медпрацівників. З огляду на великі обсяги реабілітаційних заходів, добре було б мати свою медичну службу для поліпшення роботи з потерпілими щодо відновлення їхнього здоров’я.

Катерина ЦВІГУН,
наш власкор

На знімку (зліва направо):
заступник начальника
Одеського обласного управління
виконавчої дирекції Фонду
В. Самойленко
та заступник начальника відділу
відшкодування шкоди потерпілим
і медичного обслуговування
обласного відділення
виконавчої дирекції Фонду
Г. Новосельцева
обговорюють питання допомоги інвалідам.

Фото автора



До списку