Статьи

Image00011.jpg Десять років тому на українському ринку з’явилася продукція з торговельною маркою «СБК». Сьогодні ЗАТ з іноземними інвестиціями «Слобожанська будівельна кераміка» — найбільший вітчизняний виробник облицювальної керамічної цегли та керамічних фасонних виробів. Товариство впевнено утримує лідируючі позиції на ринках збуту. На сьогодні ЗАТ має два заводи сумарною потужністю понад 90 млн. штук цегли на рік. В Ірпіні під Києвом завершується будівництво ще одного потужного, оснащеного за останнім словом техніки, заводу.

ЗАТ «Слобожанська будівельна кераміка» («СБК») є першим вітчизняним виробником облицювальної цегли, який ще наприкінці 90-х років минулого століття ввів міжнародну систему управління менеджментом якості ІSO 9001. Саме це й дало змогу підприємству завоювати міцні позиції на ринках будівельних матеріалів багатьох країн. Але на початку—в середині 90-х збудований болгарськими спеціалістами завод керамічних стінових матеріалів у Ромнах, що на Сумщині, був на грані повного банкрутства.
Під лежачий камінь і вода не тече — говорить народна мудрість. Щоб врятувати підприємство, тодішнє його керівництво звернулося за підтримкою до американського інвестиційного фонду «Western NIS Enterprise Fund». Запропонований проект сподобався міжнародному інвестору, і незабаром на реконструкцію заводу були виділені необхідні кошти.
У 2004 р. американський інвестиційний фонд, який спеціалізується на проведенні великих фінансових операцій, продав акції підприємства австрійському інвестиційному банку «Raiffeisen Investment AG». Як бачимо, закордонні інвестори, які знають ціну грошам, непогано зорієнтувалися в ситуації, що склалася, надавши свого часу ледь дихаючому на ладан українському підприємству необхідні фінансові кошти.
Звичайно, розпочинаючи співробітництво з закордонним інвестором, нинішній директор філіалу ЗАТ «СБК» у Ромнах В. Марюха розуміє, що сьогодні як для власника, так і для адміністрації підприємства немає найважливішого питання, ніж безпека праці. Ось тому вже котрий рік кожна виробнича нарада у директора підприємства починається з розгляду питань охорони праці.
Начальник служби охорони праці О. Конєв розповів, що діюча на підприємстві СУОП розроблена і застосовується відповідно до міжнародних стандартів управління промисловою безпекою OHSAS 18001.
Виробничі наради у директора роменської філії ЗАТ «СБК» незмінно починаються з інформації начальника служби охорони праці, інших посадових осіб про стан промислової безпеки у підрозділах. Особлива увага приділяється найнебезпечнішій дільниці масозаготовки. Усі обертові частини та огородження небезпечних зон на ній приведені у сувору відповідність до вимог правил безпеки. Найближчим часом на дільниці буде встановлено аспіраційну установку. Це, за словами О. Конєва, дасть змогу ефективно боротися з пилом. Провадиться на дільниці також модернізація опалювальної системи.
Доповідаючи керівнику підприємства про наявні порушення техніки безпеки на виробничих дільницях, О. Конєв не прагне показати керівників підрозділів і спеціалістів з поганого боку. Питання в іншому — кожен з них повинен працювати так, щоб бігти на крок попереду, намагатися всебічно запобігати біді. Тому кожен спеціаліст з охорони праці, на думку О. Конєва, повинен бути завжди на чолі цього забігу на підприємстві, бути його повсякденним натхненником і диригентом. Без такої постановки питання важко добитися потрібних результатів.
Особлива гордість трудового колективу підприємства — технічна й технологічна складова основного виробництва. Комп’ютеризовані випалювальні печі та французькі преси, на яких формуються керамічні вироби,— усе тут: від подавання сировини до саджання та висадки готової продукції — механізовано та автоматизовано. Втручання в технологічний процес людини, виконання одноманітних фізичних операцій зведено до мінімуму. Тут, як і скрізь на підприємстві, проводяться інструктажі з робітниками, здійснюється триступеневий адміністративно-громадський контроль за станом охорони праці.
Image00010.jpg Начальник виробництва Ю. Ткаченко детально розповів про важливу роль служби охорони праці на всіх етапах виробництва, навіть у такому питанні, як прибирання робочих місць після закінчення робочих змін. Службою розроблено положення про контрольні перевірки культури виробництва на дільницях. Раптові перевірки здійснює заводська комісія з промислової санітарії на чолі з О. Конєвим. Коефіцієнти, що виставляються, напряму, згідно з умовами колдоговору, впливають на рівень заробітної плати працюючих на виробничій дільниці.
Така сама система коефіцієнтів застосовується і під час перевірок якості ведення посадовими особами документації з охорони праці. Журнали, посадові інструкції та інструкції з охорони праці за професіями та видами робіт на робочих місцях, говорить начальник дільниці садження та сушіння цегли О. Горбатко,— предмет особливої уваги з боку вимогливого начальника служби охорони праці. Ніяких «не догледів», «зроблю завтра» у виправдання відсутності належної дисципліни з боку посадових осіб ним до уваги не береться. Здійснювати свої повноваження йому допомагає комісія з охорони праці профспілкового комітету у складі 8 осіб. Тільки в минулому році завдяки спільним зусиллям служби та профспілкових активістів було проведено понад 40 перевірок стану охорони, умов та гігієни праці. На підприємстві проведено навчання та перевірку знань персоналу за 65 професіями, перероблено та перезатверджено 109 інструкцій з охорони праці.
Зусилля, яких докладає трудовий колектив, звичайно ж, не можуть не давати позитивних результатів. За останні чотири роки на підприємстві не було випадків виробничого травматизму. Впродовж трьох останніх років роменська філія ЗАТ «СБК» перемагає в обласних конкурсах у номінаціях «Кращий роботодавець» і «Безпечні умови праці». Свідченням тому є одержана в Міжнародний день охорони праці Почесна грамота Сумської облдержадміністрації.
У планах адміністрації та трудового колективу підприємства на майбутнє — досягнення нових рубежів, планомірне підвищення рівня безпеки виробництва, поліпшення умов праці. Для цього є всі передумови, виділяються необхідні кошти. Тільки на закупівлю спецодягу, спецвзуття та інших ЗІЗ для працівників (а це 400 осіб), а також на спецхарчування та надання інших передбачених законодавством пільг тут щороку виділяється близько 150 тис. грн.
Щороку бажаючі мають можливість поліпшити своє здоров’я (50% вартості путівки за рахунок підприємства) в оздоровчому комплексі на березі Азовського моря. Для тих, хто дуже потребує, профком надає 10%-ні санаторно-курортні путівки в профільні лікувально-курортні заклади.
Профспілковий комітет не забуває про своїх ветеранів. Щорічно напередодні Дня Перемоги і Восьмого березня їм вручається передбачена колдоговором матеріальна допомога.
Підприємство підвищує темпи виробництва. Роботодавці, задовольняючи свої корпоративні інтереси, забезпечують будівельну галузь України хорошими метеріалами, додержуються чинного законодавства про охорону праці та соціальні гарантії працюючої людини. Нехай досягнення ЗАТ з іноземними інвестиціями «Слобожанська будівельна компанія» стане прикладом для інших суб’єктів підприємницької діяльності.
Вітаємо працівників галузі з професійним святом — Днем будівельника. Бажаємо подальших успіхів в роботі, роботи без аварій і нещасних випадків, миру, щастя та достатку.

Вадим КОБЕЦЬ,
наш власкор

На знімку:
начальник служби охорони праці
ЗАТ «СБК» О. Конєв (ліворуч)
і начальник виробництва Ю. Ткаченко перевіряють стан охорони праці
на виробничій дільниці № 2.

Фото автора



До списку