Статьи
Тільки у I кварталі нинішнього року на будівельних майданчиках України загинуло 32 працівники (за такий самий період 2006 р.— 20).
Незважаючи на вжиті профілактичні заходи, основними причинами травмування людей залишаються незадовільна організація робіт, порушення трудової і виробничої дисципліни, зневажливе ставлення працюючих до навчання з питань охорони праці. Такий стан справ характерний і для Одеської області.

Нещасних випадків, аналогічних тому, що стався в січні цього року із сторожем А. Дороганчуком, у ТОВ «Будпроект» раніше не було зареєстровано.
А. Дороганчук мав загальний трудовий стаж 47 років, на цьому підприємстві пропрацював 9 місяців. Навчання і перевірку знань не проходив, відмітки про інструктажі є. 4 січня 2007 р. о 8 год ранку він прийняв під охорону будівельний майданчик ТОВ «Будпроект». 5 січня прибулий йому на зміну охоронець не виявив А. Дороганчука на робочому місці. Після довгих пошуків його тіло було знайдено у приямку ліфта першої секції будинку. Здійснюючи нічний обхід території, він, мабуть, зайшов у неосвітлене приміщення під’їзду, де внаслідок відсутності огородження впав у приямок шахти ліфта і загинув.
Відсутність огородження — це і є технічна причина загибелі сторожа, яку визначила комісія з розслідування нещасного випадку. Якби шахта ліфта була захищена належним чином (було встановлено лише сигнальне огородження), людина не змогла б туди впасти. А встановити надійне огородження шахти ліфта повинен був майстер В. Бурдейний, який порушив вимоги СНиП III-4-80*.
З технічними причинами нещасного випадку тісно переплітаються причини організаційні. Одна з головних — незадовільне функціонування системи управління охороною праці на підприємстві.
За результатами перевірки притягнено до адміністративної відповідальності директора В. Червінського, інженера з охорони праці В. Винокура і майстра В. Бурдейного.
ТОВ «Агросервіс» проводило роботи з будівництва житлового будинку в смт Авангард Овідіопольського району Одеської області. У березні цього року різноробочий А. Сіроштан, самовільно залишивши робоче місце, піднявся на 6-й поверх і вийшов на балкон, щоб покликати працюючого там електрозварника на обідню перерву. Втративши рівновагу, він упав з балкона на бетонні плити дорожнього покриття, отримавши травми, не сумісні з життям.
Члени комісії дійшли висновку, що, найімовірніше, потерпілий, підійшовши до краю балкона, зачепився за арматурну сітку, покладену на підлогу. Огородження навколо балкона не було, людина втратила рівновагу і впала донизу.
Нещасний випадок, що стався у ТОВ «Агросервіс»,— свідчення того, як людина загинула тільки тому, що організатор робіт знехтував вимогами безпеки. А сам потерпілий, найімовірніше, цих вимог і не знав: не пройшов навчання і перевірки знань, а інструктажі, які зафіксовані на папері, були проведені, швидше за все, формально.
Потерпілий мав загальний стаж роботи 1 рік і 2 місяці. На цьому підприємстві пропрацював усього 2 місяці.
Комісія, що розслідувала нещасний випадок зі смертельним наслідком, встановила технічні причини випадку, що стався,— це перш за все відсутність огородження на балконі 6-го поверху. Встановлення огородження повинен був забезпечити начальник дільниці В. Терехов, який допустив порушення СНиП III-4-80* «Техника безопасности в строительстве». Ці правила вимагають: «Робочі місця та проходи до них на висоті 1,3 м і більше і відстані менше ніж 2 м від межі перепаду по висоті повинні бути захищені тимчасовими огородженнями відповідно до вимог ГОСТ 12.4.059—89».
Не забезпечивши відповідно до плану виконання робіт на дільниці безпечну організацію будівельно-монтажних робіт, не ознайомивши працівників з безпечними методами і прийомами роботи, своєю безвідповідальністю цей керівник створив умови для падіння працівника з висоти.
Комісія в акті спецрозслідування зазначила, що така ситуація створилася на підприємстві з тієї причини, що директор підприємства Т. Громико не проконтролювала в повному обсязі виконання посадовими особами покладених на них функцій з питань охорони праці. Словом, роботи виконувалися робітниками на свій страх і ризик. Що і призвело до трагедії.
За допущені порушення законодавства про охорону праці до адміністративної відповідальності було притягнено трьох посадових осіб ТОВ «Агросервіс». Розроблено заходи щодо усунення причин виникнення нещасного випадку, серед яких — позапланове навчання і перевірка знань з питань охорони праці та проведення позапланового інструктажу з усіма робітниками підприємства. Хотілося б, щоб вжиті заходи допомогли уникнути трагедії надалі.
Начальник Одеської державної інспекції охорони праці у гірничій промисловості, будівництві та енергетиці Л. Боловіна вважає, що незважаючи на те, що кількість нещасних випадків зі смертельними наслідками на будівельних об’єктах області зменшилась (у 2005 р. загинуло 10 осіб, у 2006 р.— 7), гірка статистика виробничого травматизму в будівництві викликає серйозне занепокоєння. Якщо в першому півріччі 2006 р. смертельних випадків не було, то за аналогічний період цього року загинуло 2 працівники. Не випадково на засіданнях ради теруправління це питання стоїть одним з головних, а наприкінці червня 2007 р. його розглядали на засіданні ради з питань безпеки життєдіяльності населення облдержадміністрації. Особливо підкреслювався високий рівень травматизму внаслідок падіння працюючих з висоти і необхідність вжиття відповідних заходів для запобігання порушенням.
Ми розповіли про те, як люди загинули тільки тому, що посадові особи, зобов’язані забезпечити для них безпечні умови праці, не справилися зі своїми обов’язками. Ніби й робили щось з охорони праці, але... спіткнулися об огородження. Огородження небезпечних зон не тільки на будівельному майданчику, але й огородження людей від небезпеки. Будувати будинки ціною життя людей — неприпустимо. Зневажання вимог Закону «Про охорону праці» неминуче призводить до тяжких наслідків. Обласне теруправління Держгірпромнагляду попереджає роботодавців, що надалі посилить нагляд за додержанням законодавства про охорону праці. Тільки безумовне додержання вимог безпеки зможе зберегти здоров’я і життя людині.

Катерина ЦВІГУН,
наш власкор


До списку