Статьи

Image00013.jpg Писати про обласний центр Миколаївщини і нічого не cказати про кораблебудування — значить образити сотні тисяч людей, які проживають у місті корабелів. Сьогодні тут будується 90% суден в Україні. Чотири суднобудівних заводи, за рахунок прибутку яких свого часу були побудовані дороги, трамвайно-тролейбусні колії, палаци культури, житло та багато інших об’єктів соціальної сфери, були і залишаються гордістю миколаївців, де в кожній сім’ї є близькі, родичі або знайомі, хто працював або працює в галузі суднобудування.

Суднобудівний завод «Дамен Шіпярдс Океан» є одним з найбільших підприємств суднобудівної галузі в Україні. Вдале розташування верфі з відкритим виходом до Чорного моря, професійний колектив працівників — фахівців суднобудування — все це дало змогу товариству бути одним з провідних підприємств галузі.
За 55 років існування підприємства тут побудовано кілька сотень різних суден загальною водотоннажністю приблизно 4 млн. т. У процесі розвитку завод накопичив значний досвід виробництва. Несамохідні баржі, морські рятувальні буксири, лісовози, сухогрузи, науково-дослідні судна, морські буксири, супертраулери, балкери, комбіфрейтери, рибообробні бази і величезні нафторудовози — типи суден, побудованих на верфі. Це свідчить про універсальність заводу, який, на думку вітчизняних і зарубіжних фахівців, може виготовляти будь-яку суднобудівну продукцію з якістю, що відповідає міжнародним стандартам.
Тут працює близько 3 тис. осіб та майже 1 тис. осіб — працівників підрядних організацій. Якщо раніше весь комплекс робіт з будівництва кораблів виконувався заводом, то сьогодні нове керівництво товариства надає перевагу виконанню окремих видів робіт (електромонтажні, сантехнічні, малярні роботи, монтаж технологічного обладнання та ін.) підрядним організаціям, які спеціалізуються саме на цих видах робіт, мають відповідний досвід, підготовлені кадри і гарантують якість виконання.
Президент компанії Т. Левинсен очолює комісію з охорони праці підприємства. Безпосередній контроль за вирішенням питань охорони праці здійснює директор з персоналу та адміністрування А. Педерсон. Йому підпорядкований менеджер з охорони праці, здоров’я та екології К. Гурін, якому в свою чергу підпорядковується відділ охорони праці у складі 9 осіб. Відділ очолює П. Бабич. До складу відділу входять 3 інспектори з охорони праці і 2 інспектори з нагляду за експлуатацією обладнання. В кабінетах, де розміщена служба охорони праці, класі для проведення навчання та інструктажів зроблено капітальний ремонт, встановлено меблі, комп’ютери, їх забезпечено необхідною нормативною документацією. Завод щороку передплачує не менше 20 журналів «Охорона праці», які читають президент компанії, всі директори, спеціалісти технічних служб і служби охорони праці. Решта заводчан можуть почитати журнал у бібліотеці заводу. Поки що, як запевняє К. Гурін, компанія «Акер Ярдз» прибуток, отриманий від продажу суден, і власні кошти вкладає у реконструкцію заводу і заміну обладнання, в т. ч. і на виконання заходів з охорони праці. Після проведення в 2006 р. теруправлінням Держгірпромнагляду по Миколаївській області комплексної перевірки було враховано всі зауваження і недоліки. У колективному договорі, укладеному на 2007—2009 рр., передбачено виконання робіт і відповідні кошти на покращання умов праці. А це немалі суми — в 2007 р. заплановано здійснити реконструкцію дахів виробничих корпусів на суму 5 млн. євро, закупити засоби індивідуального захисту на суму 2 млн. грн., завершити ремонт побутових приміщень, здійснити інші заходи.
На виробництві започатковано проведення щомісячних інструктажів на робочому місці. Кожного першого робочого дня місяця до початку роботи майстри проводять інструктажі зі своїми робітниками. За цим слідкують служба охорони праці, начальники цехів, профспілкова організація. Кожному працівнику після проведення вступного інструктажу видається пам’ятка «Це повинен знати кожен», в якій подано інформацію про особисту безпеку, ЗІЗ, навчання, заходи безпеки під час виконання усіх видів небезпечних робіт (на заводі їх 90%) та багато іншої корисної інформації. Інспектори відділу охорони праці щомісяця видають близько 30 приписів про усунення порушень законодавства про охорону праці. По всій території заводу і практично на кожному робочому місці встановлено знаки безпеки. Дирекція компанії забезпечує застосування на будівництві суден найсучасніших вітчизняних і зарубіжних технологій і використання відповідного обладнання. Це блоково-інтегральний метод під час виготовлення корпусів суден, що дає змогу на 2—3 місяці скоротити період будівництва, застосування ескізного способу в процесі виготовлення трубопроводів, що також скорочує терміни будівництва. Застосування сучасних Image00014.jpgвисокоякісних зварювальних порошкових і традиційних матеріалів дає змогу забезпечити надійність зварювання металевих конструкцій. На заводі застосовується найсучасніший і безпечний метод вирізання листових деталей корпусів суден портальними машинами плазмового різання. За допомогою цих машин можна виконувати різання під водою. Така технологія різання забезпечує мінімальні деформації, що дає змогу вирізати деталі малих розмірів і обробляти листи розміром 3,2 ´ 16 м товщиною до 140 мм. Під час різання зовсім не виділяється дим, у цеху абсолютно чисте повітря. Унікальні багатовалкові вальці, які гнуть циліндричні, конічні і гофровані поверхні із зусиллям 5 тис. т, є далеко не на кожному суднобудівному заводі Європи.
Підприємство експлуатує майже 200 одиниць вантажопідіймальних кранів вантажопідйомністю до 320 т, багатоповерхові риштовання і більше ніж 500 ручних різаків та багато іншого.
На «Дамен Шіпярдс Океан», як і на всіх заводах компанії, не існує фінансових проблем щодо 100%-ного забезпечення працюючих усім необхідним для безпечного ведення робіт.
Але якщо глянути на діаграму, що відображає стан травматизму на виробництві, то, на жаль, його рівень залишається досить високим, хоча і має тенденцію до зниження. У 2005 р. тут було зареєстровано 29 нещасних випадків, у 2006 р. — 17, за 8 місяців 2007 р. — 9. Такої кількості травмованих на європейських заводах немає. Здавалося б, технології однакові, а травмуються люди у нас чомусь частіше. Коли проаналізували характер травм, то виявилося, що 90% з них — це травми очей. І знаки безпеки висять скрізь, й інструктажі, і наказ про обов’язкове застосування ЗІЗ є, але чомусь заважають нашим робітникам захисні окуляри під час роботи, а голландцям або данцям — ні. Можливо, голови наших робітників мають іншу форму? І це стосується не тільки окулярів, а й навушників, рукавиць, захисних касок.
Електроінструменти на заводі — виробництва найвідоміших європейських фірм, але і тут часто наші робітники їх «удосконалюють»: то відкручують ручки, то знімають захисні кожухи, а як наслідок — травма. Як бачимо, головна причина травматизму на заводі — наш український менталітет. Саме найважче — виховати і навчити наших людей поведінці у небезпечних умовах праці. Сьогодні спеціалісти приходять на підприємство в основному після закінчення Миколаївського національного університету кораблебудування. До них компанія ставить дуже високі вимоги — вільне володіння іноземною мовою, досконале знання комп’ютера та інші, але ж і заробітна плата виплачується гідна. Що ж стосується робітничих професій, то це питання набагато складніше. Якщо раніше в Миколаєві було близько 10 профтехучилищ, в яких готували робітників суднобудівних професій, то сьогодні функціонує лише одне. Тому й приходиться удосконалювати знання та досвід на заводі, іноді й на своїх помилках, а це, звичайно, одне із джерел нещасних випадків.
Адміністрація заводу вишукує та впроваджує передовий досвід у галузі охорони праці інших суднобудівних заводів. На прохідній заводу встановлено величезний стенд, на якому щодня вміщується інформація про кількість днів без нещасних випадків, кількість нещасних випадків у минулому і поточному роках. На ньому є також звернення: «ТАТУ, БУДЬ ОБЕРЕЖНИМ! Я ЧЕКАЮ ТЕБЕ ДОМА ЗДОРОВИМ».
На «Дамен Шіпярдс Океан» відсутня система заохочень, у тому числі за додержання вимог з охорони праці. Власники підприємства вважають, що із спеціалістом або робітником укладається контракт, згідно з яким виплачується встановлена заробітна плата і все. Якщо ти не виконуєш умови договору, то контракт розривається. Такий принцип існує на всіх заводах компанії. У Норвегії, наприклад, існує система штрафів, які накладаються на працівників за порушення правил охорони праці. В Україні скласти протокол про порушення і накласти штраф має право тільки державний інспектор, але 35 грн. штрафу при місячній заробітній платі більше ніж 3 тис. грн. по кишені б’ють несуттєво.
У своєму зверненні до робітників, підрядників та гостей заводу Т. Левинсен сказав: «На заводі ми прагнемо вжити всіх можливих заходів для недопущення нещасних випадків. Однак кожен зобов’язаний підтримувати ці умови, щоб запобігти нещасному випадку. Тому ми чекаємо, що ви проявите свідомість у забезпеченні власної безпеки і безпеки інших людей».
Отже, нам залишається лише усвідомити, тобто зрозуміти, що будувати кораблі, як і виконувати іншу роботу, будь-якою ціною нікому не потрібно, праця потрібна тільки безпечна.

Сергій КОЛЕСНИК,
наш власкор

На знімках:
обладнання для гнуття деталей
корпусів суден;
машина для вирізання листів
металу під водою.

Фото автора



До списку