Статьи

Image00106.jpgХто з нас не любить атракціони? Краса, легкість, відчуття польоту... У цій захоплюючій круговерті прагнуть взяти участь не тільки діти, але й дорослі. Але, на жаль, атракціони — це не тільки красиво. Недодержання вимог безпеки на атракціонах може обернутися трагедією. Атракціони бувають різні. Виступ дресированих дельфінів — теж атракціон, на якому присутні сотні глядачів. І додержання вимог безпеки тут украй необхідне.
Ця розповідь — про Одеський міський дельфінарій «Немо».

— Шановні глядачі! Під час виступу просимо усіх залишатися на своїх місцях. До огородження басейну не підходити! Дельфінам нічого не кидати! Охорона працює по всьому периметру басейну.
З такого оголошення зазвичай розпочинається програма в дельфінарії, в якому в ролі артистів виступають дельфіни та морські котики. Глядачів, що розмістилися в амфітеатрі навколо басейну, у такий спосіб попереджають про додержання правил безпеки. Порушень звичайно не буває. Усіх захоплює яскравий, воістину феєричний виступ слухняних морських тварин.
Одеському міському дельфінарію «Немо» лише три роки, але він користується воістину величезною популярністю не тільки серед одеситів, але й серед гостей міста. Бути в Одесі й не побувати в дельфінарії? Тільки за останній рік глядачами атракціонів стало майже 300 тис. осіб, з яких безплатно можуть подивитися виставу діти з дитячих будинків, шкіл-інтернатів, дитячих санаторіїв тощо.
С. Келюшка — директора тут жартома називають капітаном дельфінарію. Закінчивши Одеську державну морську академію, він міг би стати капітаном далекого плавання, але обрав інший вид занять. Був одним з ініціаторів будівництва дельфінарію сім років тому.
Колектив дельфінарію невеликий: 11 осіб, в основному молодіжний. Усі захоплені своєю роботою, люблять її. Устаткування тут належить до категорії підвищеної небезпеки. Басейн довжиною 28 м і завширшки 15 м, глибиною 5,5 м. За допомогою чотирьох насосів потужністю 100 м3/год в басейні 3—4 рази на день повністю замінюють воду. Є ліфт, електро- і газове господарство. Вся робота цього устаткування так чи інакше пов’язана з водою, тому тут знають, що найменше недодержання елементарних вимог безпеки поставить під загрозу здоров’я і життя не тільки співробітників розважального центру, але й глядачів. Тому можна не сумніватися, що додержання вимог безпеки в розважальній установі має бути не менш важливим, ніж на промисловому підприємстві.
Перевірки, проведені теруправлінням Держгірпромнагляду по Одеській області, свідчать, що в дельфінарії відповідно до колективного договору реалізуються комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки та підвищення рівня охорони праці. Обов’язки інженера з охорони праці виконує директор ТОВ «Нерум» А. Журавльов. До складу товариства входять дельфінарій, океанарій, Центр дельфінотерапії, що будується. У дельфінарії розроблено посадові інструкції та інструкції з охорони праці. Посадові особи пройшли відповідне навчання з охорони праці в Консультаційно-навчальному центрі охорони праці, перевірку знань — у теруправлінні Держгірпромнагляду по Одеській області. Працівник, відповідальний за електрогосподарство, має групу IV з електробезпеки. Працівники, пов’язані з обслуговуванням посудин, що працюють під тиском, пройшли спеціальне навчання і щорічну перевірку знань. За графіком із залученням фахівців електротехнічної лабораторії проводяться виміри опору контурів заземлення та ізоляції електроустановок.
Усе це робити необхідно, бо три насоси, а також фільтри для очищення води працюють цілодобово: адже в басейні живуть дельфіни, за якими потрібний старанний догляд. У штат дельфінарію введено посаду працівника, який стежить за якістю води: робить хімічний аналіз, відслідковує умови утримання дельфінів у штучному середовищі. М. Гнуру, який обіймає цю посаду, називають тут «водяним». Прибережна вода не відповідає необхідним параметрам, тому воду беруть на відстані не ближче як 100 м від берега.Image00041.jpg
Все устаткування регулярно проходить випробування на Одеському судноремонтному заводі. Ліфт випробовується одеською філією ЗАТ «Oтіс» під контролем державного інспектора державної інспекції промислової безпеки й охорони праці у виробництвах підвищеної небезпеки В. Голяка.
Велику увагу керівництво дельфінарію приділяє поліпшенню санітарно-побутових умов співробітників. Є кімнати відпочинку, душові приміщення, кафе, всі вони оснащені необхідними приладами та пристроями. Тренери працюють з дельфінами в гідрокостюмах, водолази для проведення робіт під водою забезпечені відповідним устаткуванням. Не менше уваги приділяється в цьому розважальному закладі здоров’ю його працівників. Адже якщо, наприклад, у тренера щось не ладиться, у нього поганий настрій або він погано себе почуває, це відразу ж передається його підопічним — дельфінам і морським котикам. Вони відчувають це гостріше, ніж люди: починають хвилюватися, і тоді вся робота з ними може зійти нанівець. Тому в колективі дельфінарію існує правило: працівники повинні бути здорові. За станом їхнього здоров’я ведеться постійний контроль. Щорічно проводяться медичні огляди в санепідстанції Приморського району Одеси.
Потрібно окремо сказати про таке важливе питання, як турбота про безпеку мешканців басейну — дельфінів. Тут живуть чотири дорослих дельфіни й одне маля, яке народилося нещодавно. Одеському дельфінарію їх передали севастопольські колеги, які, знайшовши дельфінів хворими, викинутими на берег, вилікували їх, виходили. Дельфіни дружать з людьми, ставляться до них довірливо. Власкор журналу сама була свідком, як співробітники лікували заслаблого дельфіна, і він приймав їхню допомогу зовсім спокійно.
У дельфінарії піклуються про те, щоб мешканці басейну не мерзли взимку. Для цього у великому залі звели навіс, усередину якого нагнітається тепле повітря. В результаті дельфіни не страждають від холоду.

Де навчають професії тренера?

— Тренера з роботи з морськими тваринами? — уточнює тренер морських тварин О. Комогорова.— Наскільки я знаю, у нас — ніде. Тварин просто треба любити, цікавитися ними, відчувати їх — і поступово прийде взаєморозуміння.
Олена за фахом лікар-спецфізіолог, займається медичним забезпеченням водолазних спусків та безпекою водолазів. Працювала медсестрою на рятувальній станції комплексу у Ласпі, де міститься дельфінарій. Якось її попросили погодувати морських котиків. Їй сподобалося, поступово до годування приєдналися ігри, стала розучувати елементи дресирування. Навчатися цьому було ніде, тому придбала літературу, касети про морських котиків, їхні звички. Взаємна прихильність зростала, і незабаром в Олени вже був свій номер, з яким вона поїхала на гастролі в Одесу. А там у дельфінарії побачила дельфіна Машу. Захотілося попрацювати з твариною. Знову придбала книги, касети...
Зараз Олена виступає з чотирма дельфінами: плаває з ними, вони катають її на спинах. Легко ставши на ніс одному з них, вона робить коло пошани по басейну.
— Але якісь заходи безпеки існують у роботі з дельфінами? — запитуємо в Олени.
— Дельфіни на людей не нападають,— говорить вона.— Але щоб працювати з ними злагоджено, потрібно чітко відпрацювати координацію рухів. Наприклад, коли дельфін має підняти мене вгору з води і перенести на підмостки сцени, я повинна знаходитися у певній точці, яку ми з ним уже «відпрацювали». Тоді я приземлюся точно в потрібне місце, а не полечу, наприклад, на балкон. Дельфіни дуже сильні, і з ними потрібно розраховувати кожен рух.
Злагоджено працює з дельфінами помічник тренера Б. Долгій. Інструктор Н. Доренко дресирує морських котиків. Наталя за фахом ветеринарний лікар, так що добре знає звички цих тварин і заходи безпеки під час роботи з ними.
«Сподіваюся на Бога і на вас…»

Співробітники дельфінарію одержують багато вдячних листів.
«Мені 65 років. Виховую 5-річну онучку, у якої діагноз ДЦП. Завдяки своєчасному лікуванню вона вже ходить. Дуже допомагає дельфінотерапія. Хочу встигнути поставити її на ноги. Сподіваюся на Бога і на вас...»
«Разом з цим листом я передаю вам щасливі посмішки наших дітей. Щаслива, що є люди, яким не байдужа доля дітей, обділених природою...»
Листів багато — від пацієнтів Одеського обласного благодійного фонду реабілітації дітей-інвалідів «Майбутнє», міського добровільного товариства «Союз-Чорнобиль», благодійного Фонду «Світлий дім», спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 34, дитячого спеціалізованого клінічного санаторію «Хаджибей» та інших, пацієнти яких хоча б раз побували на яскравій та барвистій виставі, побачили фігури «вищого пілотажу» у виконанні дельфінів та витончені танці морських котиків. Колектив дельфінарію робить потрібну й корисну справу, допомагаючи хворим дітям зробити життя світлішим.
Директор дельфінарію С. Келюшок розповідає, що у дельфінарію попереду велике майбутнє. Поруч будується Центр дельфінотерапії, введення в експлуатацію якого планується в 2009 р. У цьому Центрі лікуватимуть дітей, хворих на ДЦП і аутизм. Для цього там будуть влаштовані спеціалізовані басейни, де дітлахи за допомогою тренерів зможуть плавати з дельфінами.
Але це все в майбутньому. А сьогодні — повсякденна, складна робота, постійний обов’язок забезпечити не тільки розвагу для глядачів, але й їхню безпеку. Колектив дельфінарію це вміє.

В. БОЙКО, головний державний інспектор державної інспекції промислової безпеки та охорони праці на морському транспорті і зв’язку, Катерина ЦВІГУН, наш власкор

На знімках:
директор Одеського міського дельфінарію «Немо» С. Келюшок (ліворуч)
і головний державний інспектор
державної інспекції промислової безпеки та охорони праці на морському
транспорті і зв’язку В. Бойко;
тренер О. Комогорова дякує своєму вихованцю після вистави;
помічник тренера Б. Долгій
під час вистави;
тренер Н. Доренко зі своїми
«артистами» — морськими котиками.

Фото К. ЦВІГУН



До списку