Статьи

Комісія на чолі з начальником теруправління Держгірпромнагляду по Рівненській області М. Носом провела комплексну перевірку стану охорони праці у ВАТ «Рівнегаз». На підприємстві працюють 622 працівники, в тому числі в шкідливих і небезпечних умовах праці — 195 осіб.
У структурі підприємства — служби зрідженого газу, захисту газопроводів і споруд від корозії, з експлуатації внутрішньобудинкового газового обладнання, з експлуатації підземних газопроводів і дворових вводів, автотранспорту, аварійно-диспетчерська служба та інші. До складу ВАТ «Рівнегаз» входять також 9 управлінь з експлуатації газового господарства (УЕГГ).

Результати перевірок районних УЕГГ показали, що під час проведення третього ступеня оперативного контролю, а також під час перевірок, що їх проводить служба охорони праці підприємства, не здійснюється контроль за своєчасним проведенням необхідних випробувань і технічних оглядів устаткування, за станом запобіжних і захисних пристроїв. У програмах навчання з питань охорони праці не відображені в повному обсязі питання вибухобезпеки і вибухозахисту, електробезпеки та порядок дії персоналу згідно з ПЛАСами. Відсутня програма навчання персоналу з обслуговування та безпечної експлуатації вибухозахищених вентиляторів.
До обслуговування посудин, що працюють під тиском, допускаються особи, які не пройшли перевірку знань. Інструкцією з охорони праці для наповнювача газових балонів заборонено наповнення балонів, які укомплектовані вентилями ВБ-12,8, тоді як виявлено, що балони з такими вентилями наповнюють.
Служба з експлуатації підземних газопроводів і дворових вводів не проводить своєчасно технічне обстеження підземних газопроводів, в актах не вказує виявлені порушення під час обстеження газопроводів приладовим методом, у тому числі тих, що відпрацювали більше ніж 25 років, та заходи щодо їх усунення. Зокрема, в Рівному повністю не огороджений ГРП № 2 по вул. Сагайдачного, в ГРП № 32 по вул. Набережній відсутній комплект інвентарних заглушок, не демонтовано вводи газопроводів демонтованого ШРП біля житлового будинку по вул. Кавказькій.
Служба захисту газопроводів від корозії порушує терміни технічного огляду установок електрохімзахисту, які не обладнані засобами телемеханічного контролю (катодних станцій) у с. Грушвиця Рівненського району. Аналогічні порушення виявлено в районних УЕГГ. Не здійснено плановий ремонт установок електрохімзахисту у с. Старожуків, Оржів, Голишів. Не проведено перевірку та випробування кабельних ліній електроживлення від електрощитової № 1 до електрощитової № 2 пункту випробування балонів зрідженого газу ГНП по вул. Будівельників у Рівному.
На ГНС у Костополі порушуються терміни перевірки параметрів спрацювання ЗСК, технічного обслуговування вибухозахищеного електрообладнання, перевірки сигналізаторів загазованості, не видаються наряди-допуски на виконання газонебезпечних робіт тощо. На Клеванській газовій дільниці не проводиться щорічне технічне обслуговування встановленої на газопроводах запірної арматури і компенсаторів, порушуються терміни технічного обслуговування ШРП (не рідше одного разу на шість місяців) у смт Клевань по вул. Замковій і Б. Хмельницького. Аналогічні випадки в районних УЕГГ.
На ГНП у Рівному не проводяться щомісячне технічне обслуговування, поточні і капітальні ремонти обладнання, в тому числі компресора пункту випробування балонів ЗВГ в процесі його експлуатації, не опломбовано запобіжний клапан на компресорі; не перевіряється справність та робота вентиляторів, що встановлені на ГНП (не рідше одного разу на зміну із занесенням результатів перевірки у змінний журнал).
Не проводилось планове технічне обслуговування внутрішньобудинкового газового обладнання житлових будинків у Рівному, в районних УЕГГ, 16 абонентів Шубківської газової дільниці, внутрішньобудинкових систем газопостачання громадських будівель, підприємств побутового та комунального призначення перед початком опалювального сезону, а також щоквартально (тих, що працюють постійно).
Щодо експлуатації об’єктів котлонагляду та підйомних споруд, то тут теж не обійшлося без порушень. Вантажопідіймальні крани (реєстрові № Р-2331, Р-2378) після закінчення нормативного терміну експлуатації і проведення технічного діагностування експлуатуються без дозволу органів Держгірпромнагляду. На кранах застосовують несправні знімні вантажозахоплювальні пристрої.
За результатами комплексної перевірки керівництву ВАТ «Рівнегаз» видано 15 приписів щодо усунення виявлених порушень законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці, заборонено експлуатацію 9 об’єктів і робіт. Притягнено до адміністративної відповідальності 9 посадових осіб. Роботу керівництва ВАТ «Рівнегаз» з питань охорони праці визнано недостатньою. Члени комісії запропонували здійснити ряд заходів щодо усунення виявлених порушень, створити умови для безпечного утримання, експлуатації та обслуговування устаткування підвищеної небезпеки.


С. САБАНЮК (прес-служба теруправління Держгірпромнагляду по Рівненській області)



До списку