Статьи

Image00004.jpgОдним з великих виробників кондитерської продукції в нашій країні є компанія «АВК». У її складі 5 фабрик — дві в Донецьку, по одній у Луганську, Мукачевому та Дніпропетровську. Виробництвом солодкої продукції на них зайняті понад 7 тис. працівників, що випускають третину шоколадних цукерок в Україні. Продукція, відзначена призами й визнана кращою на багатьох, у тому числі міжнародних, виставках, експортується більше ніж у 20 країн ближнього й далекого зарубіжжя. При цьому керівництво робить усе необхідне, щоб умови праці на виробництві були безпечними й комфортними. Завдяки цьому впродовж останніх років лише кілька осіб одержали мікротравми.

Одержавши завдання редакції підготувати матеріал про це підприємство, я довідався, що успіхи колективу багато в чому визначаються не лише тим, що керівництво ЗАТ «АВК» оснащує цехи найсучаснішим устаткуванням, що дає змогу випускати продукцію високої якості, але й не шкодує коштів на підвищення рівня безпеки виробництва. Примітним виявилося і те, що відділ охорони праці тут очолює досвідчений фахівець, який завершив держслужбу на посаді заступника начальника теруправління, Б. Влезько. Усі свої знання і досвід він застосовує на новій роботі, передає молодим колегам. У відділі 12 спеціалістів, які відповідають за організацію роботи з охорони праці на багатотисячному підприємстві, історія якого почалася в жовтні 1991 р.
Б. Влезько, інженер з охорони праці В. Кузьменко, виконуючий обов’язки начальника відділу охорони праці АТ «Кондитерська фабрика «А.В.К.» (Донецьк) В. Гончаров і начальник виробництва № 2 департаменту виробництва ЗАТ «АВК» М. Куксенко розповіли, як із року в рік міцніло їхнє підприємство. Всі пам’ятають, яка розруха в економіці була в перші роки після здобуття країною незалежності. Закривалися заводи, шахти, ліквідовувалися колгоспи...
Не обминула така доля й кондитерську промисловість. У цих умовах консолідуючу роль відіграла фірма «АВК», що спеціалізувалася на поставках какао-сировини для кондитерських фабрик України та реалізації кондитерських виробів. Розпочавши з виробництва сучасних пакувальних матеріалів, вона незабаром відкрила власне виробництво шоколадної та кондитерської глазурі, вийшла на ринок з оригінальною продукцією під торговою маркою «АВК». Створюються торговельні представництва в Україні та Росії, формується дистриб’юторська мережа. У 1996 р. до складу «АВК» увійшла Донецька кондитерська фабрика (ДКФ), і з цього часу почалося її відновлення. Спад і простій виробницImage00005.jpgтва, низький рівень заробітної плати, чисельність 800 осіб — це ДКФ перед входженням у «АВК». Сьогодні ДКФ — підприємство, що стабільно збільшує обсяги виробництва, чисельність працюючих на якому становить більш як 1150 осіб. Десять років тому до компанії ввійшли кондитерські фабрики Луганська і Мукачевого. Згодом їхній приклад наслідували дніпропетровці.
Усіх нагород і призів «АВК» не перелічити. Скажу лише, що тільки нинішнього року за активну участь і високу якість продукції ЗАТ «АВК» нагороджено Грамотою XIX Міжнародної виставки-ярмарку «АГРО—2007». За демонстрацію досягнень сучасної техніки і технологій в агропромисловому виробництві, активну участь у XIX Міжнародній виставці-ярмарку «АГРО—2007» товариство нагороджено Почесною грамотою Міністерства аграрної політики України.
Цукерки «Domior» з вершковою начинкою і цілим горіхом, «Мулен Руж де Пари» з ванільним суфле, печиво «ФруТТа-вкусная минуТТа» зі смаком абрикоса нагороджені золотою медаллю на Міжнародному конкурсі «Кращий продукт—2007» на Міжнародній виставці продуктів харчування, напоїв та сировини для їх виробництва (Москва). Шоколадні цукерки «Конфетерра шоколадный мусс Мокко с орехами» нагороджені на цьому ж конкурсі срібною медаллю. Є нагороди з Парижа та Мадрида...
У той же час колектив неодноразово відзначається за кращу організацію охорони праці. Зокрема, минулого року ЗАТ «АВК» було визнано переможцем міського огляду серед споріднених підприємств за створення безпечних і здорових умов праці. Дається таке визнання аж ніяк нелегко. Комусь може здатися, що говорити про можливі виробничі ризики на кондитерській фабриці немає особливої необхідності. Що, мовляв, тут може загрожувати працівникові?
Виявляється, все не так просто, як може здатися непосвяченому на перший погляд. Назвемо хоча б аміачні компресори. Їх — 10! Органи Держгірпромнагляду і МНС висувають до їх експлуатації жорсткі вимоги. І справедливо: в разі аварії постраждають не тільки працівники підприємства, але й сусідні підприємства, селище, що підступає впритул. Але керівництво успішно вживає всіх необхідних заходівImage00006.jpg безпеки. Зараз знайдено чималі кошти для того, щоб відмовитися від аміачних компресорів і замінити їх безпечнішими. У нинішньому році програму вже наполовину виконано. А до середини 2008 р. на фабриці не залишиться жодного аміачного компресора.
У кабінеті охорони праці — комп’ютери з програмами навчання та екзаменатором з усіх спеціальностей. Особливо вразила мене бібліотека. Поряд з журналами «Охорона праці», «Безпека життєдіяльності», полицями книг з актуальних питань охорони праці, що вийшли у видавництві «Основа», я побачив велику кількість російських, білоруських книг і журналів, видань з далекого зарубіжжя. У відділі охорони праці компанії — висококласні фахівці, вони стежать за усіма світовими новинками в організації безпечної життєдіяльності підприємств. Коли зустрічається щось потрібне, повідомляють керівництву «АВК», і не було випадку, щоб новинка не зацікавила, а у разі потреби не була придбана.
Про те, що на підприємстві сприятливі умови праці, говорити не доводиться: влітку у виробничих приміщеннях працюють кондиціонери, взимку цехи тепло обігріваються. Затишні кімнати відпочинку, для приймання їжі. Немає, зрозуміло, проблем зі спецодягом.
Перед входом у цех нам пропонують надягти не тільки сліпучо білі халати і ковпаки, але й натягнути захисні «бахили» на туфлі. Після цього — миття рук милом і дезінфікуючим розчином. Тільки після цього можна ввійти у «святая святих»...
Усе виробництво — закрите. Людські руки продукції практично не торкаються. Скрізь ємкості з харчової нержавіючої сталі, такі ж трубопроводи. Механізми конвеєрів, що рухаються, обгороджені... Хіба що в пакувальному цеху ще не ліквідовано ручну працю. «Розфасовка — це одне з наших слабких місць»,— говорить начальник відділу охорони праці.
Незважаючи на те, що керівництво «АВК» коштів на охорону праці не шкодує, грошова проблема існує. Це фінансові взаємини з робочим органом Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань. Так, зі створенням Фонду вирішено проблему виплати компенсацій потерпілим від нещасних випадків. І не більше того. На жаль, Фонд лише символічно займається профілактикою, нічого не вкладає в реальне створення безпечних умов праці на підприємствах. «Принаймні,— продовжує Б. Влезько,— ми перераховуємо багато сотень тисяч гривень, а в інтересах нашого виробництва Фондом витрачається навряд чи тисяча. Оскільки ми не допускаємо нещасних випадків, за старих часів ми б мали колосальні можливості витрачати гроші на вдосконалення виробництва, а тепер безповоротно перераховуємо величезні суми Фонду. Навіть фахівців, крім інженерів з охорони праці, навчаємо винятково за свої кошти. Здається, настав час внести до законодавства поправки. Ми обов’язково повинні мати від діяльності Фонду реальну, у тому числі й матеріальну віддачу...»
Проходячи цехами, відзначаю виняткову чистоту. Повсюдно усі працювали зосереджено й уважно. А це — запорука продуктивності й безпеки.
Щиросердно вітаємо колектив ЗАТ «АВК», а також усіх працівників такої нелегкої й потрібної усім нам галузі, як харчова і переробна промисловість, з професійним святом. Будьте здорові, щасливі й кохані! Нехай безпечними будуть умови вашої благодатної праці!

Геннадій ЩУРОВ,
наш власкор

На знімках:
начальник виробництва № 2 М. Куксенко;
виконуючий обов’язки начальника відділу охорони праці АТ «Кондитерська фабрика «А.В.К.» (Донецьк) В. Гончаров, інженер з охорони праці В. Кузьменко
та начальник відділу охорони праці
ЗАТ «АВК» Б. Влезько (зліва направо) перевіряють повітряні дихальні апарати;
заступник начальника виробництва № 3 О. Раковський (ліворуч) та змінний майстер Н. Назаренко оглядають
перед початком зміни робочі місця.

Фото автора



До списку