Статьи

Південний гірничо-збагачувальний комбінат — монополіст серед ГЗК у галузі постачання залізорудного агломерату і займає 15% українського ринку концентрату. В кращі роки він виробляв 17,5 млн. т концентрату і більш як 8 млн. т агломерату. Але з 1991 р. основні фонди комбінату почали занепадати, практично не оновлювалася техніка. Пік падіння виробництва на комбінаті, як і в усьому гірничо-металургійному комплексі України, припав на 1996 р. Таким чином, наприкінці 90-х р. підприємство перебувало в критичному стані. Гірничі роботи велися з відставанням виконання розкривних робіт. У вкрай незадовільному технічному стані перебували будівлі та споруди. Про це свідчать аварії як окремих конструкцій, так і цілих споруд саме в цей період. Експлуатація залізничного рухомого складу проводилася з грубими порушеннями. Практично не працювали засоби сигналізації на станціях, розташованих у межах кар’єру. Рухомий склад, що здебільшого відпрацював нормативний термін експлуатації, не ремонтувався. У незадовільному стані перебували гідротехнічні споруди. Накопичилися проблеми під час експлуатації підземних похилих трактів.
Проте згодом комбінат почав нарощувати обсяги виробництва. Перед роботодавцями постало складне завдання: заробити необхідні кошти для розвитку виробництва. Але проблема полягала в тому, що власник не поспішав добровільно вкладати кошти в ремонт чи модернізацію обладнання. Щоб змінити ситуацію, працівникам Криворізького гірничопромислового теруправління довелося докласти чимало зусиль. Інспектори щороку проводили більш як 100 оперативних перевірок виробничих підрозділів підприємства, призупиняли роботу більш як 80 одиниць обладнання і ведення робіт, притягали до адміністративної відповідальності до 70 посадових осіб підприємства.
Впродовж наступних шести років на вимогу органів державного нагляду підприємство ліквідувало заборгованість з розкривних робіт, в основному приведено у відповідність до вимог норм проектування параметри розробки кар’єру, розроблено паспорти на 508 споруд. За результатами проведеної паспортизації силами підрядних підприємств виконано ремонти на суму 85 млн. грн. Комбінат вирішує питання відведення земель під будівництво нового хвостосховища. До 2005 р. на підприємстві було усунено несправності пристроїв сигналізації, централізації та блокування. Придніпровським і Криворізьким експертними центрами Держгірпромнагляду обстежено 270 одиниць рухомого складу, а спеціалізованими підприємствами проведено капітальний ремонт вагонів і локомотивів. Виконано значні обсяги робіт з ремонту та опосвідчення обладнання підземних похилих трактів (конвеєрних ліній, систем сигналізації та пожежогасіння, підйомних машин). Провадиться монтаж систем освітлення дамб хвостосховища.
Хоча зроблено суттєву роботу, але цього далеко недостатньо для повного усунення наявних відступів від норм безпеки. Тим більше, що в 2007 р. і в першій половині поточного року ставлення адміністрації до питань промислової безпеки змінилося на гірше. Першою «ластівкою» неприємних змін став установлений під час перевірки підприємства факт фіктивного обстеження електроустановок підземних дробильних трактів спеціалізованою організацією. Теруправління найжорсткішим чином відреагувало на цю ситуацію. Експлуатацію підземних похилих трактів було призупинено. Незабаром виявилося несумлінне проведення підприємством перевірки систем провітрювання підземних похилих трактів. Наприкінці 2007 р. різко скоротився або повністю було призупинено ремонт усіх видів устаткування, будівель і споруд. Фактично неспроможною виявилася служба охорони праці підприємства. У процесі узгодження плану розвитку гірничих робіт на 2008 р. керівників підприємства було суворо попереджено про особисту відповідальність за повне та своєчасне проведення ремонту і реновації обладнання. У зв’язку з ситуацією, що склалася, інспекторський склад теруправління провів ряд перевірок, за результатами яких тільки в 2007 р. і першій половині 2008 р. було призупинено роботу 98 одиниць устаткування та у 38 випадках заборонялося ведення робіт.
Разом з тим органи нагляду, відслідковуючи вирішення великих проблем, не в змозі були через свою нечисленність і ряд законодавчих обмежень постійно та безпосередньо контролювати ведення робіт і виявляти окремі порушення безпеки праці, що часто призводять до нещасних випадків. Саме такі порушення і стали причиною наїзду дрезини АГМу № 310 на перешкоду, внаслідок чого загинуло три особи. Цей випадок змусив Держгірпромнагляд увести на підприємстві особливий режим нагляду. В результаті 20 інспекторів практично взяли на себе роль посадових осіб підприємства в частині контролю за безпечним веденням робіт. Особливий режим проводився безперервно впродовж 18 діб. Усього з 13 по 30 вересня цього року було проведено 118 обстежень, виявлено 724 порушення, призупинено роботу 161 одиниці обладнання, притягнено до адміністративної відповідальності 128 посадових осіб. У підсумку було практично повністю зупинено виробничу діяльність підприємства.
У зв’язку з ситуацією, що склалася, представників власника та керівників підприємства заслухали на засіданні колегії Держгірпромнагляду, в результаті чого роботодавців змусили відновити фінансування ремонту та реконструкції виробничих фондів підприємства. Тільки на четвертий квартал на ці цілі було виділено 144 млн. грн., у тому числі 6 млн. грн. на повторне обстеження будівель і споруд. Укладено договір на обстеження залізничного рухомого складу на суму 1 млн. грн., виконується монтаж приладів безпеки для системи газопостачання агломераційних фабрик. Адміністрацією підприємства до кінця поточного року введено посилений режим роботи служби охорони праці, окремо проводяться перевірки трудової та виробничої дисципліни в цехах підприємства. Виконання адміністрацією підприємства організаційних і технічних заходів дало змогу відновити експлуатацію окремих технологічних об’єктів. Та це лише початок. Органи Держгірпромнагляду не залишать власника підприємства у спокої доти, поки воно не запрацює на повну потужність.


Т. ЖЕЛІХОВСЬКА (Криворізьке гірничопромислове теруправління Держгірпромнагляду)



До списку