Статьи

Image00111.jpgЖурнал «Охорона праці» (№ 8, 12, 2003 р.) ознайомив читачів з розробкою та впровадженням на Хмельниччині Технічного регламенту підприємства з безпечного виконання робіт щодо усунення дефектів на роз’єднувачах у розподільних електромережах. У № 11, 2004 р. та № 11, 2005 р. друкувався матеріал про розробку та впровадження Технічного регламенту підприємства з безпечного виконання робіт у колодязях, камерах, колекторах, інших підземних спорудах та замкнутих просторах. Пройшов певний час. Що дало виробництву впровадження згаданих нормативних актів, над чим працює інспекція сьогодні, розповідає автор розробок, начальник Хмельницької інспекції державного нагляду на виробництвах підвищеної небезпеки П. ХРАПАК.

Про рівень електротравматизму та дієвість першої розробки судіть самі: якщо за 8 років до впровадження Технічного регламенту (до 2003 р.) у ВАТ «ЕК «Хмельницькобленерго» було допущено 9 нещасних випадків через ураження електричним струмом напругою 10 кВ під час виконання даного виду робіт (70% від усіх випадків ураження струмом), то після впровадження (2003—2006 рр.) таких нещасних випадків взагалі не було. Тож можемо стверджувати, що завдяки впровадженню регламенту у Хмельницькій області врятовано життя працівників двох монтерських бригад.
За даними заступника генерального директора ВАТ «ЕК «Хмельницькобленерго» з охорони праці В. Івахи, за тих же 8 років за порушення, пов’язані з електротравматизмом, було звільнено з роботи 11 працівників, питання про відповідальність чотирьох осіб розглядалося в судах. Зрозуміло, що після 2003 р. така необхідність відпала. Тому потрібно враховувати не лише збережені значні кошти підприємства на підготовку нових працівників та зекономлені понад 1,5 млн. грн. витрат Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань на відшкодування шкоди сім’ям потерпілих, а й психологічний аспект проблеми, адже смерть людини на виробництві — це горе для його сім’ї, втрата для суспільства...
Вже в 2004 р. на енергетичних підприємствах Мінпаливенерго вперше за останні десятиріччя досягнуто зниження рівня смертельного травматизму на 17%, у 2005 р. — у 2,7 разу, а у ВАТ «ЕК «Хмельницькобленерго» не було допущено електротравм взагалі.
Кілька аргументів на користь подальшої ефективності регламенту. З часу його впровадження у ВАТ «ЕК «Хмельницькобленерго» відремонтовано 1950 роз’єднувачів, 1592 замінено на нові. Демонтовані роз’єднувачі ремонтуються тепер в умовах майстерні, створено резервний фонд роз’єднувачів. Підстанційні роз’єднувачі встановлюються виключно з заземлюючими ножами в бік трансформатора, це кращий варіант порівняно з накиданням на висоті громіздких переносних захисних заземлень при застосуванні технічних заходів безпеки.
Наша інспекція багатогалузева. Як кажуть, на руці кожен палець дорогий. У 2004 р. з метою викорінення технічних, організаційних і психофізіологічних причин травматизму, недопущення групових нещасних випадків з 2—4 загиблими в одному колодязі, що мали місце в попередні роки на підприємствах області та України, був розроблений Технічний регламент підприємства з безпечного виконання робіт у колодязях, камерах, колекторах, інших підземних спорудах та замкнутих просторах. Першими впровадили його на найбільшому комунальному підприємстві області — ДКП «Кам’янець-Подільськтеплокомуненерго», де експлуатуються не лише водопровідні та каналізаційні мережі, а й ТЕЦ, котельні та теплові мережі. Сьогодні цю розробку впроваджено в багатьох теплопостачальних та водопровідно-каналізаційних господарствах Хмельниччини. За останні роки в цій галузі в області не було допущено жодного нещасного випадку зі смертельними наслідками.
Технічний регламент схвалений координаційною радою з питань безпечної життєдіяльності населення при Хмельницькій облдержадміністрації і запропонований для впровадження на підприємствах, де виконуються роботи в підземних спорудах, інших замкнутих просторах. Федерація професійних спілок Хмельницької області опублікувала Технічний регламент в «Бібліотечці профспілкового лідера».
Приємно, що новація цікавить все нові й нові підприємства. Нещодавно завершено впровадження регламенту на МКП «Хмельницькводоканал», у ВАТ «Шепетівкагаз», на Хмельницькій АЕС, підприємствах інших галузей. Згідно з договором про співпрацю на пропозицію інспекції у НВК «Оріон» (м. Харків) розроблено сучасний п’ятикомпонентний газосигналізатор для проведення випробувань колодязів на вміст небезпечних газів. Згідно із замовленнями цей прилад уже поступає на підприємства нашої області.
Оскільки саме ця розробка (Технічний регламент) актуальна для більшості підприємств (роботи в підземних спорудах, інших замкнутих просторах виконуються в усіх галузях виробництва), хочу звернути увагу керівників та спеціалістів підприємств на особливості та переваги регламенту, його перспективу. У центрі новації — людина праці, її безпека. Розкриття можливих шляхів проникнення (виділення, утворення) в підземній (заглибленій) споруді небезпечних газів, інших виробничих факторів, що виникають у процесі виконання роботи, допоможе працівникам усвідомити і засвоїти вимоги регламенту. Сприйняття посилюється наведеними результатами аналізу обставин та дослідження як основних, так і супутніх причин смертельних, групових нещасних випадків, що сталися на підприємствах різних галузей під час виконання робіт у колодязях, інших замкнутих просторах.
Сьогодні в інспекції завершено розробку документа «Алгоритм допуску до безпечного виконання робіт», який уже проходить випробування на підприємствах машинобудівної та будівельної галузей. Нещодавно ця новація отримала позитивну оцінку Союзу промисловців і підприємців та Об’єднання організацій роботодавців Хмельницької області. Розглянувши результати впровадження «Алгоритму допуску до безпечного виконання робіт» на будівельному майданчику на КП «Цивільжитлобуд», рада з питань безпечної життєдіяльності населення при Хмельницькій облдержадміністрації на своєму засіданні 21.12.2006 р. схвалила цей документ і запропонувала його для впровадження керівникам підприємств, що дасть можливість знизити травматизм щонайменше удвічі.
Враховуючи, що в умовах різкого збільшення обсягів будівельно-монтажних робіт рівень травматизму в будівництві залишається високим, ми запровадили видачу приписів у цій галузі не лише з посиланням на пункти правил, вимоги яких порушені, а в приписі розкриваємо суть вимог, додаємо фотозвинувачення, що сприяє недопущенню повторення аналогічних порушень на об’єктах.
Виступи в пресі, консультації з керівниками та спеціалістами підприємств, що проводять державні інспектори, опрацювання рекомендацій, навчання персоналу, проведення аудиту охорони праці забезпечують роботі із впровадження технічних регламентів послідовність, об’ємність, неперервність.
Видатний англійський фізик Е. Резерфорд свого часу підкреслював, що впровадження будь-якої ідеї у життя проходить три етапи: абсурд, у цьому щось є, так і повинно бути. Тож бажаю всім якнайшвидше підійти до третього етапу, впровадити технічні регламенти у виробництво і підтвердити принцип: «Так і повинно бути!»
Консультації з питань впровадження регламентів проводяться щопонеділка за адресою: м. Хмельницький, вул. Кам’янецька, 74. Тел.: (0382) 79-73-80, 76-51-03.



До списку