Статьи
Image00108.jpg

Державне підприємство «Подільський експертно-технічний центр» існує з 12 січня 1996 р. Сьогодні це підприємство із сучасною матеріально-технічною базою. Основа та головна цінність центру — колектив висококваліфікованих професіоналів — технічних експертів, фахівців, які пройшли відповідну професійну підготовку та атестацію і отримали сертифікат на проведення спеціальних методів досліджень загальною чисельністю 51 особа, з них 27 експертів, які працюють за 14 напрямами експертизи промислової безпеки.
Експертиза проектної та конструкторської документації з питань охорони праці, обстеження і паспортизація будівель та споруд, технічний огляд та технічне діагностування устаткування підвищеної небезпеки, проведення опосвідчення і діагностування електроустановок до і понад 1000 В, розробка декларацій безпеки об’єктів підвищеної небезпеки, навчання посадових осіб, підприємців з питань охорони праці, обстеження підприємств на спроможність виконання ними робіт підвищеної небезпеки, вимірювання та оцінка факторів виробничого середовища, психофізіологічне тестування працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки,— це тільки деякі з 25 видів послуг, які надає ДП «Подільський експертно-технічний центр» щодо науково-технічної підтримки державного нагляду.
У минулому році підприємством започатковано проведення робіт з вібромоніторингу та діагностування роторних машин, у тому числі обладнання теплових електростанцій. Зокрема, проведено діагностування двох турбін, насосного парку і теплоелектроцентралі ЗАТ «Тепловоденергія», що у м. Кам’янці-Подільському. У 2007 р. підприємство сподівається отримати дозвіл Міністерства охорони здоров’я на проведення атестації робочих місць зі шкідливими умовами праці.
Всі працівники забезпечені засобами колективного та індивідуального захисту, регулярно проходять навчання та перевірку знань з питань експертизи промислової безпеки та охорони праці. На підприємстві функціонує система управління охороною праці, що забезпечує контроль за дотриманням вимог нормативно-правових актів з охорони праці при проведенні експертизи підприємств, будівель і споруд, об’єктів та устаткування підвищеної небезпеки. Розроблено нормативно-технічну документацію, що регламентує обсяги, порядок та методи проведення випробувань, технічного огляду та експертного обстеження.
З метою вдосконалення експертної діяльності в питаннях застосування сучасних передових методів та технологій контролю стану об’єктів промислової безпеки ДП «Подільський експертно-технічний центр» вивчає накопичений в Україні досвід та співпрацює зі спорідненими підприємствами Росії, Литви, Чехії, Австрії та інших країн.Image00109.jpg
При ЕТЦ створено філію кафедри безпеки життєдіяльності Хмельницького національного університету, завдяки чому з’явилась можливість сумісного проведення науково-технічної діяльності у сфері охорони праці. Підприємством розроблено та сертифіковано систему якості робіт відповідно до ISO 9001, впроваджуються нові види діяльності, запроваджуються новітні технології неруйнівного контролю, проводяться наукові дослідження в питаннях забезпечення безаварійної експлуатації обладнання. На виконання цих завдань спрямовані зусилля колективу.
Експертні висновки ДП «Подільський експертно-технічний центр» є основою для видачі органами нагляду за охороною праці дозволів на експлуатацію іноземного та вітчизняного обладнання, спроможність підприємств виконувати роботи підвищеної небезпеки, продовження термінів використання основних фондів, що відпрацювали нормативний термін, введення в експлуатацію нових об’єктів виробничого та спеціального характеру.
Минулого року фахівцями підприємства виконано понад 1750 експертиз проектної та конструкторської документації. Це досить потрібна та копітка робота, адже на сьогодні серед проектантів чимало таких, які до своєї роботи ставляться абияк, допускають промахи, що можуть коштувати людських життів. Взяти, скажімо, проекти реконструкції бітумної бази ДП «Полонський райавтодор» та асфальтобетонного заводу ДП «Ярмолинецький райавтодор», розробником яких є Львівська філія інституту «Західдіпрошлях». У представлених на експертизу проектних документах відсутні технічні рішення щодо організації безпечної роботи технологічного обладнання та процесів зберігання, підігрівання та транспортування гарячого бітуму, виготовлення асфальтобетонних сумішей, газового та котельного обладнання тощо. Словом, питання охорони праці в даних проектах не розглядалися і взагалі не малися на увазі.
У проекті котельні однієї із закритих установ Хмельницького району його автор (ТОВ «Фірма «Екопластик») додумався в будівлі площею трохи більше 58 м2 втиснути 8 газових котлів загальною потужністю 1,77 МВт з установкою водопідготовки, допоміжним та газовим обладнанням, порушивши при цьому всі існуючі нормативні вимоги щодо безпечного їх улаштування.
Аналогічні недоліки у проектуванні об’єктів допускають й інші автори. Тож не дивно, що впродовж минулого року відділ експертизи проектів запропонував доопрацювати близько половини поданих на експертизу проектів. Цим самим експерти зробили гідний внесок у профілактику «запроектованих» недобросовісними авторами випадків виробничого травматизму. За цим криється велика й копітка робота відділу експертизи проектів і зокрема його керівника М. Шпакова — фахівця з великим досвідом роботи у будівництві.
Крім експертизи проектів, ДП «Подільський експертно-технічний центр» провело 253 обстеження для видачі дозволу Держгірпромнагляду на виконання робіт підвищеної небезпеки, 495 технічних оглядів і 559 експертних обстежень устаткування. Навчально-методичним центром розроблено 52 декларації безпеки і проектів локалізації та ліквідації аварійних ситуацій об’єктів підвищеної небезпеки, 2144 посадові особи пройшли тут навчання з питань охорони праці. Свою частку при наданні науково-технічної підтримки державного нагляду вносять структурні підрозділи, що створені у містах Кам’янці-Подільському та в Нетішині при Хмельницькій атомній електростанції.
Дієву науково-технічну підтримку ДП «Експертно-технічний центр» надає комісіям зі спеціального розслідування нещасних випадків на виробництві, що дає змогу не тільки встановити причини трагедій, а й розробити заходи щодо профілактики виробничого травматизму в майбутньому. Так було при проведенні розслідування нещасного випадку, що стався з механізатором дочірнього підприємства «Добробут» інженерно-виробничого комбінату «Агроцукор» одного з районів Хмельницької області. Завдяки проведенню експертизи було встановлено, що агрегат, на якому працював потерпілий, сконструйовано заводом-виготівником з відхиленням від вимог нормативно-правових актів з охорони праці. А це могло призвести до повторних нещасних випадків, причому не тільки з тими, хто експлуатував сільськогосподарське знаряддя, а й із сторонніми особами, що могли випадково опинитись у робочій зоні. За результатами проведеної експертизи комісія зі спеціального розслідування розробила відповідні заходи щодо усунення причин нещасних випадків.
Діяльність ДП «Подільський експертно-технічний центр» високо оцінена Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці, Всеукраїнською асоціацією роботодавців, Федерацією роботодавців України. За підсумками минулого року підприємство було визнано лауреатом Всеукраїнської програми «Роботодавці України». Його керівникові О. Килимнику вручено диплом та почесний знак, його визнано також кращим роботодавцем м. Хмельницького.
Хочеться сподіватись, що колектив підприємства і надалі радуватиме своїми трудовими досягненнями і цим самим вноситиме гідний вклад у справу запобігання аваріям та нещасним випадкам на виробництві.


Василь СОПІЛЬНЯК,
наш власкор

На знімках:
начальник ДП «Подільський експертно-технічний центр» О. Килимник (ліворуч)
і начальник відділу експертизи проектів М. Шпаков проводять експертизу
проекту одного з об’єктів;
начальник лабораторії Ю. Ольшевський проводить обстеження котельного
устаткування;
викладач В. Ядуха на занятті з водіями, які здійснюють перевезення небезпечних вантажів автомобільним транспортом.


Фото автора



До списку