Статьи

Розслідування нещасних випадків (травмувань на виробництві) — складна процедура, яка потребує високого професіоналізму та відповідальності членів комісії. Мета розслідування — пошуки істини: на основі вивчення обставин аварії встановити причини порушень, які були допущені, розробити заходи щодо усунення причин виникнення нещасного випадку (аварії). А ще кваліфіковане та об’єктивне розслідування значною мірою сприяє підвищенню відповідальності усіх осіб, що мають відношення до виробничого процесу, під час ведення якого сталося травмування.
Аналіз обставин і причин нещасних випадків, публікація цих матеріалів на сторінках журналу «Охорона праці» — справа надзвичайно корисна. Цікаву спробу такого аналізу зробила Н. Русич у статті «Руйнування стереотипу» (№ 5, 2008 р.). У матеріалі йдеться про груповий нещасний випадок, який стався у ЗАТ «Птахокомбінат «Дніпровський», що у Нікопольському районі Дніпропетровської області. Травмувалися двоє апаратників дільниці виробництва технічної продукції внаслідок розгерметизації котла марки КВ-4.6М.
Аналіз описаних обставин аварії та травмування робітників свідчить про те, що в даному випадку аварійна ситуація склалася перед початком роботи, тобто не була створена під час виконання роботи. Це дві традиційні ситуації, вони в основному формують високий рівень виробничого травматизму в Україні. Де докази існування аварійної ситуації до початку роботи? Автор публікації зазначає, що апаратники не переконалися в надійності закриття люків, через які вивантажується готова продукція, і почали вкидати сировину в котли. Цей момент, на мій погляд, і був початком формування аварійної ситуації. Виходить, що перед початком роботи небезпека вже існувала — розгерметизувався котел. Це і є технічна причина аварії (нещасного випадку).
На жаль, автор не описала порядок завантаження котла, тобто порядок допуску робітників до роботи не встановлено. Відомо лише, що виробничий процес і додержання норм і правил з охорони праці робітниками регламентує інструкція апаратника, яка вимагає налагодження та регулювання устаткування проводити згідно з технологічним процесом під контролем майстра-технолога. Звичайно ж, налагодження і регулювання відбувається перед початком роботи. Тоді виникає запитання, а де ж у цей час був безпосередній керівник — майстер-технолог? Це дуже важливе для пошуку істини питання в статті Н. Русич не висвітлено, як і питання професійної підготовки апаратників. Вступний, первинний та повторний інструктажі, які пройшли апаратники,— це не професійна підготовка робітників.
Про те, що рівень професійної підготовки низький, свідчать дії апаратників у той момент, коли вони встановили, що котел не герметичний. Єдиний вихід з такої нештатної ситуації — призупинення робіт. Вони ж цього не зробили, їхні дії були небезпечними, що й призвело до аварії.
Стосовно важелів економічного впливу до порушників виробничої дисципліни, то вони відомі — притягнення винних до матеріальної відповідальності у разі завдання підприємству матеріальної шкоди. Проте ці заходи потрібно застосовувати юридично грамотно.
Пов’язання описаного групового нещасного випадку (травмування) з виробництвом відповідає чинному законодавству.

А. СКРИПНИК, канд. юрид. наук, доцент Донецького національного технічного університету



До списку