Статьи

2008-290_2.jpg Дружківка — не саме насичене промисловими підприємствами місто Донецької області. Але впевнено можна сказати — типове для індустріального регіону. А тому робота місцевого відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань значною мірою може характеризувати специфіку діяльності, певні успіхи і, на жаль, багато невирішених проблем профілактики травматизму, з якими стикається більшість відділень Фонду. Про це нашому власному кореспондентові Геннадію ЩУРОВУ розповів начальник Дружківського відділення Фонду І. Чебукін.

Страхувати людей від нещасних випадків — це не значить лише вчасно й у повному обсязі матеріально компенсувати потерпілому втрату здоров’я. «Застрахувавши працівника,— говорить І. Чебукін,— ми, в першу чергу, беремо на себе зобов’язання уберегти його від лиха, для чого контролюємо, щоб йому були створені здорові та безпечні умови праці».
Відділення функціонує з квітня 2001 року. Працюють у ньому 12 фахівців різного профілю. Вони обслуговують більш як 800 потерпілих на виробництві, у тому числі 180 інвалідів, кожний з яких, за великим рахунком, набув свій гіркий статус внаслідок недоробок та упущень з боку роботодавців і почасти — фахівців Фонду. З такою мірою відповідальності й підходять до оцінки своєї діяльності члени невеликого, але укомплектованого професіоналами, відданого справі колективу.
Іван Васильович Чебукін познайомив мене з кожним із працівників відділення. Розповів і про тих, хто стояли біля витоків його створення, багато зробили для його становлення. Так, від дня заснування відділення Фонду до березня 2007 р. на посаді страхового експерта з охорони праці тут працював В. Дроздов, який сьогодні є заступником генерального директора ВАТ «Дружківське рудоуправління».
2008-289_3.jpgОсь уже понад рік обов’язки страхового експерта відділення Фонду виконує Ю. Чернов. Зміна виявилася гідною. Юрій Олексійович — грамотний фахівець з питань охорони праці та протипожежної безпеки, добре розбирається в механічному, енергетичному обладнанні. Глибоко вникає в обставини й причини, що призводять до нещасних випадків і профзахворювань. Пройшов навчання у Київському міжгалузевому інституті підвищення кваліфікації.
Для профілактики нещасних випадків регулярно, не рідше одного разу на тиждень, проводяться перевірки стану охорони праці на підприємствах. Нерідко в перевірках беруть участь фахівці міського управління соціального захисту населення та Держгірпромнагляду.
Останнім часом страховий експерт став більше уваги приділяти не тільки великим промисловим підприємствам, але й невеликим виробничим дільницям приватних підприємців і товариств з обмеженою відповідальністю, де немає фахівців з охорони праці. Так, у січні 2008 р. було перевірено ТОВ «Агротех-777». Це невелике підприємство зареєстроване у відділенні Фонду як таке, що займається економічною діяльністю — оптовою торгівлею автомобілями, тут є і матеріальна база для ремонту автотранспортних засобів. І перевірка саме цього виду діяльності виявила безліч порушень вимог законодавства про охорону праці.
У поданні страхового експерта за підсумками перевірки було вказано на 24 порушення. З метою запобігання нещасним випадкам на цьому виробництві страховий експерт рекомендував призупинити роботу підприємства, розробити заходи щодо усунення виявлених порушень, але під час контрольної перевірки виявилось, що не було усунено суттєві порушення. Виходячи з цього, відділення Фонду звернулось до міської комісії з питань безпечної життєдіяльності населення з пропозицією заслухати керівництво підприємства на засіданні комісії.
Таким чином вдалося добитися виконання практично всіх запропонованих заходів.
Для надання методичної допомоги у вирішенні питань організації роботи з охорони праці страхувальникам, особливо невеликим підприємствам, а також приватним підприємцям відділення Фонду розробило Пам’ятку, в якій даються роз’яснення з усіх питань соціального страхування від нещасних випадків.
За рахунок коштів Фонду впродовж останніх двох років підприємства міста були забезпечені спеціальною літературою, іншими друкованими виданнями (плакати, знаки тощо) з охорони праці. Вже цього року 22 фахівці пройшли навчання за 40-годинною програмою з відривом від виробництва при ДП «Донецький експертно-технічний центр» і одержали відповідні посвідчення.
Особлива увага приділяється якості розслідування нещасних випадків на виробництві, встановленню їх причин. Роботодавець зберігає в недоторканності робоче місце, де стався нещасний випадок, повідомляє про нього у відділення Фонду. Страховий експерт разом з фахівцями страхувальника на місці вивчає ситуацію. А після усунення причин устаткування, як правило, відновлює роботу. Проте у ході подальшого розслідування виникає необхідність ще і ще раз побачити первісну обстановку на робочому місці, де сталося нещастя. І тут часто допомагає фотоапарат. При використанні цифрового фотоапарата страховий експерт, сидячи за комп’ютером, може у більш спокійній обстановці «прокрутити картинку», збільшити зображення, щоб уважно вивчити кожну деталь.
2008-284_2.jpgБуває так, що саме за комп’ютером страховий експерт встановлює істинну причину, що призвела до травми потерпілого. Так, у ході розслідування нещасного випадку, що стався з робітницею М. ковальсько-пресового цеху ВАТ «Дружківський метизний завод», уважне вивчення елементів устаткування на комп’ютері дало змогу страховому експерту встановити технічні недоліки устаткування, на якому робітниця одержала травму.
Особливе місце в роботі відділення Фонду займають питання медичного обслуговування потерпілих на виробництві та їхньої подальшої реабілітації. Цю ділянку роботи веде головний фахівець з медичного обслуговування І. Шлапунова. Ірина Геннадіївна має вищу медичну освіту й багаторічний досвід роботи лікарем. Це багато в чому завдяки її старанням не одному потерпілому вдалося перебороти психологічну кризу після травми, набути впевненості в собі. Ось лише один приклад.
Треба було бачити, як у кабінеті начальника відділення танцює жінка, посміхаючись від щастя! Це Н. Немчинова, яка ще в 1988 р. одержала тяжку травму лівої ноги й стала інвалідом III групи (60% стійкої втрати працездатності безстроково). Тоді МСЕК чомусь не встановила Ніні Андріївні додаткові види соціальної допомоги. Жінка звернулася до відділення Фонду з проханням направити її на МСЕК для призначення протезування ушкодженої ноги. На Харківському державному дослідному протезному підприємстві так постаралися, що вона тепер ходить без палички, не кульгає і може навіть станцювати «бариню».
Дуже важливо працівникам Фонду завжди мати під рукою необхідну спеціальну літературу. Так, під час розгляду звернень громадян, які потерпіли на виробництві задовго до створення Фонду, неоціненним виявляється Збірник нормативних документів з розслідування нещасних випадків на виробництві, підготовлений обласним управлінням виконавчої дирекції Фонду під керівництвом його начальника В. Крота. Багато необхідних матеріалів, за словами І. Чебукіна, вдається знайти в журналі «Охорона праці». Зокрема, взято на озброєння досвід полтавчан, про який розповідалося в журналі. За їхнім прикладом у відділенні Фонду ведеться підготовка до міського брейн-рингу з охорони праці. Вже визначено порядок його проведення, підібрано запитання для команд-учасниць з тематики охорони праці, створено електронний пристрій (як на телевізійних брейн-рингах!), що дає можливість об’єктивно визначати лідируючу команду. Мозковим центром тут є головний фахівець з комп’ютерного забезпечення С. Давиденко. Завдяки йому не тільки брейн-рингівські програми, але й уся електроніка працює у відділенні як годинник.
За рекомендацією відділу страхових експертів обласного управління Фонду у відділенні створюється кабінет охорони праці, що виконуватиме роль міського центру пропаганди законодавства з охорони праці, надаватиме методичну допомогу страхувальникам, особливо приватним підприємцям, у створенні безпечних умов виробництва.
Постійний зв’язок з потерпілими на виробництві в різні роки підтримують фахівці сектора відшкодування шкоди, в якому працюють завідувачка сектора В. Шаповалова і головний спеціаліст В. Киященко.
Забезпечують надходження страхових внесків до скарбнички Фонду фахівці сектора страхових внесків: завідувачка сектора Н. Радченко і головний спеціаліст К. Пшенична. Добрі знання бухгалтерського обліку дають їм змогу кваліфіковано проводити перевірки страхувальників з питання правильності й своєчасності розрахунку та перерахування страхових внесків на рахунок Фонду, надавати відповідні консультації.
Ну, а правою рукою начальника відділення є головний бухгалтер А. Мухіна. Значною мірою завдяки її знанням і досвіду вдається чітко та вчасно розподіляти фінансові кошти відділення, успішно вирішувати завдання, що стоять перед ним. Якщо сказати про них коротко, мовою цифр, то в 2007 р. порівняно з попереднім роком кількість нещасних випадків на підприємствах, застрахованих у відділенні Фонду, вдалося зменшити. У першому кварталі поточного року сталося 11 нещасних випадків на виробництві, що майже вдвічі менше, ніж за аналогічний період 2007 р. (21 нещасний випадок).
Це, вважають у відділенні Фонду, аж ніяк не підстава для заспокоєння, а лише свідчення того, що шляхи реалізації програми профілактики травматизму та створення безпечних умов для працівників визначено вірно, і їх необхідно додержувати неухильно.

На знімках:
начальник Дружківського
відділення Фонду І. Чебукін;
колектив співробітників
Дружківського відділення Фонду;
потерпіла Н. Немчинова завдяки допомозі Фонду тепер
може не тільки ходити,
але й танцювати.


Фото автора



До списку