Статьи

Уже кілька років у нашій країні успішно втілюється в життя програма шахтної безпеки, ініційована урядами України та США. Журнал «Охорона праці» з перших днів веде літопис цього плідного співробітництва. У вересні нинішнього року американські фахівці знову побували у Донбасі. Лекції про досвід створення безпечних умов праці на шахтах США вони прочитали на семінарі за участі інспекторського складу, начальників гірничотехнічних інспекцій і керівників Донецького та Луганського гірничих округів.

2008-072.jpg Начальник теруправління Держгірпромнагляду по Донецькій області М. Малєєв, який відкрив зустріч, нагадав учасникам семінару про те, що вже зроблено для реалізації програми шахтної безпеки, зокрема про дегазацію найбільш небезпечних за метаном шахт, і побажав, щоб досвід американських колег допоміг донбасівцям підвищити ефективність гірничого нагляду.
Джеррі Тріплетт, який очолює програму співробітництва з американської сторони, повідомив, що уряд США задоволений тим, як на українських шахтах реалізується програма шахтної безпеки, завершення якої намічено на 2010 р. Його співвітчизники інструктори Джо Павлович, Рональд Костлоу, Кен Ілі, Клайд Тернер розповіли про історію та законодавчу основу організації нагляду над безпекою та охороною праці в гірничовидобувній галузі США. Професійний інтерес у донбасівців викликало ознайомлення зі структурою органів управління наглядом, повноваженнями інспекцій з нагляду за охороною праці у США.
Мабуть, не менше часу, ніж самі лекції, зайняли запитання й відповіді, що стосувалися особливостей 2008-073.jpgорганізації гірничого нагляду в США, обов’язків і прав інспекторів, умов їхньої праці та її оплати. З деякими фрагментами цього діалогу цікаво буде ознайомитися і нашим читачам.
— Якими є розміри штрафів у США, що застосовуються щодо порушників норм безпеки? Куди вони йдуть?
— Максимальний розмір штрафів, що накладаються на вугільні компанії, сягає 60 тис. доларів. Надходять ці засоби до державної скарбниці. Хоча,— говорить американський фахівець,— коли я був начальником гірничого округу, то був переконаний, що було б краще, якби штрафні суми одержували безпосередньо наглядові інстанції.
— Чи регламентована кількість перевірок, проведених на підприємствах?
— Комплексні перевірки проводяться щокварталу. Додатково до цього можуть бути призначені цільові перевірки стану вентиляції, рівня запиленості, електроустаткування та інші.
— Як довго триває комплексна перевірка і скільки осіб у ній бере участь?
— Якщо на шахті працюють 30—40 осіб, то перевірка триває 3—4 тижні і проводити її може одна людина. Але якщо підприємство велике, то перевірку здійснюють кілька людей і тривати вона може всі 3 місяці, до нового кварталу, коли буде призначено нову перевірку. Тобто вона може тривати безупинно.
— Який обсяг документа, що готується за підсумками комплексної перевірки?
2008-074.jpg — Він залежить від зібраного матеріалу і, буває, сягає 800 сторінок, заповнених дрібним шрифтом... По кожному порушенню видається окремий припис.
— Яку відповідальність і в яких випадках несе інспектор за аварію на піднаглядному підприємстві?
— Інспектор не несе ніякої відповідальності за порушення правил безпеки та аварії, що допускаються на підприємствах.
— Як діє інспектор у разі виявлення загрози безпеки?
— Він зобов’язаний негайно зупинити підприємство чи якусь дільницю, де таку загрозу виявлено. Як правило (а у випадках загибелі працівника обов’язково), призначається розслідування...
— Хто представляє в комісії з розслідування аварії керівництво підприємства? Якими є терміни розслідування?
— Керівники підприємства до складу комісії з розслідування обставин та причин аварії не входять. Вони можуть, ознайомившись з результатами розслідування, направляти апеляції до вищих органів, звертатися до суду... А терміни розслідування не обмежуються. Якщо ми хочемо докопатися до істини, воно може тривати кілька місяців, рік, і більше...
— Чи складно в Америці стати інспектором гірничого нагляду, чи існує тут спеціальний добір?
— Коли з’являються вакансії, у вуглевидобувних регіонах, безпосередньо на підприємствах про це робляться оголошення. Претенденти, яких буває дуже багато, складають іспит з математики та проходять співбесіду. З тих, хто успішно витримали іспит, відбираються найбільш гідні. Приблизно із 100 кандидатів для округу може бути відібрано 5—6 працівників. Вік їх не обмежується.
— Якою є зарплата інспектора?
— Вона відповідає приблизно зарплаті таких керівників підприємства, як головний технолог... Конкретніше? Це може бути 40—50 тис. доларів на рік, максимум 60—85 тисяч...
Американські гості побували разом з донецькими колегами на вуглевидобувних підприємствах, де на місці ознайомилися з умовами праці шахтарів і системою їхньої безпеки. З керівництвом теруправління визначили подальший план співробітництва.
На думку учасників семінару, спілкування з американськими фахівцями було дуже корисним. Особливо важливим було те, що досвідом роботи органів гірничого нагляду США ділилися люди, які впродовж багатьох років самі займалися наглядом і продовжують робити це сьогодні.

Геннадій ЩУРОВ,
наш власкор

На знімках:
керівник американської делегації
Джеррі Тріплетт (ліворуч)
і начальник теруправління
Держгірпромнагляду
по Донецькій області М. Малєєв;
з лекцією виступає американський
фахівець Джо Павлович;
враженнями від семінару
обмінюються начальники Луганського
і Донецького гірничих округів
В. Чистоклєтов (ліворуч) і Ю. Скрипник.

Фото автора



До списку