Статьи

Майже шість з половиною років відпрацював черговим електриком у ВАТ «Кіровоградський хлібозавод» К. Кочергін. Але досвід роботи виявився недостатнім, аби застерегти себе від помилки, яка коштувала життя. Трагічна розв’язка була зумовлена бездіяльністю посадових осіб підприємства у галузі охорони праці.

Біда повідомила про себе в ніч на 24 червня 2006 р. підтіканням стелі складу безтарного зберігання борошна. Вода без перешкод потрапила в комірку пульта керування технологічним устаткуванням і створила ідеальні умови для короткого замикання. Звернули на це увагу лише тоді, коли зупинилася лінія подачі борошна. Черговий електрик К. Кочергін відкрив дверцята комірки ключем і, підсвітивши ліхтарем, побачив, що стінки зсередини вологі. Тоді разом з оператором С. Мунтян він поставив на шафу у місці підтікання стелі велику каструлю і намостив ганчірок, аби вибрати воду. Якийсь час дверцята комірки були відчинені, щоб підсохли стінки. Згодом К. Кочергін вирішив подати електроенергію, але коли ввімкнув рубильник, то в шафі пульта керування знову сталося коротке замикання.
А далі... Далі починається те, що не вкладається в рамки інструкцій і обов’язків посадових осіб. Формально, в усній формі, начальник зміни Л. Колесник застерегла К. Кочергіна, щоб він самостійно не виконував ремонтні роботи до прибуття головного енергетика С. Кльопи. І відразу ж відправила за останнім черговий автобус.
Начальник зміни Л. Колесник пішла на своє робоче місце, а К. Кочергін розпочав ремонт апаратури пульта керування. Причому не відключивши подання напруги, не застосувавши засобів захисту, спецодягу і спецвзуття. Що це — випадковість, виняток з правил? Та ні! І вода зі стелі, і невідключена напруга, і відсутність засобів захисту, і не випробуваний на діелектричну стійкість інструмент — усе це ланки одного ланцюга, що має назву: система порушень правил безпеки на підприємстві. Де відповідальність людини межує з нехтуванням елементарними вимогами безпеки. Тому достатньо було К. Кочергіну занести до приміщення стільця, стати на нього, аби завершити останній трагічний штрих вже згаданої системи.
У цей час, приблизно о 15 год 30 хв, черговий автобус віз на хлібозавод головного енергетика С. Кльопу. Ще б кілька хвилин! Але... Похитнувся стілець під К. Кочергіним, і черговий електрик оголеними частинами тіла торкнувся струмопровідних шин...
Ніби не для електрика та його керівників складено документи: Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів (ДНАОП 0.00-1.21-98), Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, Інструкція з охорони праці для електрика, затверджена наказом голови правління ВАТ «Кіровоградський хлібозавод» від 23.06.2005 р. № 324...
Звинувачувати загиблого у тому, що сталося,— справа остання, тим більше, що причина біди лежить у площині нехтування вимогами чинного законодавства з боку посадових осіб. Вони не здійснювали належного контролю за безпечним виконанням робіт в електроустановках, головний енергетик не вів журналу обліку, перевірки та використання електроінструменту, не забезпечив вчасне випробування його на діелектричну стійкість, а робоче місце — спеціальною підставкою. А начальник зміни не наполягла на відстороненні не підготовленого до виконання небезпечних робіт чергового електрика.
Як це найчастіше буває, після розслідування нещасного випадку отримано відповіді на всі питання. Але ж порушувати їх перед своїми підлеглими, а заодно й вирішувати, керівники ВАТ «Кіровоградський хлібозавод» мали б значно раніше.

В. ЗАНІЗДРА, заступник начальника теруправління Держгірпромнагляду по Кіровоградській області



До списку