Статьи

Стародавній мудрець Сенека казав: «Люди не вмирають. Вони вбивають себе самі». Вбивають своєю легковажністю, безпечністю, необачністю... У 2005 р. на будівництві та у промисловості будматеріалів Тернопільської області було травмовано 28 осіб, з них двоє загинуло. За 9 місяців 2006 р. у цій галузі сталися 22 випадки загального травмування (минулого року за аналогічний період — теж 22).

У лютому 2006 р. покрівельник ТОВ «Теркон-Буд» під час виконання покрівельних робіт від’єднав запобіжний пояс, щоб дістати молоток, і, послизнувшись, упав з висоти 18 м.
У березні, розвантажуючи вагон з цементом, підсобний робітник підприємства «Смолоскип», що у Бучацькому районі, втратив рівновагу, впав у цемент і помер від механічної асфіксії (удушення) дихальних шляхів.
У вересні власник приватного підприємства «Капітошка», що в м. Тернополі, Леся Юзвик уклала угоду з керівництвом ТОВ науково-виробничого підприємства «Спектр-ЛТД» на виконання робіт з переобладнання оптового складу, зокрема, встановлення підвісної стелі площею 240 м3 у приміщенні.
Головний інженер підприємства «Спектр-ЛТД» Б. Кирильчук визначив завдання та порядок виконання робіт з монтажу металоконструкцій підвісної стелі на висоті приблизно 6 м для електрозварника, муляра, штукатура та підсобного робітника. Необхідно було встановити три риштовання і закріпити їх за допомогою металевих направляючих електрозварюванням до металоконструкцій на вертикальних стінах.
Через кілька годин монтаж риштовань було завершено. А для закріплення їх необхідно було пересунути на 2 м до стіни складського приміщення. Щоб зменшити масу риштовань, дошки робочих настилів опустили на бетонну підлогу, залишивши по три дошки на верхньому настилі.
Як пізніше пояснювали електрозварник Р. Куш та підсобний робітник А. Цісар, муляр-штукатур В. Януш з власної ініціативи для укладання робочих настилів піднявся на висоту 6 м, не маючи запобіжного пояса. При переході з одного риштовання на інше він став на край дошки, яка посунулася, і впав на підлогу. Від відкритої черепно-мозкової травми 37-річний будівельник помер.
Судово-медичною експертизою встановлено, що незадовго до настання смерті В. Януш вживав алкогольні напої (у крові загиблого виявлено етиловий спирт у кількості 3,5‰), що за функціональною оцінкою відповідає гострому алкогольному отруєнню, небезпечному для життя.
Спеціальним розслідуванням з’ясовано, що причиною смерті робітника стало грубе порушення вимог техніки безпеки під час роботи на висоті (відсутність запобіжного пояса, інших ЗІЗ); неякісне виконання монтажу риштовань (не були змонтовані робочі і захисні настили). У посадових інструкціях директора та головного інженера не були зазначені функціональні обов’язки з питань охорони праці, особливо щодо здійснення контролю з боку посадових осіб за дотриманням працівниками інструкцій з охорони праці, трудової та виробничої дисципліни.
Директор підприємства «Спектр-ЛТД» І. Білоус не забезпечив створення на робочому місці умов праці відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та проведення медичного огляду потерпілого. Головний інженер підприємства Б. Кирильчук не контролював дотримання вимог з охорони праці з безпечного виконання робіт, а також улаштування робочих і захисних настилів на риштованнях під час виконання робіт на висоті, не забезпечив і дотримання Правил внутрішнього трудового розпорядку.
Зважаючи на високий рівень травматизму в галузі будівництва, де частота і тяжкість травмувань майже вдвічі більші, ніж у середньому по області, за ініціативою начальника теруправління Держпромгірнагляду по Тернопільській області П. Хруща ще у квітні 2006 р. під головуванням голови облдержадміністрації І. Стойка було проведено нараду спільно з керівниками і відповідальними працівниками теруправління, управлінням містобудування, головним управлінням праці та соціальної політики облдержадміністрації за участі заступників голів райдержадміністрацій та керівників будівельних підприємств, на якій глибоко і всебічно проаналізовано стан охорони праці та виробничого травматизму в будівельній галузі, намічено заходи щодо його зменшення. За результатами наради прийнято протокольне рішення керівника області, в якому особливу увагу приділено безпеці будівельних робіт.
В обласному центрі контроль за станом охорони праці здійснює так званий «Будівельний патруль», до складу якого входять державні інспектори різних видів нагляду. Завдяки його рейдам оперативно виявляються допущені порушення, вживаються заходи щодо їх усунення.
Загальновідомо, що без праці немає повноцінного, яскравого, змістовного життя. А вміння працювати професійно, майстерно, без ризику для себе й оточуючих — це головна мета кожного колективу, до якої повинні прагнути всі роботодавці. Тож давайте прагнути до цієї мети.

В. КЛИМЕНКО, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Тернопільській області



До списку