Статьи

Пріоритетом у діяльності теруправління Держгірпромнагляду по Львівській області є здійснення державного нагляду за станом промислової безпеки і охорони праці на вугільних підприємствах. Цим напрямом діяльності займається Львівський гірничий округ. До його складу входять Львівська державна гірничотехнічна інспекція (ДГТІ) з нагляду за охороною надр та у гірничодобувній промисловості, а також дві ДГТІ у вугільній промисловості — Червоноградська і Нововолинська, які безпосередньо здійснюють нагляд на вуглевидобувних і шахтобудівних підприємствах Львівщини та Волині.

2008-168_2.jpgУправління Львівського гірничого округу, як самостійний підрозділ у системі Держгіртехнагляду СРСР, було створено у лютому 1951 р. У штаті округу тоді було 18 осіб. Тривалий час управління здійснювало нагляд за безпечним веденням гірничих робіт на території нинішніх семи областей — Волинської, Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської, Рівненської, Тернопільської та Чернівецької. За час свого існування Львівський гірничий округ безліч разів переживав різноманітні трансформації. Особливо багато їх припало на 50-ті роки. Наприклад, у 1953 р. Львівський
і Київський гірничі округи були об’єднані в один — Київський. Однак наступного року управління Львівського округу відновило свою діяльність. Тут додатково були створені два виробничих відділи — газового контролю та котлонагляду. В оновленому управлінні було передбачено 24 штатних працівники.
У зв’язку з великим обсягом робіт, які виконувало управління Львівського округу, Держтехнагляд СРСР у 1956 р. прийняв рішення про створення Нововолинської та Бориславської районних гірничотехнічних інспекцій (РГТІ). Перша опікувалась відповідними підприємствами Волині, а друга — тодішньої Дрогобицької області. У 1958 р. у складі управління було створено Львівську РГТІ. Проте наступного року її було скасовано. Замість неї додалися Червоноградська та Станіславська РГТІ. А в 1966 р. до складу управління округу було введено Закарпатську РГТІ. Львівську міжобласну гірничотехнічну інспекцію було створено значно пізніше — у 1974 р., після суттєвих змін у структурі управління округу. Тоді ж було ліквідовано Івано-Франківську (колишню Станіславську) РГТІ.
Оновлений Львівський гірничий округ був створений у 2003 р. Його очолив гірничий інженер В. Гришин. До складу округу тоді увійшли дві інспекції — Львівська ДГТІ з нагляду за охороною надр та у гірничорудній і нерудній промисловості і Червоноградська ДГТІ з нагляду у вугільній промисловості. А на початку 2007 р. до складу округу було передано Нововолинську ДГТІ з нагляду у вугільній промисловості.
На вугільних підприємствах Львівщини та Волині зараз працює 23 770 осіб. Червоноградська ДГТІ здійснює нагляд на 40 підприємствах, з них 9 вугільних шахт, центральна збагачувальна фабрика ЗАТ «Львівсистеменерго», 3 шахтобудівних управління та 2 торфобрикетних заводи. Серед 29 підприємств і організацій різної форми власності, де здійснює нагляд Нововолинська ДГТІ,— 4 вугільні шахти та шахта № 10 «Нововолинська», яка будується. Гірничий нагляд на підприємствах вугільної галузі двох областей здійснюють 16 державних інспекторів. Кілька місяців тому їхній штат був розширений, але поки що повністю не укомплектований.
Усі шахти Львівсько-Волинського вугільного басейну за рівнем небезпечності через виділення метану та вугільного пилу належать до надкатегорійних. Тому першочерговим завданням інспекцій є систематичний контроль за провітрюванням і пилогазовим режимом у підземних виробках, запобігання вибухам метану та вугільного пилу.
За 9 місяців цього року на вуглевидобувних і шахтобудівних підприємствах Львівщини та Волині було проведено 2 420 оперативних, 29 комплексних, 34 цільових перевірки стану охорони праці. Було виявлено майже 27,7 тис. порушень правил безпеки. У 760 випадках заборонялося ведення робіт або експлуатація окремих машин і механізмів. Слід зазначити, що особлива увага при цьому приділяється усуненню всіх виявлених порушень. Відновлення переважної більшості призупинених робіт здійснюється тільки після особистої перевірки державним інспектором усунення всіх порушень. До адміністративної відповідальності було притягнено 954 особи, серед яких 167 — перші керівники підприємств. Сума штрафів становила
84 тис. грн. За порушення законодавства про охорону праці 45 матеріалів було направлено слідчим органам.
Львівська ДГТІ з нагляду за охороною надр та у гірничодобувній промисловості безперервно функціонує з часу створення Львівського округу і здійснює нагляд на 18 підприємствах і 318 об’єктах Львівщини та на вугільних шахтах Волині. У складі інспекції працює міжрегіональна група, яка обслуговує територію семи зазначених областей. На її піднаглядових підприємствах і об’єктах з 2005 р. не зареєстровано жодного нещасного випадку зі смертельним наслідком, а у 2008 р. — жодного випадку виробничого травматизму.
Чимало було зроблено для впровадження і вдосконалення системи організації державного нагляду за безпечним веденням робіт у Львівському гірничому окрузі й теруправлінні Держгірпромнагляду по Львівській області загалом. Робота ця триває. А її результатом є збережене життя і здоров’я людей праці.

Ю. ЦАРИК, перший заступник начальника теруправління Держгірпромнагляду по Львівській області — начальник Львівського гірничого округу, Ігор ПАРФЕНЮК, наш власкор

На знімку:
заступник начальника
теруправління Держгірпромнагляду
по Львівській області — начальник
гірничого округу Ю. Царик,
директор шахти «Червоноградська»
А. Митрофанов,
заступник начальника Червоноградської ДГТІ С. Смеречанський
та начальник Червоноградської ДГТІ
В. Юрків (зліва направо) обговорюють виробничі питання.

Фото І. ПАРФЕНЮКА



До списку