Статьи

СПІЛЬНІ ЗАСІДАННЯ КОЛЕГІЙ

Протягом червня—липня за дорученням Уряду Державним комітетом України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду разом з міністерствами, що відіграють провідну роль в економіці України, було проведено спільні засідання колегій, на яких питання промислової безпеки розглядалися як першочергові. Основний акцент у виступах на засіданнях у міністерствах вугільної промисловості, палива та енергетики, промислової політики був зроблений на роботі служб охорони праці цих структур.
Зростання рівня смертельного травматизму на фоні стабільного зростання економіки України спонукав Комітет шукати нові шляхи поліпшення стану промислової безпеки на підприємствах. На думку керівництва Держгірпромнагляду, промислова політика в Україні повинна бути такою, щоб за стрімкого зростання виробництва не тільки не допустити зростання рівня травматизму, але і знизити його.
Рівень травматизму у вугільній та в енергетичній галузях є недопустимим — 1 смертельний випадок травмування припадає на 8000 працюючих. Такої ж оцінки заслуговують і підприємства гірничовидобувної галузі та окремі підприємства металургійної промисловості. В той час як у цілому по Україні 1 смертельний випадок травмування припадає на 11 000 працюючих.
«Застаріле обладнання не може бути виправданням високого рівня виробничого травматизму»,— зазначив Міністр промислової політики А. Головко. Він також повідомив, що зараз міністерство працює над концепцією промислової політики, яка має передбачити механізми, що стимулюватимуть розвиток і впровадження нових технологій. На думку керівника Мінпромполітики, на підприємствах, що перебувають у сфері управління міністерства, причиною травмування є «…невиконання обов’язків і правил безпеки як працівниками, так і керівництвом».
У свою чергу Голова Держгірпромнагляду С. Сторчак наголосив: «Немає межі між промисловою політикою і промисловою безпекою. Успішна промислова політика вже є запорукою високого рівня промислової безпеки».
На спільних засіданнях колегій керівництво Держгірпромнагляду зазначало, що служби охорони праці в Міністерстві вугільної промисловості, Мінпаливенерго практично не виконують своїх обов’язків. У Мінпромполітики служба охорони праці фактично працює у складі 2 осіб, тож про вирішення яких глобальних питань з безпеки можна говорити?
Служби самих підприємств, які повинні займатися питаннями безпеки праці, працюють теж неефективно. Необхідно розібратися, хто очолює ці служби. Їх повинні очолювати кращі з кращих, оскільки йдеться про життя і здоров’я людей, наголосив Голова Комітету. С. Сторчак висловив сподівання, що відтепер у міністерствах будуть вжиті адекватні заходи, у тому числі і кадрові.
Комітет визначив для себе одне з головних завдань — вивести Україну за показниками травматизму на рівень розвинених країн світу. Таке ж завдання було поставлено і перед підприємствами міністерств.

На знімку:
спільне засідання колегії у Мінпромполітики.

Фото К. ТЕЛИЧКА


До списку