Статьи

Image00010.jpg Місце для оздоровчого комплексу Кременчуцького нафтопереробного заводу вибрали ще на початку вісімдесятих: у лісовому масиві на березі тихого Псьолу поблизу села Омельник на Полтавщині. У 1986 р., відразу після відкриття закладу, сюди прибули перші учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. А через два роки — ще 400 потерпілих після землетрусу у Спітаку (Вірменія). Власне, з цього і починалося набуття досвіду, яким сьогодні володіє медичний персонал комплексу «Нафтохімік», щодо реабілітації тих, хто цього потребує.

Кременчуцький нафтопереробний завод, відомий нині як ВАТ «Укртатнафта», ще очікує своєї модернізації. Зараз тут у виробничому процесі беруть участь 5 тис. осіб. І слава Богу, що підприємство зуміло зберегти такий потужний лікувально-оздоровчий комплекс. Бо кожного місяця сотню заводчан приймають його затишні покої і тихі алеї.
Підприємство має власну поліклініку — одну з кращих серед подібних цехових закладів медицини у державі. Тут діє система диспансеризації, створена головним лікарем О. Карпішком. Саме за направленням цехових лікарів працівники з виявленими ознаками занедужання прибувають до «Нафтохіміка». А тут в оздоровниці ми приймаємо працівників заводу з різними діагнозами. Ну, скажімо, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, адже до оздоровчого комплексу постійно підвозиться лікувальна вода Image00011.jpg«Моршинська».
Три роки тому наші працівники відвідали деякі медичні заклади Ірпеня, де запозичили два методи лікування: за допомогою п’явок (гірудотерапія) та методом голодування. До нас охоче їдуть пацієнти із захворюваннями органів дихання та алергічними захворюваннями, бо маємо чудовий кабінет спелеотерапії. Працюємо і з тими, хто має проблеми з хребтом. Ми придбали для лікування профілактор Євмінова і допомагаємо працівникам заводу бути у хорошій формі. Крім того, є лікувальні ванни. Їх більше 10 видів: йодобромні, ропні, скипидарні, перлисті тощо, плавальний басейн і лікувальні душі — Шарко, циркулярний, підводний масаж.
Але одна з найгостріших проблем зі здоров’ям, яка є практично у всіх нафтопереробників і яку ми намагаємося вирішити,— це захворювання зубів. Ми повели наступ на парадонтоз, розширивши функції звичайного стоматологічного кабінету. Тут проводять зрошення ясен, їх лазерне опромінення, аплікації та ін’єкції. Це запобігає прогресуванню хвороби.
Без перебільшення вважаю, що оздоровчий комплекс «Нафтохімік» готовий іти шляхом часткового вирішення проблем профілактичного лікування та реабілітації громадян України в межах регіональних програм. Скажімо, три роки тому до нас прибула перша група інвалідів — 25 осіб, які не можуть самостійно пересуватися. Ініціатором проведення семінару-тренінгу на базі «Нафтохіміка» стала обласна організація Фонду інвалідів. Ми зустрілися з мужніми людьми, які не скорилися долі. Досить сказати, що один з них на колясці підіймався на Говерлу! Персонал вкладає в їхню реабілітацію і кваліфікацію, і душу.
На оздоровленні у «Нафтохіміку» побували ще дві групи по 25 осіб. Ми в цьому плані набули непоганого досвіду. Але стабільну присутність тих, хто потребує лікування і реабілітації з-поза меж ВАТ «Укртатнафта», може дати лише тендер. Минулого року ми подали заявку на участь у тендері, який організовувався по лінії Міністерства праці та соціальної політики. Перший тур було пройдено успішно. Але на другий нас просто «забули» запросити.
Тим часом оздоровчий комплекс «Нафтохімік» живе своїми звичними турботами та завжди готовий допомогти людині праці!

А. ПАСЬКО, головний лікар, начальник оздоровчого комплексу «Нафтохімік»

На знімках:
головний лікар А. Пасько;
учасники семінару-тренінгу.

Фото Л. БЕЗУГЛОГО



До списку