Статьи

Приватне підприємство «Олімп», що в с. Зарубинці Підволочиського району Тернопільської області, спеціалізується на вирощуванні зернових, технічних та інших культур. У господарстві є комбікормовий завод. Минулого року тут вперше зберігалося зерно кукурудзи. Оскільки проектом складського приміщення не передбачена механічна вентиляція, то періодично тут зерно перекидали з одного відсіку в інший.

Відбувалося це так. Після відкриття нижнього люка відсіку зерно надходило на стрічку транспортера, а потім подавалося на норії для перекидання його у потрібне місце. Для того аби зайвий раз застерегти працівників від необачних дій і цим самим убезпечити їх від нещастя, на галереях вивішено плакат із написом: «Заходити у відсіки категорично заборонено».
Перевіривши у відсіку № 3 стан зерна кукурудзи і виявивши при цьому порушення його температурного режиму, лаборант комбікормового заводу Н. Грінечко розпорядилася перекидати зерно у відсік № 2. Тим часом робітниці Г. Мокрій та І. Гачинська піднялися по драбині на верхню галерею і зайшли у відсік № 3, з якого вже почали вивантажувати зерно кукурудзи. Згодом у пояснювальній записці І. Гачинська стверджує, що побачивши у відсіку збите у грудки зерно, вони взяли совкові лопати і залізли в нього, щоб розбити їх.
Розбивши грудки, жінки сіли на зерно, щоб перепочити. Через деякий час І. Гачинська помітила, що її ноги по коліна в зерні. Тоді вона запропонувала Г. Мокрій вийти з відсіку, але її напарниця не змогла піднятися, оскільки в неї затерпла нога. І. Гачинська намагалася допомогти Г. Мокрій, але ту ще більше засипало зерном. Тоді вона побігла за допомогою.
Коли колеги по роботі піднялися на верхню галерею, то побачили у відсіку лише руки потерпілої. Слюсар заводу М. Шішка, який одним із перших прибув на місце події і намагався за руки витягнути потерпілу, пізніше з глибоким хвилюванням розповідав, що Галина благала його, щоб він вивільнив її голову і рот з-під зерна. Робітник, ледве стримуючи сльози, заспокоював жінку, обіцяв, що її неодмінно врятують, а золотаво-янтарні зерна кукурудзи тим часом невблаганно засмоктували, затягували її у свій смертельний вир, за межу життя...
Керівники підприємства спільно з бригадою МНС, що прибула за їх викликом, вирішили вирізати у нижній частині відсіку, де була потерпіла, додатковий отвір. Лише через вісім годин від початку рятувальних робіт вдалося витягнути бездиханне тіло жінки. Ось так у біду, як у прірву, раптово потрапила 52-річна робітниця із 36-річним трудовим стажем, за словами колег по роботі, сумлінна трудівниця.
За матеріалами спеціального розслідування члени комісії дійшли висновку, що однією з причин трагедії було порушення потерпілою та її напарницею вимог інструкції з охорони праці, адже відповідно до них працівникам категорично заборонено перебувати у відсіках, тим більше під час вивантажування або перекидання зерна.
Немає сумніву в тому, що якби виконавчий директор комбікормового заводу ПП «Олімп» І. Смеречинський дбав про належну трудову дисципліну та контролював дотримання підлеглими вимог нормативно-правових актів з охорони праці, то трагедії вдалось би уникнути. Самоусунувся від вирішення наболілих проблем охорони праці і директор ПП «Олімп», до складу якого входить комбікормовий завод. Про це красномовно свідчать результати комплексної перевірки господарства. Через недотримання вимог безпеки тут із 24 перевірених об’єктів, машин, механізмів було заборонено та обмежено експлуатацію 11.
Кажуть у народі, що кожна пригода — до мудрості дорога. Але чи не надто дорогою ціною доводиться платити за неї?


В. КЛИМЕНКО, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Тернопільській області



До списку