Статьи

Сьогодні дедалі гостріше постає проблема організації забезпечення охорони праці нормативною та законодавчою документацією. Це питання постійно цікавить читачів, але воно не має таких простих засобів вирішення, як може здаватися на перший погляд.

Для правильної організації нормативного забезпечення потрібна сама нормативна база з чіткою структурою та набором документів. Крім того, бажано мати можливість оперативного пошуку документа за його назвою, ознаками та реквізитами. Нормативна база, що стосується охорони праці, становить сотні НПАОПів, а з урахуванням стандартів, роз’яснень та довідкових матеріалів може нараховувати кілька тисяч документів. І дуже корисно мати їх усіх на робочому столі. Відслідковування змін до нормативних актів, скасування та затвердження нових документів також є значною складовою процесу нормативного забезпечення, особливо враховуючи загальний дефіцит інформації. Уявлення про весь цей комплекс необхідних дій та його собівартість не додасть оптимізму.
Але є альтернативний підхід, який, можливо, і є виходом з цієї складної ситуації. Це нормативна документація в електронному вигляді — відносно нова технологія, що має багато переваг порівняно з паперовими носіями інформації. Собівартість електронної нормативної бази у кілька десятків або навіть сотень разів менша порівняно з паперовими документами. У неї є можливість для пошуку, яку може надати тільки комп’ютер. Документація в електронному вигляді невелика за об’ємом, тому замість використання великого кабінету всю нормативну базу можна мати в одному персональному комп’ютері. Оперативність змін, доповнень або включення нових документів до нормативної бази також є перевагою електронної версії. І це тільки частина переваг.
Переглянувши ситуацію на ринку цільового нормативного забезпечення з питань охорони праці, можна побачити лише один продукт, що відповідає вищенаведеним вимогам. Він досить професійний та розвинений. Це достатньо відомий програмно-інформаційний комплекс «Професійна нормативно-правова бібліотека «Норматив pro». Крім того, в мережі Інтернет розміщені деякі окремі документи з цієї тематики, але вони ніяким чином не можуть вирішити проблему забезпечення роботи з охорони праці. Навпаки, під час користування ними виявляються серйозні недоліки. В Інтернеті є документи, що втратили чинність, але про це не вказано, є нормативні документи, що не діють на території України або нормативи без частини тексту, без малюнків,
діаграм.
Такі великі комп’ютерні системи, як сервер Верховної Ради, Ліга тощо також не вирішують проблему. Основне їхнє спрямування — юридична інформація загального користування. Частка нормативних документів у них становить кілька відсотків від усієї кількості необхідних для функціонування процесу охорони праці документів і не може порівнятися з підбіркою «Норматив pro — охорона праці».
Додатковим аргументом на користь нормативно-правової бібліотеки «Норматив pro» є те, що її впровадження серед суб’єктів підприємництва, підприємств, установ і організацій рекомендоване листом Держпромгірнагляду від 12.07.2006 р. № 03/3638.
Крім найповнішої бази нормативних, законодавчих і довідкових матеріалів з питань безпеки виробництва та гігієни праці, бібліотека «Норматив pro» містить суміжні «повнометражні» розділи — будівництво, санепіднагляд, пожежна безпека. Використання професійної нормативно-правової бібліотеки «Норматив pro» рекомендовано також листом Міністерства будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства України від 28.04.2007 р. № 11/9-500.
Користувачами бібліотеки «Норматив pro» є структури Держгірпромнагляду, його територіальні управління, експертно-технічні центри, інші державні, в тому числі і контролюючі установи, великі та малі, державні та приватні підприємства усіх галузей економіки.
Професійна нормативно-правова бібліотека «Норматив pro» має найбільшу спеціалізовану нормативну базу: найповніше зібрання нормативних документів, що діють в Україні та стосуються питань охорони і гігієни праці, — від НПАОПів і стандартів ( у тому числі галузевих) — до листів, наказів і роз’яснень.
До формування нормативної бази «Норматив pro» організовано комплексний підхід. Документи ретельно підбираються, обробляються, перевіряються та структуруються за розділами, проблемами або питаннями. З документами серйозно працює науковий колектив у складі кандидатів наук і фахівців вищої кваліфікації. Всі документи нормативної бази є авторськими розробками та мають відповідні авторські свідоцтва, що надає повну ліцензійну чистоту.
У «Норматив pro» публікується розширена інформація про кожний документ, включаючи прийняття, затвердження, історію, коментарі, зміни, відміни, перехресні посилання на документи та з документів, інформація про наявність в офіційних переліках і реєстрах, посилання на документи, які заміняє, тощо.
У «Норматив pro» реалізовано синхронізацію нормативної бази через Інтернет. Систематично додаються нові документи. Для тих користувачів, хто не має Інтернету, передбачені оновлення на дисках. Сучасна і достатньо зручна програмна оболонка розроблена з урахуванням досвіду та принципів ергономіки.
З переліком нормативних документів, з демонстраційною версією «Норматив pro» та умовами його придбання можна ознайомитися на офіційному сайті у мережі
Інтернет.

Д. ЗЕРКАЛОВ,
канд. техн. наук



До списку