Статьи

Упродовж 2008 р. та першого кварталу поточного року на Вінниччині через недбале ставлення 1_13.jpgроботодавців до створення здорових і безпечних умов праці на виробничих об’єктах під час виконання трудових обов’язків отримали травми 486 осіб, з них 22 — смертельні. Як пізніше з’ясувалося, четверо загиблих були працівниками підприємств, розташованих та зареєстрованих на території інших регіонів України.
Яких заходів вживають органи прокуратури щодо притягнення до відповідальності посадових осіб, які допустили порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці, що призвели до нещасних випадків з людьми, розповідає заступник прокурора Вінницької області П. ШИШКО.

Незважаючи на те, що з початку минулого року на підприємствах регіону спостерігається суттєве зниження рівня виробничого травматизму (якщо позаторік під час виконання трудових обов’язків було травмовано 440 працівників, у тому числі 30 смертельно, то торік відповідно лише 380 і 18), органи прокуратури Вінниччини не дають спуску роботодавцям, які не забезпечують додержання на виробництві вимог безпеки праці, як того вимагає ст.13 Закону «Про охорону праці».
Упродовж минулого року за порушення вимог законодавства про охорону праці, що призвели або могли призвести до людських жертв, було порушено 30 кримінальних справ, внесено 251 припис та подання, винесено 23 протести, притягнено до відповідальності 465 посадових осіб. У дев’яти випадках винним у скоєні злочинів проти безпеки виробництва особам суди визначили покарання у виді штрафів, у двох — обмеження волі з іспитовим терміном, в одному — позбавлення волі з іспитовим терміном. Хоча міра покарання і невелика, але інкриміновані підсудним злочини з точки зору людяності дуже серйозні, адже вони визнані винними у загибелі та каліцтві своїх земляків. Тепер до кінця життя цих осіб (а це в основному колишні командири виробництва) переслідуватиме почуття вини перед потерпілими та їхніми дітьми.
Чи найбільше нас сьогодні турбує стан додержання вимог безпеки під час проведення будівельно-монтажних робіт. І це не випадково, адже торік при їх виконанні загинуло 6 працівників, 27 стали інвалідами внаслідок трудового каліцтва. Дуже прикро, але навіть після порушення кримінальних справ за фактами нещасних випадків на окремих будівельних майданчиках не завжди керівники робили належні висновки щодо додержання вимог нормативно-правових актів з охорони праці.
Взяти, до прикладу, груповий нещасний випадок зі смертельним наслідком, що стався 27.05.2008 р. внаслідок падіння з висоти четвертого поверху трьох працівників ТОВ «СБС-Групп» під час проведення будівельно-монтажних робіт. Оскільки виявлені при проведенні дізнання порушення вимог безпеки (будівельники працювали на висоті без індивідуальних засобів захисту) мали всі ознаки злочину, передбаченого частиною другою ст. 271 Кримінального кодексу України, прокуратура Ленінського району Вінниці порушила стосовно службових осіб цього товариства кримінальну справу. Здавалось, що після цього на будівельному майданчику має бути зроблено все для того, щоб убезпечити працю людей, аби аналогічне нещастя не повторилося. Проте в ході перевірки додержання тут вимог безпеки, ініційованої обласною прокуратурою, знову було виявлено порушення. Зокрема, виконроб ТОВ «СБС-Групп», підлеглі якого працювали на об’єкті, не забезпечив огородження настилів риштовань та помостів, що розміщені на висоті понад 1,5 м від рівня землі.
Суттєві порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці, що могли призвести до повторних нещасних випадків на даному об’єкті, були допущені керівником іншої підрядної організації — ТОВ «Євротехбуд». Всупереч вимогам ст. 18 Закону «Про охорону праці» до виконання будівельно-монтажних робіт були допущені працівники, які не пройшли в установленому порядку навчання та перевірку знань з питань охорони праці. Піддавали ризику життя та здоров’я найнятих працівників, які працювали на спорудженні об’єкта, і приватні підприємці з м. Хмельницького С. Чирко та В. Дудар. Вони не забезпечили своїх підлеглих, які працювали на висоті, індивідуальними засобами захисту, що запобігали б їх падінню додолу.
За результатами перевірки посадовцями теруправління, які разом з працівниками прокуратури брали в ній участь, було видано роботодавцям відповідні приписи, заборонено проведення будівельно-монтажних робіт до усунення виявлених порушень, складено чотири протоколи про адміністративні порушення. Що стосується кримінальної справи, порушеної за фактом нещасного випадку, то прокуратурою закінчено досудове слідство та висунуто обвинувачення службовим особам, які, за висновком комісії із спеціального розслідування, допустили порушення нормативно-правових актів, що призвели до групового нещасного випадку. Нині справа перебуває в суді.
Недодержання вимог будівельних норм і правил спричинило груповий нещасний випадок зі смертельними наслідками, що стався під час демонтажу чотириповерхового приміщення з двома працівниками дочірнього підприємства «Вінницьке спеціалізоване управління «Стальконструкція-126», про що йшлося в публікації «Де не функціонує СУОП, там трагедії і безладдя» («Охорона праці», № 9, 2008 р.). Оскільки в ході проведення спеціального розслідування та комплексної перевірки тут було виявлено цілу низку порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці, то можна зробити висновок, що ця трагедія є не випадковим, а закономірним явищем. Прикро лише, що ніхто з контролюючих органів своєчасно не поклав край цьому неподобству.
Як потім з’ясувалося, безвідповідальне ставлення до створення здорових і безпечних умов праці настільки глибоко вкоренилося в свідомості окремих посадовців дочірнього підприємства, що навіть після того, як сталася трагедія та до адміністративної відповідальності було притягнено директора і головного енергетика, виявлені порушення не були усунені. У ході проведення повторної перевірки було виявлено, що окремі посадовці не пройшли навчання Правил будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів, не були розроблені інструкції з охорони праці для обслуговуючого персоналу, графік планово-попереджувальних ремонтів кранів, не велися вахтові журнали тощо. Тож цілком логічним є той факт, що за результатами проведеної перевірки рада теруправління на своєму засіданні визнала роботу керівництва підприємства щодо додержання вимог нормативно-правових актів з охорони праці незадовільною. Прокуратура Староміського району Вінниці, у свою чергу, за фактом порушень правил безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки, що спричинило загибель будівельників, порушила кримінальну справу. Нині вона з обвинувальним висновком уже перебуває в суді.
До плачевних наслідків призвели порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці, що були допущені під час реконструкції будівлі церкви в м. Козятин керівництвом парафіяльної ради релігійної громади Святого пророка Ілії Української Православної Церкви Київського Патріархату та настоятелем церкви. Я не буду розповідати про всі обставини та причини групового нещасного випадку зі смертельними наслідками, який тут стався в серпні 2008 р., оскільки це зроблено в публікації журналу «Охорона праці» (№2, 2009 р.). Повідомлю лише, що за даним фактом Козятинською міжрайонною прокуратурою порушено кримінальну справу. Нині триває досудове слідство.
Як з’ясувалося в ході організованих обласною прокуратурою перевірок, церква, під час реконструкції якої сталася трагедія,— далеко не єдиний в Козятині об’єкт, де допускалися порушення будівельних норм і правил. Всього в цьому населеному пункті було виявлено 17 об’єктів, де через недодержання вимог нормативно-правових актів з охорони праці в ході проведення будівельно-монтажних робіт могли статися нещасні випадки. У дев’яти випадках були відсутні відповідні дозвільні документи та узгодження з контролюючими органами.
Незважаючи на те, що органи прокуратури області постійно тримають в полі зору питання, пов’язані зі створенням роботодавцями здорових і безпечних умов праці, налаштовують на це державні наглядові установи, що здійснюють нагляд за додержанням вимог безпеки, нещасні випадки продовжують мати місце. Так, у лютому поточного року через порушення будівельних норм і правил, що були допущені посадовцями підрядної організації на одному з об’єктів в м. Іллінці, з висоти 6 м упав працівник, який здійснював демонтаж опалубки. Від одержаних травм потерпілий помер у лікарні. Прокуратурою району порушено кримінальну справу. Всього упродовж першого кварталу поточного року за ознаками злочинів проти безпеки виробництва органами прокуратури порушено 4 кримінальні справи, з яких 2 направлено до суду.
Наприкінці минулого року в прокуратурі області за участі заступника Генерального прокурора України відбулось засідання колегії, на якому були обговорені питання додержання законодавства про охорону та оплату праці, здійснення реєстраційно-дозвільних процедур на підприємствах будівельної галузі. У ході засідання, зокрема, було висловлено ряд зауважень щодо ефективності роботи теруправління Держгірпромнагляду по Вінницькій області, на яке покладено здійснення нагляду за додержанням на території регіону Закону «Про охорону праці».
Разом з тим ми прекрасно розуміємо, що не лише від ефективності роботи цього органу залежить рівень промислової безпеки в цілому на виробництві і на будівельних майданчиках зокрема. Станом охорони праці на підприємствах мають перейматися і виконавчі органи Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, адже відповідно до ст.1 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві та ін., є першочерговим завданням Фонду.
На стані безпеки в будівництві негативно позначається потурання з боку інспекцій державного архітектурно-будівельного контролю стосовно приватних структур, що споруджують об’єкти без відповідних дозволів та узгоджень. Прокуратурою порушено кримінальну справу за частиною другою ст. 367 Кримінального кодексу України відносно начальника однієї з таких інспекцій, який, виносячи постанову про накладення штрафних санкцій за порушення законодавства в сфері містобудування на забудовника (приватне підприємство), занизив розмір штрафу майже на 50 тис. грн.
В Оратівському районі виявлено 16 фактів незаконного розміщення в населених пунктах малих архітектурних форм. У шести випадках приватними структурами будівельні роботи здійснювалися за відсутності відповідного дозволу. В той же час інспекцією архітектурно-будівельного контролю до порушників не вживалися заходи щодо припинення будівництва та накладення штрафних санкцій. За результатами здійсненої перевірки прокуратурою району внесено відповідне подання.
Через відсутність належного контролю за здійсненням забудови обласного центру торік тут з’явилося 228 самобудів, з них — 49 прибудов до багатоквартирних будинків і 123 самовільні забудови в приватному секторі. Справедливості ради слід зазначити, що причиною такої, з дозволу сказати, анархії в сфері містобудування є не тільки відсутність належного контролю з боку відповідних структур, а й ліберальний характер законодавства, що регулює це питання, адже максимальна санкція за самовільну забудову для юридичних осіб становить 50% його вартості, а для фізичних — 170 грн.
На сторінках журналу «Охорона праці» періодично з’являються матеріали, в яких йдеться про виробничий травматизм, що пов’язаний з прихованими трудовими відносинами. Як не прикро, але такі випадки є і на Вінниччині. Оскільки в разі отримання травм (в тому числі зі смертельним наслідком) працівниками, які не були оформлені на роботу, роботодавці та комісії зі спеціального розслідування нерідко відмовляються визнавати такі нещасні випадки пов’язаними з виробництвом, а потерпілі та їхні сім’ї, щоб добитися передбаченого законом соціального захисту, змушені шукати справедливості у судах.
Відповідно до ст. 2, 10 Закону «Про державну податкову службу в Україні», наказу Державної податкової адміністрації (ДПА) від 16.03.2004 р. № 141 виявлення фактів виплат фізичним особам не облікованих доходів визначено одним із основних завдань органів державної податкової служби. За даними ДПА, у Вінницькій області позаминулого року було виявлено 463 фізичних особи, що отримували заробітну плату «в конвертах», а в минулому — 181. Однак про такі факти структурні підрозділи ДПА в районах не завжди повідомляють органи прокуратури. Такий факт мав місце, зокрема, в Тростянецькому районі, де прокуратурою було встановлено, що один з посадовців відділу оподаткування фізичних осіб податкової інспекції на порушення вищезазначеного Закону не передав до прокуратури матеріали перевірки одного з приватних підприємців, за результатами якої було виявлено факт виплати заробітної плати «в конвертах» та використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин з найманими працівниками. За цим фактом порушено кримінальну справу за частиною першою ст. 172 Кримінального кодексу України.
За результатами проведеної минулого року звірки з питань виявлення фактів неналежного оформлення трудових відносин до органів податкової адміністрації було внесено 14 приписів та подань, винесено 6 постанов про порушення дисциплінарних проваджень.
Хочеться сподіватися, що завдяки спільним зусиллям органів прокуратури та інституцій, на які покладено наглядові, контролюючі та розпорядчі функції у питаннях охорони праці, трудового законодавства, містобудування, інших сферах господарської діяльності, нам вдасться добитися від роботодавців безумовного додержання закону і цим самим захистити права наших земляків на безпечну працю.



До списку