Статьи

Image00085.jpgЗ 26 по 29 серпня в м. Чолпон-Ате (Киргизька Республіка) відбулося чергове VІ засідання Міждержавної ради з промислової безпеки (МРПБ) держав — учасниць СНД.
У засіданні взяли участь повноважні представники в Раді — керівники органів державного нагляду за промисловою безпекою Азербайджанської Республіки, Республіки Вірменія, Республіки Білорусь, Республіки Казахстан, Киргизької Республіки, Республіки Молдова, Російської Федерації та Республіки Таджикистан.
Україну представляла делегація на чолі з Головою Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду С. Сторчаком. Як спостерігачі на засіданні Ради були присутні представники Румунії.
Члени Ради підбили підсумки діяльності Міждержавної ради з промислової безпеки за період 2006—2007 рр. З інформацією з цього питання виступив заступник генерального директора служби стандартизації і метрології Республіки Молдова В. Кухал, який свого часу був головою Міждержавної ради з промислової безпеки. Після цього повноваження голови було передано директору державної інспекції з нагляду за промисловою безпекою та гірничому нагляду при МНС Киргизької Республіки Т. Саркулову.
Представник Виконавчого комітету СНД О. Козлов доповів членам Ради про створення Міждержавної робочої групи у складі заступників глав зовнішньополітичних відомств за участю представників Виконавчого комітету СНД та експертів для підготовки Концепції подальшого розвитку СНД.
Учасники засідання обговорили питання:
про діяльність робочих груп Ради в 2006—2007 рр. і підготовку пропозицій про міждержавне співробітництво в галузі забезпечення промислової безпеки, зокрема, розробку програми дій щодо реалізації Концепції взаємодії держав — учасниць СНД в сфері забезпечення промислової безпеки на небезпечних виробничих об’єктах;
проект Угоди про порядок визнання документів про підготовку, перепідготовку та атестацію персоналу;
про гармонізацію нормативної бази з організації та забезпечення системи підготовки й атестації спеціалістів і працівників органів з промислової безпеки;
щодо статусу організацій з технічної підтримки державного нагляду в галузі забезпечення промислової безпеки та їх взаємодії з органами державного нагляду;
про формування бази даних правових актів і нормативно-технічних документів з промислової безпеки;
про обмін інформацією щодо укладання угод про двостороннє співробітництво в сфері забезпечення промислової безпеки;
про обмін інформацією щодо організації наглядової діяльності органів з промислової безпеки держав — учасниць СНД та про розробку технічних регламентів;
про взаємний обмін методиками здійснення державного нагляду за станом промислової безпеки на об’єктах підвищеної небезпеки;
про обмін інформаційно-довідковими та статистичними даними щодо надзвичайних ситуацій техногенного характеру на підконтрольних об’єктах.
Також обговорено питання щодо реалізації рішень МРПБ, проект Плану роботи МРПБ на 2007—2008 рр. та проведення чергового VII засідання МРПБ.
Українська сторона очолює робочу групу з підготовки, атестації та сертифікації персоналу з питань промислової безпеки та охорони праці організацій, які експлуатують небезпечні виробничі об’єкти. З метою вирішення питання щодо підготовки, атестації та сертифікації персоналу робочою групою розроблено Загальні принципи, які затверджено на V засіданні (засідання відбулось у 2006 р. в Молдові). На підставі зазначених принципів та згідно з рішенням V засідання Ради українською робочою групою розроблено проект Угоди про порядок визнання документів про підготовку, перепідготовку, атестацію та сертифікацію персоналу в галузі промислової безпеки. Проект Угоди було надіслано членам Міждержавної ради для пропозицій. Остаточну редакцію проекту Угоди розглянуто на засіданні Міждержавної ради та схвалено членами Ради.
Згідно з прийнятим рішенням члени Ради просили Виконавчий комітет СНД направити проект Угоди до урядів держав — учасниць СНД для розгляду в установленому порядку.
Стосовно питання «Про гармонізацію нормативної бази з організації та забезпечення системи підготовки й атестації спеціалістів і працівників органів з промислової безпеки» українська сторона висловила позицію України щодо неможливості гармонізації законодавчої і нормативної бази (відповідно до листа Міністерства закордонних справ України Держгірпромнагляду від 17.08.2007 р. № 610/15-250-1686), у результаті чого за підтримки інших членів МРПБ прийнято рішення про підготовку пропозицій про можливе зближення нормативної бази у зазначеній сфері.
Члени Міждержавної ради зазначили, що нормативна база з організації та забезпечення підготовки атестації спеціалістів та працівників органів з промислової безпеки в країнах — учасницях Ради створена, однак має ряд національних особливостей. Тому учасники засідання прийняли рішення направити нормативні документи, що стосуються зазначеної сфери, до Виконавчого комітету СНД для узагальнення.
Під час обговорення питання «Про статус організацій технічної підтримки державного нагляду в сфері забезпечення промислової безпеки та їх взаємодія з органами державного нагляду» українська делегація провела презентацію національної системи науково-технічної підтримки державного нагляду із застосуванням наочних матеріалів. Для обговорення цього питання членам Ради було запропоновано презентаційний проспект, де поряд з українською системою проаналізовано досвід провідних країн Європи у сфері експертної діяльності, а також зведена порівняльна таблиця систем науково-технічної підтримки державного нагляду в країнах СНД.
«Сьогодні перед нами стоїть завдання подальшого вдосконалення системи технічної підтримки державного нагляду,— зазначив у своєму виступі Голова Держгірпромнагляду України С. Сторчак.— Експертні організації ведуть облік стану устаткування підвищеної небезпеки. На підставі проведених ними експертиз здійснюється видача дозволів на проведення робіт, реєструється технологічний транспорт. Експерт — одна з головних фігур під час розслідування великих аварій, вирішення питань про стан промислової безпеки на об’єктах».
Члени Ради високо оцінили підготовку української сторони із зазначеного питання.
Решта питань порядку денного носила інформаційний характер, оскільки члени Міждержавної ради були зацікавлені у широкому обміні досвідом організації роботи та наглядової діяльності органів промислової безпеки держав — учасниць СНД, а також в обміні нормативно-правовими документами у цій сфері. Члени Ради домовились здійснювати щорічний обмін інформаційно-довідковими матеріалами з промислової безпеки.
Після розгляду питань порядку денного Уповноважені члени Міждержавної ради з промислової безпеки підписали Рішення про подальше дієве співробітництво. Затверджено також План роботи Міждержавної ради з промислової безпеки на 2008 рік. Наступне засідання Міждержавної ради буде проведено у 2008 р. в Республіці Таджикистан.
Враховуючи важливість розвитку та подальшого удосконалення співробітництва у галузі забезпечення промислової безпеки на небезпечних виробничих об’єктах, здійснення узгоджених дій та заходів, що вживаються в галузі забезпечення промислової безпеки країнами — учасницями Угоди та відповідними повноважними органами, Держгірпромнагляд вважає важливим реалізацію рішення VI засідання Міждержавної ради з промислової безпеки країн — учасниць СНД з метою подальшого підвищення міжнародного іміджу України, забезпечення її національних інтересів у сфері промислової безпеки.

На знімку:
Голова Держгірпромнагляду
С. Сторчак під час підписання
Рішення про подальше співробітництво.



До списку