Статьи

У соціально-культурній сфері останнім часом сталися зміни. На жаль, не на краще. Минулого року на Прикарпатті у цій галузі не було жодного нещасного випадку, а за 6 місяців цього року — два, один з яких — смертельний. Так, виконуючи роботи в сільському клубі Долинського району, отримав травми художник, під час пожежі загинув робітник Народного дому в Івано-Франківську.

На ці досить тривожні симптоми оперативно зреагували в теруправлінні Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області. Протягом останніх двох місяців державні інспектори провели перевірки стану охорони праці в 27 закладах та установах культури. За результатами перевірок вищевказане питання було винесено на розгляд розширеної ради теруправління. На засідання були запрошені представники головного управління туризму і культури облдержадміністрації, понад 30 представників структурних підрозділів, у тому числі начальники районних відділів культури, директори будинків культури, музеїв, музичних шкіл, завідувачі сільських клубів.
Під час перевірок виявлено 320 порушень нормативно-правових актів з охорони праці, заборонено експлуатацію 22 одиниць устаткування, 14 працівників притягнено до адміністративної відповідальності, з них — 12 перших керівників. Виявилося, що практично в усіх районних відділах культури і туризму немає відповідальних осіб за організацію роботи з охорони праці, в закладах та установах культури з працівниками не проводяться навчання та інструктажі з охорони праці, не призначені відповідальні за електрогосподарство, не проводяться лабораторні виміри опору заземлення та ізоляції наявних електроприладів, опосвідчення електроустановок, немає відповідної документації щодо паспортизації будівель і споруд, не випробувані засоби захисту, несправні електрощитові, розбиті розетки, вимикачі тощо.
Тільки в окремих закладах культури є накази про призначення відповідальних осіб за організацію роботи з охорони праці, але вони не пройшли навчання і не атестовані, не забезпечені новими нормативно-правовими актами, а користуються старими, що втратили законодавчу силу.
У переважній більшості закладів та установ культури не ведуться журнали реєстрації нещасних випадків. Крім цього, не створені комісії з огляду будівель та споруд в обласному художньому музеї, обласній державній філармонії, навчально-методичному центрі культури і туризму. В цілому в аварійному стані на сьогодні перебувають 16 об’єктів закладів культури.
За словами начальника управління культури і туризму В. Федорака, на обласному рівні двічі порушувалися наболілі питання в сфері культури, оскільки 450 установ і закладів потребують капітального ремонту, а понад 60 з них не опалюються, експлуатуються старі котли, які вже давно потребують заміни. На жаль, віз і нині там. Щоб кардинально змінити ситуацію, головним управлінням культури і туризму затверджено план зміцнення матеріально-технічної бази закладів, установ та організацій культури на 2007—2010 рр., зокрема заміни систем тепло- та газопостачання, електропроводок тощо.
На думку В. Федорака, в першу чергу необхідно усвідомити істину про особисту відповідальність кожного керівника за здоров’я та життя працівників. Під час проведення чергової колегії облдержадміністрації з приводу перегляду бюджету є нагальна потреба розглянути наболілі питання, які потребують фінансового забезпечення. За його твердженням, три місяці достатньо, щоб завершити паспортизацію будівель і споруд закладів культури, а в ІІІ кварталі необхідно провести семінар-нараду на рівні міських та районних відділів культури і туризму з працівниками закладів культури.
Начальник теруправління Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області З. Кулик наголосив, що чимало керівників і працівників закладів культури не помічають порушень, не усувають недоліки. Необхідно задуматись над тим, що під час дискотек може завалитися клуб, який в аварійному стані, і не одній, а десяткам дітей загрожуватиме небезпека.
Щоб ліквідувати вищевказані порушення, в основному не потрібні кошти, а тільки бажання в проведенні організаційних комплексних заходів щодо додержання відповідних законодавчих документів. Тут не потрібно надмірних зусиль, а треба тільки призначити відповідальних осіб за організацію роботи з охорони праці та налагодити їхню роботу. Враховуючи те, що заклади культури належать до бюджетних структур, звернутися безпосередньо або через районні відділи культури і туризму до управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань провести навчання. Зі свого боку теруправління створить комісію, і працівники, які пройшли навчання, отримають не тільки посвідчення, а й знання.
Не за горами зима, і підготовка до роботи в цей період потребує чимало зусиль в упорядкуванні котелень, газопостачання, електроустановок та приладів, зокрема, і в закладах, установах соціально-культурної сфери. Нинішній її критичний стан, коли не додержуються елементарних норм з питань охорони праці, викликає серйозну тривогу.

С. ЛИЗАНЧУК (прес-служба теруправління Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області)



До списку