Статьи

На нараді в Тернопільській обласній держадміністрації було заслухано і обговорено питання «Про стан виробничого травматизму в області за 10 місяців 2006 р. та заходи щодо його запобігання». У доповіді начальника теруправління Держгірпромнагляду по Тернопільській області П. Хруща особливий акцент було зроблено на тому, що з 21 працівника, які загинули на виробництві за цей період, 9 (або 42%) перебували у стані алкогольного сп’яніння і що саме цей чинник є психофізіологічною причиною смертельного травмування працюючих майже в 50% випадків.
А у 80% причин травматизму простежується так званий «людський фактор», тобто безпосередня вина потерпілих, що свідчить про низький рівень трудової дисципліни, інструктажів з безпеки виконання робіт та їх організації.
Переконливою ілюстрацією до слів керівника теруправління є випадок, про який піде мова.

Завершено розслідування нещасного випадку, що стався 7 листопада 2006 р. з муляром Теребовлянського комбінату комунальних підприємств управління житлово-комунального господарства Тернопільської облдержадміністрації С. Бойком. Було встановлено, що ще у травні 2006 р. із зруйнованої підпірної стінки з бутового каменю по вул. Підзамче у м. Теребовлі на проїзну частину посипались каміння та земля, і це спричинило зупинку руху транспорту. Міський голова І. Шабат зобов’язав начальника Теребовлянського комбінату комунальних підприємств Я. Лещука виконати ремонт аварійної частини підпірної стінки з частковою заміною бутового каменю на бетонні блоки.
Працівники комбінату терміново звільнили проїзну частину від каміння і землі, розібрали частину підпірної стінки, щоб запобігти її подальшому руйнуванню. А на довжину 17,6 м розібраної підпірної стінки встановили один ряд бетонних блоків з двостороннім засипанням землею на рівні проїзної частини дороги.
У жовтні встановили два ряди бетонних блоків ФБС 24.5.6-Т, що були у користуванні, з частково надбитими краями, довжиною 17,6 м та один ряд — довжиною 3,2 м. Таким чином утворилися пазухи між укосом землі та блоками розмірами від 0 до 84 см, які не були засипані землею.
7 листопада начальник комбінату Я. Лещук зобов’язав майстра ремонтної бригади Р. Васенду виконати такі роботи: засипати пазухи між укосами землі та встановленими блоками і зашпарувати стінові шви підпірної стіни з боку проїзної частини дороги. Для цього були виділені екскаватор, автомобіль-самоскид та троє робітників ремонтної бригади.
Бригаду очолив 48-річний муляр С. Бойко, загальний трудовий стаж якого становив майже 28 років, а стаж роботи на підприємстві — 4 роки і 8 місяців. Потім майстер попередив робітників, щоб вони не ходили по блоках і не заходили в пазухи, та відправив їх на об’єкт, сказавши, що підійде пізніше, бо йому терміново потрібно бути в міській раді.
Роботу розподілили таким чином: П. Зілінка мав готувати будівельний розчин, а Б. Жук — назбирати на вулиці камінці невеликих розмірів для закладання щілин між бетонними блоками.
Коли Б. Жук ніс назбирані камінці до підпірної стінки, то побачив, що частина бетонних блоків впала, а під ними лежить С. Бойко. Робітники намагалися витягнути з-під блоків тіло свого бригадира, але безрезультатно. Тоді Б. Жук побіг до сусіднього будинку, звідки господар викликав «швидку допомогу», і повідомив про нещасний випадок на комбінат.
Лікарі констатували смерть С. Бойка, яка настала внаслідок механічної асфіксії через стискання грудної клітки і живота. А в організмі загиблого виявлено етиловий спирт у кількості, що відповідає середньому ступеню сп’яніння.
Згідно з висновками комісії із розслідування нещасного випадку зі смертельним наслідком відповідальними за порушення нормативних актів з охорони праці є начальник Теребовлянського комбінату комунальних підприємств Я. Лещук, який належним чином не проконтролював додержання технологічних процесів під час виконання робіт, а також майстер цього підприємства Р. Васенда, який не забезпечив дотримання робітниками вимог інструкцій з охорони праці, правил внутрішнього трудового розпорядку, особисто не організував і не проконтролював роботи із засипання землею пазух змонтованої конструкції підпірної стінки, грубо порушивши посадову інструкцію та вимоги техніки безпеки в будівництві.
А загиблий С. Бойко, перебуваючи на робочому місці в стані алкогольного сп’яніння, не подбав про особисту безпеку, всупереч інструкції з охорони праці для мулярів перебував у небезпечній зоні між встановленими блоками підпірної стінки та земляним укосом.
За нехтування вимог безпеки праці зріла людина, досвідчений робітник заплатив найдорожчою ціною — власним життям.

В. КЛИМЕНКО, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Тернопільській області



До списку