Статьи

Image00028.jpgКолектив ВАТ «ДніпроАзот» готується до свого 70-річчя. А розпочалася його історія в 1938 р. пуском цеху з виробництва аміаку. Ветерани підприємства при нагоді не проминають підкреслити ще зримо досяжну для них потужність «ДніпроАзоту» на початку сімдесятих років. Тоді тут працювало близько 12 тис. осіб. Сьогодні — майже втричі менше. Але збережено принципи організації та управління виробництвом, у тому числі й охороною праці. Система управління охороною праці адаптована до нинішніх організаційно-виробничих відносин, оскільки зараз на підприємстві є понад 30 структурних підрозділів.

У полі зору 9 фахівців служби охорони праці ВАТ «ДніпроАзот» — 4738 працюючих. Причому троє з цих фахівців (інженер з охорони праці ремонтного управління, а також інженери з охорони праці та безпеки руху залізничного і транспортного цехів) постійно перебувають у виробничих підрозділах. Така структура служби охорони праці підприємства зумовлена тим, що виробництва основної продукції значною мірою автоматизовані. Тому тут більше уваги приділяється технологічним процесам і стану устакування. Хоча в аміачній групі цехів його ремонт проводиться регулярно, докорінно вирішити питання промислової безпеки може тільки застосування нового устаткування. І ці заходи активно розпочали у 2004 р. Зокрема, на виробництві аміаку-карбаміду замінили теплообмінне устаткування, встановили мікропроцесорну техніку. Завдяки цьому безпека виробництва піднялася на новий рівень, миттєвими стали реагування на позаштатні ситуації. Комп’ютерна система контролю за цей час двічі застерігала від технологічних збоїв, які б раніше могли призвести, щонайменше, до втрати певної кількості продукції.
Впровадження нової техніки аж ніяк не нівелює роль служби охорони праці — для її спеціалістів справ вистачає. І не лише з питань навчання і перевірки знань персоналу. Так склалося, що травмонебезпечні ситуації час від часу виникають не на автоматизованих виробництвах, а там, де у технологічному процесі переважно беруть участь люди. Де рухає не інструкція, здоровий глузд, а вольниця. З цього приводу показовим є приклад, коли протягом одного лише року травмувалося двоє робітників дільниці обслуговування хлорної групи цехів управління будівельно-монтажних та ремонтних робіт майстра В. Олійника. Ця історія банальна до відрази: люди упали з погано зібраного риштовання, стали інвалідами.
Висновок керівництва підприємства після розслідування останньої пригоди був безкомпромісним: майстер зайняв місце травмованого робітника. Звичайно, з додержанням усіх юридичних вимог. Ось чому головна увага майстрів і бригадирів зосереджується насамперед на посиленні контролю за станом охорони праці в рамках першого ступеня оперативного контролю.
Кожна виробнича дільниця має свій журнал, де в обов’язковому порядку фіксуються порушення вимог безпеки праці. Щоб «карась в річці не дрімав», щотижня особисто перевіряють робочі місця начальники цехів. Щомісяця у визначений графіком день у цехи приходять керівники підприємства разом зі спеціалістами усіх служб «ДніпроАзоту». Тут уже нічого не приховаєш. Комісія фіксує всі виявлені порушення, а після обговорення стану охорони праці по підприємству видається відповідний наказ. Це боляче б’є не лише по авторитету керівника цеху, а й впливає на матеріальне заохочення. Останнє ж залежить не лише від роботи без аварій і травм, а й від того, як виконуються заходи щодо покращання умов праці, у тому числі — приписи. Загалом же оцінка стану охорони праці підрозділу виставляється за 13-ма показниками. Результати оголошуються двічі на рік — до Дня хіміка (цього року — 27 травня) та до Нового року.
Адміністрація підприємства, забезпечуючи виконання Закону «Про охорону праці», щороку на охорону праці виділяє до 4 млн. грн. І такі керівники, як начальники цехів: синтезу аміаку № 1-б О. Дірявка, виробництва карбаміду О. Судак, начальник управління будівельно-монтажних та ремонтних робіт М. Інгул, знають, на що витратити кошти. Вони ревно слідкують за створенням домашнього затишку у кімнатах приймання їжі, придбали мікрохвильові печі, посуд, по-сучасному обладнали побутові приміщення.
Однак найбільша увага приділяється створенню належних умов праці. Сюди вкладається найбільше коштів. Скажімо, для піскоструминниць придбали каски з піддувом, які забезпечують комфортність під час роботи. Зварники отримали маски, які захищають від шкідливих аерозолей. Останнім часом підприємство намагається закуповувати засоби індивідуального захисту виробництва тільки відомих європейських фірм. І витрати виправдовують себе.
Оновилася техніка й у воєнізованій газорятувальній службі, яка утримується за рахунок підприємства. Цей підрозділ отримав спеціально обладнаний автомобіль «Газель», бійці вчасно забезпечуються захисними костюмами.
Акціонерне товариство, власний капітал якого за минулий рік зріс більше ніж на 150 млн. грн., постійно нарощує обсяги виробництва. Частка продукції, що йде на експорт, перевищує 80%. Мінеральні добрива, каустичну соду, рідкий хлор купують 9 країн світу, в тому числі — на американському континенті.
Для колективу ВАТ «ДніпроАзот» отримані прибутки втіляться в нове обладнання, покращання умов праці та виробничого побуту, дозвілля працівників та їхніх родин, зокрема — відпочинок хіміків на берегах Дніпра, Азовського та Чорного морів. Держава ж отримає свою гарантовану частку для стабільного і поступального розвитку!

Леонід БЕЗУГЛИЙ,
наш власкор

На знімках:
аналіз газів і рідин
у цеху синтезу аміаку здійснюють
лаборанти (зліва направо)
Н. Пушкіна, М. Миршавка
та Р. Іванишина;
на центральному пункті керування
технологічним процесом синтезу аміаку (зліва направо):
машиніст компресорних установок
С. Самусєв, начальник зміни О. Буренков, апаратник очищення газу Є. Мартиненко та апаратник конверсії В. Курило.

Фото автора та з архіву підприємства

Вітаємо усіх працівників хімічної галузі з професійним святом, бажаємо нових трудових успіхів, родинного затишку та достатку.



До списку