Статьи

Розробити обласну програму поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2008—2010 рр. та звернутися до Кабінету Міністрів з проханням прискорити запровадження механізму економічного стимулювання суб’єктів господарювання до поліпшення умов і охорони праці — таке рішення прийняли депутати на сесії Рівненської обласної ради.

Заслухавши інформацію начальника теруправління Держгірпромнагляду по Рівненській області М. Носа, депутати обласної ради визнали, що в регіоні впродовж останніх років певна робота щодо провадження державної політики у галузі охорони праці приводилася. Проте рівень виробничого травматизму залишається ще високим, особливо зі смертельними наслідками.
Так, протягом 9 місяців 2007 р. на Рівненщині стався 181 нещасний випадок на виробництві, в той час як за аналогічний період минулого року —191. Але водночас із зменшенням загальної кількості травмувань працюючих збільшилася кількість нещасних випадків зі смертельними наслідками. За звітний період на робочих місцях з різних причин загинуло 18 осіб проти 11 у 2006 р.
Щорічно через несприятливі умови праці, незадовільне забезпечення працівників засобами колективного та індивідуального захисту в області реєструється близько 10 випадків профзахворювань та понад 40 нещасних випадків, що призводять до стійкої втрати працездатності (інвалідності).
Понад 80% основних виробничих фондів на багатьох підприємствах експлуатується з істотними відхиленнями від вимог безпеки. А це — потенційна загроза для працюючих. Такий стан справ значною мірою є наслідком залишкового принципу фінансування профілактичних заходів з охорони праці.
Зважаючи на це та з метою забезпечення конституційних прав громадян на безпечні та нешкідливі умови праці, рішенням сесії обласної ради від 14 грудня 2007 р. № 544 та відповідно до Законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про охорону праці» погоджено заходи, спрямовані на поліпшення стану промислової безпеки, охорони праці, зниження виробничого травматизму в Рівненській області. Їх виконання повинні забезпечити місцеві органи виконавчої влади та місцевого самоврядування.
Серед першочергових завдань — перевірка виконання колективних договорів у частині створення безпечних умов для працюючих на підприємствах, сприяння лікувальним закладам і роботодавцям у проведенні профілактичних медичних оглядів працюючих, ведення за їх результатами окремого реєстру груп ризику працівників, де вівся облік професійних захворювань, проведення відповідних лікувально-профілактичних заходів щодо професійної реабілітації таких осіб. При проведенні тендерів щодо залучення суб’єктів господарювання до виконання будівельно-монтажних робіт за рахунок державного бюджету передбачено врахувати наявність у них дозволів Держгірпромнагляду на право виконання робіт підвищеної небезпеки. Будуть також вжиті невідкладні заходи щодо виконання попередніх рішень обласної ради в частині забезпечення безпеки ліфтового господарства. Передбачається проведення паспортизації будівель і споруд комунальної власності, які перебувають у незадовільному технічному стані.
Депутати обласної ради схвалили звернення до Кабінету Міністрів стосовно прискорення запровадження механізму економічного стимулювання суб’єктів господарювання до поліпшення умов і охорони праці. Такий крок дуже важливий, оскільки на території Рівненської області розміщена значна кількість об’єктів підвищеної небезпеки (підприємства атомної енергетики, хімічної промисловості, трубопровідного транспорту та ін.), рівень промислової безпеки яких становить загрозу у вигляді техногенних аварій не тільки працівникам даних підприємств, але й населенню прилеглих територій. Така небезпека посилюється й тим, що на переважній більшості підприємств експлуатуються гранично зношені основні фонди та застосовуються застарілі технології.
В умовах ринкової економіки, йдеться у тексті звернення, коли на перше місце виходять економічні методи управління, прийняття вищезазначених нормативних актів буде потужним важелем економічного впливу на роботодавців і власників підприємств і призведе до покращання стану промислової безпеки та охорони праці на підприємствах, а відтак безпеки населення області.
Тому депутати просять доручити компетентним органам центральної виконавчої влади терміново розробити Порядок встановлення знижок і надбавок до страхових тарифів, як це передбачено ст. 47 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», а також прискорити їх розгляд і введення в дію.

С. САБАНЮК (прес-служба теруправління Держгірпромнагляду по Рівненській області)



До списку