Статьи

200801-11.jpgАналіз виробничого травматизму у Миколаївській області за 8 місяців 2007 р. показав, що найбільша кількість нещасних випадків, у тому числі зі смертельними наслідками, сталася внаслідок ДТП. Як завжди, основною причиною є порушення Правил дорожнього руху. Серед причин ДТП — незадовільний стан автодоріг. У зв’язку з цим органами Держгірпромнагляду були проведені цільові перевірки організації безпечного виконання робіт під час ремонту міських та міжміських доріг.

Основним генеральним підрядником виконання робіт з ремонту загальнодержавних та комунальних доріг на території Миколаївської області, їх утримання є Миколаївський облавтодор. За словами директора ДП «Миколаївський облавтодор» В. Гетуна, держава останніми роками приділяє особливу увагу стану автошляхів. Діяльність підприємства постійно перевіряють контролюючі організації не тільки щодо стану використання бюджетних коштів, а й стану безпеки на дорогах і на самому підприємстві. До складу ДП «Миколаївський облавтодор» входить 24 філії, що розташовані в Миколаєві та у районах області. Загальна кількість працюючих становить 1200 осіб, з них близько 400 постійно працюють у шкідливих для здоров’я умовах .
У п’яти філіях, де в кожній працює понад 50 осіб, введено посади спеціаліста з охорони праці, на решті підприємств ці обов’язки покладено на головних інженерів райавтодорів. Практично всі дороги загального користування області перебувають на утриманні облавтодору. Під час розслідування кожної ДТП з’ясовується, чи не були її причинами незадовільний стан проїжджої частини, облаштування та обладнання доріг, зелених насаджень. Відділ охорони праці підприємства очолює С. Ященко, який до цього багато років пропрацював у системі державного нагляду за охороною праці, і підвідомчими в нього були підприємства саме такого напряму діяльності. Зараз тут чітко функціонує триступенева система адміністративно-громадського контролю. Щотижня керівники філій підприємства інформують головного інженера облавтодору про стан безпеки на підприємствах. На підставі аналізу стану умов праці складаються протоколи, розробляються заходи, спрямовані на покращання умов та безпеки праці. У разі необхідності до вирішення питань підключається директор.
Розроблено комплексну програму покращання умов праці на період до 2010 р., на виконання якої заплановано відповідні кошти. Так, у 2007 р. було передбачено витратити майже 400 тис. грн. Усі кошти освоєно. Зокрема, закуплено літній та зимовий спецодяг на суму 122 тис. грн., придбано 600 пар зимового спецвзуття. Кошти на фінансування програми згідно з законодавством передбачаються в розмірі не менше ніж 0,5% від виділених з державного бюджету асигнувань. Крім того, філії облавтодору виконують роботи за договорами із замовниками з ремонту, будівництва доріг, благоустрою, транспортування тощо. Наказом по підприємству встановлено, що 10% від зароблених таким чином коштів повинні направлятися на фінансування заходів з охорони праці та покращання умов праці. Вирішено питання щодо створення в кожній філії необхідних санітарно-побутових умов. Обладнано кімнати для відпочинку, роздягальні, душові, забезпечено гаряче водопостачання приміщень у зимовий період.
У колективному договорі, який за оцінкою Миколаївської обласної ради профспілок визнано одним з найкращих в області, передбачено доплату за роботу в шкідливих умовах. На забезпечення робітників молоком у 2007 р. вже витрачено 23 тис. грн. У 2003 р. проведено атестацію робочих місць за умовами праці. Працівники відділу охорони праці постійно проводять перевірку стану охорони праці у філіях. Так, у 2006 р. було здійснено 47 перевірок, у першому півріччі 2007 р. — 27. За результатами перевірок складаються відповідні акти, видаються приписи. Інформація про результати перевірок та усунення виявлених порушень постійно розглядається на засіданнях комісії з питань охорони праці, пожежної безпеки та безпеки дорожнього руху, створеної на підприємстві.
Викликає занепокоєння відсутність у багатьох філіях підприємства дієвого внутрішнього контролю за станом охорони праці. У них низька якість проведення інструктажів, а також рівень навчання працівників. Служби охорони праці, механіки, особи, відповідальні за електрогосподарство, нерегулярно проводять обстеження дільниць, посадові особи не виконують у повному обсязі функціональні обов’язки.
З метою покращання роботи переглянуто посадові інструкції фахівців усіх рівнів, у них внесено обов’язки з питань охорони праці, пожежної безпеки та безпеки дорожнього руху на відомчому транспорті. Оформлено пам’ятки, які видані кожному майстру і бригадиру, де розписано кожен крок, кожен захід, що його повинен провести відповідальний за охорону праці працівник до початку виконання робіт, у процесі виконання та після їх закінчення. Вирішено питання щодо забезпечення філій журналами, інструкціями, нормативною документацією єдиного зразка, що дало змогу покращити контроль за їх додержанням і полегшити роботу відповідальних за організацію роботи з охорони праці.
Під час проведення ремонтно-будівельних робіт на автошляхах часто виникає необхідність застосування електричних приладів та устаткування. Це завжди створювало велику проблему, оскільки енергопостачальні організації не давали дозволів на підключення до електромереж без розробки відповідної документації та розрахунків. Сьогодні це питання вирішено. Миколаївською філією Херсонського експертно-технічного центру проведено обстеження всіх трансформаторних підстанцій, які розміщені поруч з автодорогами, розроблено необхідну документацію. Тепер за необхідності використання електроенергії достатньо повідомити енергопостачальну організацію, і вона здійснить необхідні підключення.
Останніми роками рівень виробничого травматизму на ДП «Миколаївський облавтодор» стабільно низький. У 2005 р. стався один нещасний випадок, на жаль, зі смертельним наслідком. Причиною був несправний стан вантажного автомобіля, який без гальм на великій швидкості заїхав у зону роботи бригади на автошляху, збивши всі огородження та попереджувальні знаки, смертельно травмувавши майстра. У 2006 р. стався один нещасний випадок з тимчасовою втратою працездатності. У 2007 р., як кажуть, Бог милував.
Основною небезпекою під час виконання робіт на дорогах є нехтування Правил дорожнього руху водіями, для яких і працюють люди на дорозі, ризикуючи життям. Якщо біля місця роботи присутній інспектор ДАІ, то водії дотримуються вимог ПДР, якщо його немає, більшість з них рухається, навіть не знижуючи швидкості.
Звичайно, безпека на дорогах значною мірою залежить від того, як якісно побудовано або відремонтовано дорожнє покриття, встановлено дорожні знаки, нанесено дорожню розмітку. Держава постійно виділяє значні кошти на утримання та ремонт доріг загального користування. Набагато гірша участь доріг, що перебувають у комунальній власності. За весь час незалежності України тільки останні два роки виділяються кошти на ремонт і будівництво таких доріг. Середня вартість капітального ремонту одного кілометра дороги з асфальтобетонним покриттям становить у середньому 100 тис. грн., будівництва — 1млн. грн., а на кожен район області виділяється в середньому по 2—4 млн. грн. Щоб відремонтувати всі дороги в населених пунктах, які багато років взагалі не ремонтувались, необхідні сотні мільйонів. Коштів, які отримують органи місцевого самоврядування від сплати податку власниками транспортних засобів, теж недостатньо для ремонту всіх доріг. Тому ремонтують у першу чергу найбільш завантажені транспортом дороги, аварійні ділянки доріг, мости і шляхопроводи. Стан же решти доріг залишається незадовільним.
Значних ушкоджень зазнали дороги на території Миколаївської області в минулому році. Враховуючи географічне положення регіону та наявність великої кількості доріг, по яких транспортуються важкі вантажі до морських портів, і спекотну погоду, дорожнє покриття на багатьох дорогах сильно пошкоджено, а деякі ділянки стали аварійно небезпечними.
Одним із факторів, що впливає на утримання автодоріг у належному стані, є забезпеченість дорожніх організацій спеціальною технікою, стан оновлення парку машин, механізмів і обладнання. На жаль, техніка та обладнання на ДП «Миколаївський облавтодор» дуже застаріла.
Свого часу, коли на узбіччях доріг висаджували дерева, в першу чергу думали про красу, а не про безпеку. Сьогодні дерева створюють певну небезпеку, через зіткнення з якими або падіння гілля трапляється багато аварій, гинуть люди. Дозвіл, який видається екологічними службами дорожньому підприємству, дає змогу здійснювати розчищення дерев від сухих гілок та порослі, а вирішити питання спиляти дерево дуже складно і викликає обурення екологів.
Звичайно, це не всі причини, що впливають на безпечний стан автомобільних доріг. На жаль, і нинішня ситуація у виробничо-економічних відносинах заважає підприємству працювати краще. Під час оголошення тендера на ремонтно-будівельні роботи найпотужніше і найдосвідченіше підприємство в області в цій галузі програє через те, що його діяльність прозора, сплачуються всі податки і відрахування, тому і вартість робіт вища, ніж на приватному підприємстві. А у разі виграшу тендера на роботи, де необхідно залучати субпідрядну організацію, вже облавтодор оголошує тендер на субпідрядні роботи, а це додатковий час і витрати. Приватне підприємство здійснює ці операції набагато простіше, й іноді облавтодору доводиться працювати субпідрядником у підрядної організації, в якої немає навіть виробничої бази і засобів виробництва.
Проблеми є, і їх необхідно вирішувати в законодавчому полі. Від роботи працівників дорожніх організацій, які створюють умови для безпечного руху транспорту, великою мірою залежить стан виробничого (і невиробничого) травматизму на наших шляхах, і чим кращі та безпечніші будуть умови їхньої праці, тим якіснішими будуть умови для водіїв і пасажирів.

Сергій КОЛЕСНИК,
наш власкор



До списку