Статьи

Хто бував на території великого підприємства, бачив незліченну кількість складного технологічного устаткування, десятки кілометрів інженерних мереж і комунікацій. І все це повинно працювати як годинниковий механізм. Тому на підприємстві постійно ведуться планові демонтажні, ремонтні та монтажні роботи. А у разі «нештатної» ситуації, аварії відновлення працездатності устаткування повинно відбуватися в екстреному режимі. Зазвичай такі роботи виконують спеціалізовані підрядні організації, і при цьому кожного року гинуть працівники, у більшості випадків — фахівці підрядних організацій.

Розглянемо ситуацію: на підприємстві відбувається ремонт або монтаж великого об’єкта. Працівники кількох підрядних або субпідрядних організацій працюють разом на одній території, тут же можуть перебувати і працівники підприємства-господаря. У таких випадках керівництво останнього повинно відповідним актом передати на час виконання робіт чітко окреслену виокремлену ділянку і впорядкувати діяльність підрядників на своїй території. У іншому разі, за логікою, власник підприємства-замовника має сам відповідати за все, що відбувається. Але такий порядок чомусь не дотримується на підприємствах металургії. Тому, можливо, керівники підприємств-замовників і не переймаються рівнем безпеки праці у підрядників. Для прикладу скористаємось інформацією про нещасні випадки зі смертельними наслідками, які сталися з працівниками підрядних організацій, що виконували роботи у ВАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь» (далі — «Запоріжсталь»).
1996 р. Під час фарбування димової труби смертельно травмувався бригадир монтажників підприємства «Домнаремонт». При перестановці кільцевої площадки був порушений порядок виконання робіт, що призвело до падіння риштування разом із працівником з семиметрової висоти.
1997 р. У липні смертельно уражено електричним струмом слюсаря-ремонтника ВАТ «Дніпродомнаремонт-2». Робітник без засобів захисту зробив спробу усунути пошкодження в електроосвітлювальній мережі, перебуваючи при цьому в стані алкогольного сп’яніння (2,6‰).
Буквально через кілька місяців на комбінаті загинув слюсар-ремонтник ЗСУ № 3 ВАТ «Дніпродомнаремонт». Основною причиною нещасного випадку стали недоліки в розробці проекту провадження робіт і, знову ж таки, те, що робітник був добряче напідпитку (вміст алкоголю в крові — 3,9‰).
1998 р. У квітні стався смертельний випадок зі слюсарем ЗСУ № 3 ВАТ «Дніпродомнаремонт». Під час виконання робіт на агломашині робітник упав разом із незакріпленим листом перекриття. Вміст алкоголю у крові загиблого становив 3,9‰.
2000 р. У лютому загинув електрозварник ЗБУ-124 «Стальконструкція». На робітника з висоти 10 м упав вантажозахоплювальний пристрій. Одна з причин події — відсутність спільних заходів цеху «Запоріжсталі» і підрядної будівельної організації щодо забезпечення безпеки праці.
У травні електрозварник ЗАТ «Металургремонт № 3», прямуючи на обід, чомусь скористався трубою газоходу, на якій не втримався і впав донизу. Потерпілий загинув.
У червні отримав смертельні травми електромонтер ТОВ «Спецстальконструкція». Причина — не були розроблені технологічні карти із зазначенням безпечних маршрутів по території підприємства.
2001 р. У серпні під час демонтажу киснепроводу упав з висоти 12 м газоелектрозварник ТОВ «Кисеньмонтаж». Загиблий не пройшов цільового інструктажу і не був ознайомлений з проектом провадження робіт, не були розроблені технологічні карти зі схемами послідовності виконання робіт, не оформлено наряд-допуск.
У листопаді смертельно травмувався бригадир монтажників ТОВ ЗБУ-124 «Стальконструкція». Для монтажних робіт у мартенівському цеху замість передбаченого проектом риштування скористались несправною колискою. Потерпілий перебував у стані алкогольного сп’яніння (2,6‰).
2003 р. У лютому смертельно травмований слюсар-ремонтник ВАТ «БМУ «Запоріжстальбуд-1». Комісія рекомендувала керівнику підприємства розглянути відповідність займаним посадам майстра і бригадира.
У жовтні смертельно травмований монтажник ВАТ «БМУ «Запоріжстальбуд-1».
2004 р. У травні загинув електрозварник ТОВ ЗБУ-124 «Стальконструкція» — під колесами тепловоза, що належав «Запоріжсталі». Трагедія сталася через порушення маршруту безпечного руху, машиніст тепловоза і його помічник не стежили за перебуванням людей на коліях.
2005 р. У лютому загинув ізолювальник згадуваного вже ВАТ «БМУ «Запоріжстальбуд-1». Причинами загибелі стали відсутність засобів підмощування і технологічної карти на виконання робіт.
2006 р. У вересні нещасний випадок стався на дільниці гарячого прокату тонкого листа на «Запоріжсталі». Тут роботи проводили працівники товариства «Металургмонтаж-233». Один із них смертельно травмований валком рольгангу. Розслідування встановило, що з боку «Запоріжсталі» не була виконана підготовка робочої зони, буквально заваленої рулонами сталевого листа.
У листопаді у цеху холодного прокату № 1 комбінату смертельно травмований майстер субпідрядної організації. Впродовж 2006 р. це вже третій випадок загибелі працівників підрядних організацій на території «Запоріжсталі».
На підставі викладеного можна констатувати: найчастіше працівники підрядних організацій гинуть під час виконання робіт на висоті. Причинами, що призводять до трагедій, стають неузгоджені дії сторін, низька трудова дисципліна і вживання алкогольних напоїв виконавцями робіт, неналежний стан технічного обладнання. Саме на ці «дірки» у роботі й потрібно звернути увагу керівникам підрядних організацій. А ще хотілося б, щоб керівництво підприємств-замовників під час укладання договорів надавало перевагу підрядним організаціям з належним рівнем організації роботи з охорони праці.
«Запоріжсталь», з огляду на обсяги робіт, виконуваних сторонніми організаціями (хоча раніше це робили власні підрозділи товариства),— підприємство особливе. Стосунки між гігантом металургії і невеликими підрядними або субпідрядними організаціями вважати паритетними важко. Якщо під час розслідування нещасного випадку із працівником підрядної організації виявлено вину «Запоріжсталі», то таке підприємство може втратити постійного замовника і солідні обсяги робіт. Тому керівництву підрядної організації простіше приховати вину замовника. Але ж у такому випадку не досягається основне завдання розслідування — ліквідація причин виникнення нещасних випадків.
Наведені нещасні випадки свідчать про першочергову небезпеку для працівників підрядних організацій. Та не варто ігнорувати й небезпеку, яку неграмотними діями (а частіше — бездіяльністю) підрядники здатні створити працівникам підприємства-замовника.
Стан виробничого травматизму в підрядних організаціях у металургії давно турбує керівників теруправління Держгірпромнагляду по Запорізькій області. З цього приводу вирішено підготувати наказ, відповідно до якого державні інспектори у металургії з початку 2007 р. здійснюватимуть нагляд за всіма підприємствами, які працюють на території металургійних (та інших) виробництв, а випадки травмування їх працівників будуть належати до травматизму в металургійній галузі. І це не революційне рішення: в Алчевську (Луганська область) є подібний досвід. Там представник підрядної організації на місцевих коксохімічному і металургійному підприємствах до початку виконання робіт звертається в службу охорони праці цих підприємств, фахівці якої повідомляють галузевого інспектора про появу нового підрядника. Інспектор ставить це підприємство на облік і надалі здійснює нагляд за станом безпеки праці під час виконання робіт.
Поки що питання вдосконалення нагляду не втрачає актуальності, тому існує потреба внесення змін у нормативну базу з охорони праці. А ще є думка, що необхідно проводити тендери, де переможець на право виконання робіт визначатиметься за участі інспектора, який врахує рівень травматизму у кандидата на виконання підрядних робіт, а головне — рівень організації роботи з охорони праці на такому підприємстві.

К. МОРОЗ, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Запорізькій області



До списку