Статьи

2008-583.jpg Як би ви не тішились цьому зручному способу обігріти власне житло та вирішити ряд інших побутових проблем — від приготування їжі до задоволення гігієнічних потреб, мусите завжди пам’ятати про обережність. Адже саме недбалим не вдається відслідкувати момент, коли наш, здавалося б, друг і спільник перетворюється на ворога, який відбирає найдорожче — здоров’я, а то й життя.

— Саме такий випадок трапився напередодні нового 2007 р. у с. Вонігово Тячівського району, що на Закарпатті,— розповідає головний державний газотехнічний інспектор державної інспекції з охорони праці та промислової безпеки Л. Андращук. — У приміщенні літньої кухні приватного будинку були встановлені газові плита та конвектор. Газом також опалювалася кахельна піч, на димовивідному патрубку якої господар самовільно встановив шибер, що був на той час закритий.
«Зайшовши вранці до літньої кухні власного господарства,— написав у поясненні з приводу нещасного випадку з газом у побуті І. Ціпкало,— я знайшов там свою тещу у непритомному стані, а родича — мертвим... Навіть у стані шоку відразу ж відкрив шибер, вікна й двері та перекрив надходження газу».
За словами Л. Андращука, мешканці житлових будинків і квартир, котрі користуються газовими приладами з відведенням продуктів згорання в димохід, повинні пам’ятати, що ці продукти містять отруйний чадний газ, який при несправному або засміченому димоході потрапляє до приміщення і призводить до отруєння людей, що в ньому перебувають.
Заборонена будь-яка самодіяльність і тим, хто користується газобалонними установками зрідженого газу. Підключати газові балони мають право лише особи, які отримали дозвільний талон на виконання такого виду робіт від спеціалізованої організації. Під час заміни газового балона зі зрідженим газом категорично забороняється використовувати відкритий вогонь, курити, вмикати і вимикати електроприлади і освітлення.
Абсолютно недопустимо самочинно виконувати ремонт газових приладів та апаратів, демонтувати їх, проводити заміну на нові та встановлення додаткових газових приладів. Ці роботи повинні виконуватись виключно працівниками спеціалізованих підприємств, які отримали дозвіл в органах Держгірпромнагляду.

В. ТУРЯНИЦЯ, керівник прес-служби теруправління Держгірпромнагляду по Закарпатській області



До списку