Статьи

Хочу відразу попередити тих, хто у цьому заголовку побачить інший зміст. «Домашній», бо живе і працює за сотню кілометрів від обласного центру, у місті, де більшість керівників знають його особисто і спілкуються з ним не лише під час ділової зустрічі. Це життя. Відчують у твоїй поведінці слабинку — вважай, що ти вже не належиш собі.

2008-090.jpgАле це не єдина особливість роботи регіонального державного інспектора. Хоч він і перебуває у штаті інспекції теруправління Держгірпромнагляду, хоч і має сучасний мобільний зв’язок з безпосереднім керівником, ступінь особистої відповідальності за прийняття рішення у нього підвищений. Доки витратиш дві години на поїздку до обласного центру на підпис документів, щоб зупинити обладнання, доки повернешся, може статися найгірше.
Та у кожного з п’яти головних державних інспекторів теруправління Держгірпромнагляду по Запорізькій області, які працюють у Мелітопольському краї, є свої підходи, щоб справа, як кажуть, не доходила до крайнощів. У І. Чувакова, який два роки тому залишив посаду керівника Мелітопольського відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, є надійна підмога серед працівників держадміністрації Приазовського району. Вони і на підприємство зателефонують, і під час комплексної перевірки допоможуть.
В. Виноградов бере досвідом. Він в органі державного нагляду за охороною праці — 22 роки. Знає всі «тонкі» місця підконтрольних підприємств та організацій.
О. Стрюков, С. Щербина та С. Панадій свої посади обіймають від 7 до 11 років, мають вищу інженерну освіту, під час роботи їм доводилося стикатися з різними ситуаціями. Проте не можуть змиритися з абсолютною некомпетентністю у питаннях охорони праці, яку час від часу проявляють деякі керівники районного рівня. Нещодавно один із заступників голови райдержадміністрації на підвищених тонах у присутності численних керівників господарств, підприємств, організацій почав «відчитувати» підлеглого — спеціаліста з охорони праці: «Що це за рівень роботи, коли інспектори штрафують фермерів? Їм і так важко!» Такому керівникові й на думку не спаде, що кожен інспектор працює у чотирьох-шести районах, щотижня здійснює по кілька перевірок. І штрафи — не особиста примха, не шлях наповнення бюджету, а підстава для осмислення роботодавцем свого ставлення до питань безпеки праці. Добре, що цю позицію інспекторів повністю поділяє міжрайонна прокуратура, яка тісно співпрацює з представниками Держгірпромнагляду.
Всі п’ятеро державних інспекторів з нагляду за охороною праці Мелітопольщини рідко зустрічаються одночасно в робочому кабінеті. Вони постійно у дорозі, постійно на завданні. Поспішають туди, де людині праці потрібна допомога.

Леонід БЕЗУГЛИЙ,
наш власкор

На знімку (зліва направо):
головні державні інспектори
державних інспекцій
промислової безпеки
та охорони праці теруправління
Держгірпромнагляду
по Запорізькій області
С. Панадій, С. Щербина,
І. Чуваков, О. Стрюков та В. Виноградов.

Фото автора



До списку