Статьи

Що, власне, сталося 11 лютого 2008 р. у ЗАТ «Птахокомбінат «Дніпровський», що у Нікопольському районі Дніпропетровської області?

...Апаратники дільниці виробництва технічної продукції О. Ворожбит, О. Сердюк та Ю. Василін, не переконавшись у надійності закриття люків, через які вивантажується готова продукція, почали вкидати сировину у котли марки КВ-4.6М. Через деякий час з-під кришки люка одного з котлів стала витікати рідина. Оглянувши люк, апаратники побачили, що притискний ролик механізму закриття люка не увійшов своєю проточкою у паз скоби. Замість того, щоб доповісти про нештатну ситуацію начальникові цеху, О. Ворожбит та О. Сердюк розвинули активну самодіяльність. А саме: відключили котел, знизили тиск до нуля і почали закривати люк. Та під час підтягування вже згадуваного ролика кришка люка раптом почала відкриватися під тиском сировини, що містилася у котлі. О. Ворожбит відсахнувся від киплячого розчину, однак не втримався на ногах і почав падати в бік котла. О. Сердюк, який стояв поруч, кинувся підхоплювати товариша. Та тієї ж миті люк повністю відкрився і апаратників обдало паром. Ю. Василін на той час перебував за 5 м від них. Він і вивів потерпілих на вулицю та терміново доповів про нещасний випадок начальнику забійного цеху Ф. Плахотті. Той викликав медсестру, потім — «швидку допомогу», що доставила обох потерпілих до центральної районної лікарні. Термічні опіки в обох робітників становили до 13% поверхні тіла.
Історія банальна до оскоми. Бо скільки такого! «Ти йому кажеш: не роби цього! А він робить»,— дуже часто можна почути від майстрів і на металургійних гігантах, і на малих підприємствах. Коли ж цьому буде край? І чи загалом це можливо? Питання не риторичне. Досвід розвинених європейських країн свідчить: можливо. Причому позитивна відповідь зумовлена не тільки високим рівнем автоматизації технологічних процесів на підприємстві, де людина практично не має контактів з небезпечними та шкідливими факторами виробництва, а й високою культурою виробництва, що передбачає свідоме і відповідальне ставлення працівника будь-якого рівня до своїх виробничих обов’язків. Що стосується останнього, то з цим у нас просто національна біда, бо, практично, який нещасний випадок не візьми,— зачепишся за людський фактор. А за ним обов’язково проглядається нехтування власною і чужою безпекою. Його феноменальна живучість пояснюється різними причинами.
Та мало чути про це. Як же з цим ефективно боротися? Органи нагляду стоять на тому, що корінь зла — у нелюбові роботодавця до охорони праці. Однак посилення тиску на роботодавця, зрештою, обернулося тим, що він успішно пролобіював у Верховній Раді Закон «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», і тим самим (не секрет) ускладнив роботу інспектора. А ще — спонукав його керуватися при визначенні винних у скоєнні того чи іншого нещасного випадку не лише ст. 13 Закону «Про охорону праці», а й частіше заглядати у ст. 14, де визначено обов’язки працівника щодо додержання вимог нормативно-правових актів з охорони праці.
До речі, цей, поки що нетиповий приклад поведінки інспектора, можна відслідкувати й під час розслідування подій у ЗАТ «Птахокомбінат «Дніпровський». Так, комісія зі спецрозслідування згадуваної пригоди визнала рядових виконавців — апаратників О. Ворожбита та О. Сердюка — прямими винуватцями нещастя. Крім того, вона відійшла від стереотипного звинувачення у скоєнні нещасного випадку посадових осіб того чи іншого рівня. Чи мала для цього комісія вагомі підстави? Дивіться самі. Котел КВ-4.6М, який обслуговували потерпілі, отримав позитивний висновок експертизи з питань охорони праці за результатами технічного діагностування у 2005 р. Наступне опосвідчення мало відбутися у 2009 р. Тобто технічних причин нещасного випадку не могло бути. Що ж стосується підготовки О. Ворожбита та О. Сердюка з питань охорони праці, то вони пройшли вступний, первинний та повторний інструктажі. Крім того, як свідчать самі апаратники, вони добре знали інструкцію апаратника, що регламентує виробничий процес та дотримання норм з охорони праці. Це підтверджує і підпис потерпілих у графі «З інструкцією ознайомлений». До речі, у розділі 2 «Завдання і обов’язки» цієї інструкції йдеться про таке: «Налагодження і регулювання обладнання проводяться згідно з технологічним процесом під контролем майстра-технолога». Крім того, зазначено, що апаратник повинен «суворо дотримуватися вимог охорони праці». І це ще не все. У розділі 5 «Зобов’язаний знати» вказані не тільки вимоги до режиму роботи в аварійній ситуації, а наголошується, зокрема, і на тому, що працівник повинен суворо додержуватися вказаних вимог. Подібний зміст має й інструкція № 45 з охорони праці для апаратників з виробництва технічної продукції, які працюють на вакуумних котлах КВ-4.6М.
Та як би там не було, комісія пов’язала даний нещасний випадок з виробництвом. Отож, попри очевидну вину апаратників, вони отримають чимале матеріальне відшкодування шкоди. Нічого не отримає тільки той, хто сумлінно додержувався вимог інструкцій з охорони праці та технологічного процесу. Парадокс? Так. Але скільки їх буває у нашому житті. То коли, нарешті, запрацюють важелі економічного впливу стосовно порушників виробничої дисципліни, які обіцяли нам автори Закону «Про охорону праці» ще в 1992 р., бо саме тоді було введено в дію цей нормативний акт?

Н. РУСИЧ



До списку