Статьи

Відповідно до плану роботи Держгірпромнагляду у листопаді 2006 р. теруправліннями та державними інспекціями здійснено перевірки готовності підприємств (підприємців) до безпечної експлуатації у зимовий період 2006—2007 рр. канатних буксирних витягів для підйому гірськолижників.
Під час цієї цільової перевірки було обстежено 94 витяги буксирні канатні (ВБК), установлені в Автономній Республіці Крим, Дніпропетровській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Полтавській та Чернівецькій областях.
На жаль, на час перевірки більшість ВБК не були готові до безпечної експлуатації. Значна частина підприємств-власників (підприємців) буксирних витягів не мала відповідної документації, установленої вимогами Правил улаштування і безпечної експлуатації витягів буксирних канатних для гірськолижників, затверджених наказом МНС України від 03.08.2006 р. № 499 (НПАОП 92.0-1.01-06). Виявлені перевіркою порушення вимог Правил були майже на всіх ВБК.
Працівники, відповідальні за безпечну експлуатацію та утримання ВБК у справному стані, а також працівники, які здійснюють контроль за безпечною їх експлуатацією, не пройшли навчання й перевірку знань цих Правил. До обслуговування ВБК допущені працівники, які не пройшли спеціального навчання або періодичної перевірки знань з питань охорони праці.
Обслуговуючий персонал не забезпечений інструкціями з охорони праці, вахтовими та ремонтними журналами. Електромеханіки, машиністи-оператори, ремонтний персонал ВБК не пройшли медичних оглядів. Вони не повністю забезпечені відповідним інструментом та засобами індивідуального захисту. Технічне обслуговування витягів проводиться не в повному обсязі, визначеному інструкціями з експлуатації заводів-виготівників, журнали запису технічних обслуговувань відсутні або ведуться формально.
У багатьох випадках технічні огляди або експертні обстеження канатних витягів, а також заміри опору ізоляції електроустановок не проведено.
На станціях посадки і висадки пасажирів відсутні аптечки з медикаментами, немає засобів для транспортування потерпілих гірськолижників. На нижніх станціях ВБК не вивішені правила користування витягом, розклад роботи, плакати про порядок посадки, висадки і проїзду лижників.
За результатами перевірок видано 84 приписи на відключення від електромережі приводів і призупинено експлуатацію 87 буксирних витягів до усунення виявлених порушень правил безпеки. 20 посадових осіб за порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці притягнуто до адміністративної відповідальності.
З метою посилення наглядової діяльності, запобігання випадкам травмування відвідувачів, працівників та зменшення загрози оточуючим територіальним управлінням Держгірпромнагляду запропоновано провести регіональні семінари-наради за участі обласних, міських та районних держадміністрацій з роз’яснення вимог Правил та порядку організації безпечної експлуатації канатних буксирних витягів.



До списку