Статьи

2008-105_2.jpg Донбас — край індустріальний, промислове серце країни. Жителям регіону є чим пишатися, продукція його підприємств відома далеко за межами України. Є у м. Харцизьку Донецької області завод, що має славну історію і є унікальним у своєму роді підприємством. Цього року йому виповнюється 110 років. Це ВАТ «Харцизький трубний завод» — один з найбільших у світі виробників сталевих електрозварних труб великого діаметру з тришаровим антикорозійним поліетиленовим покриттям. Усього завод виробляє понад 500 типорозмірів труб для трубопровідного транспорту, енергетики і будівництва.

У 2007 р. на Харцизькому трубному заводі без зупинки виробництва було завершено масштабний інвестиційний проект, у результаті якого в трубоелектрозварювальному цеху № 2 введено в експлуатацію нову технологічну лінію із встановленням обладнання виробництва провідних європейських фірм. Це дало змогу розширити сортамент продукції, що випускається, яка на ринку користується найбільшим попитом,— електрозварних труб діаметром 508—1422 мм з одним прямим швом і товщиною стінки до 40 мм.
На заводі функціонує інтегрована система управління якістю продукції. Якість харцизьких труб здобула визнання у споживачів країн Східної та Західної Європи, Середньої і Південно-Східної Азії, Латинської Америки. Тут працюс понад 5000 працівників. Щоб таке масштабне виробництво, до того ж підвищеної небезпеки, функціонувало безперебійно, аби не виникали аварійні ситуації, що є причинами нещасних випадків, потрібна чітко налагоджена система управління охороною праці.
З позитивним досвідом харцизьких трубників ми вирішили ознайомитися ближче. У першу чергу цікавили люди, які займаються організацією роботи щодо забезпечення безпечних умов праці на цьому виробництві,— співробітники управління охорони праці, яке адміністративно й функціонально підпорядковується генеральному директорові ВАТ «Харцизький трубний завод», а методично — технічному директорові. В його штаті — 7 осіб, колектив згуртований, досвідчений. Начальник управління В. Брайко працює на цій посаді вже 30 років, інженер з охорони праці Г. Внукова — 25 років. Практично всі співробітники управління прийшли з цехів заводу, які добре знають виробництво, як кажуть, зсередини. Тому і ставляться до своєї роботи відповідально й творчо. До речі, нелегкі турботи з охорони праці (а справа ця клопітка) лягли в основному на жіночі плечі. Це інженери з охорони праці Ірина Добриніна, Галина Внукова, Тетяна Бойко, Наталя Городничук, провідний спеціаліст з пожежної безпеки Алла Садовська. У підрозділах заводу питаннями охорони праці займаються ще 14 фахівців — інженерів з охорони праці.
З роботою управління охорони праці ознайомив заступник начальника В. Шанько. Завдання у служби стандартні — контроль за додержанням працівниками підприємства законодавчих актів з охорони праці, організація роботи, спрямованої на зниження рівня травматизму, поліпшення умов праці. Але сухі формулювання не відображають реального підходу до роботи на різних підприємствах, і тим приємніше, що на трубному заводі люди, які стоять на варті безпеки праці, ставляться до своїх обов’язків сумлінно, з душею. Адже від них багато в чому залежить збереження здоров’я і життя працівників цього складного виробництва. Володимир Павлович вважає дуже важливим те, що фахівці управління пройшли хороше загартування в цехах заводу, працюючи майстрами, інженерами, у тому числі й з охорони праці (він сам раніше очолював трубний цех № 3). Знаючи небезпечні дільниці виробництва, його «вузькі» місця, вони можуть визначати пріоритети своєї роботи, знають, на що потрібно звертати увагу в першу чергу. І як люди, які душею прикипіли до рідного заводу, дуже переживають за безпеку праці своїх колег. Адже неформальне ставлення до своїх обов’язків видно відразу — жінки натхненно й зацікавлено розповідали про те, як проходив огляд-конкурс з охорони праці, показували плакати, емблеми та вірші учасників конкурсу.
Огляд-конкурс з охорони праці на заводі проходив з 12 листопада по 12 грудня 2007 р. У період його проведення увагу було сконцентровано на додержанні працівниками правил безпечного ведення робіт, зміцненні виробничої дисципліни, пропаганді безпечних методів праці, забезпеченні оптимальних режимів праці та відпочинку працівників. До авторитетної комісії, перед якою стояло нелегке завдання — визначити переможців, увійшли представники керівництва заводу, профкому, управління охорони праці, державної інспекції, що курирує підприємство.
2008-106_2.jpgЦього разу огляд, який став уже традиційним, проходив трохи незвично. Наголос було зроблено на активній участі працівників заводу — кожний бажаючий міг проявити свої творчі здібності. Виявилося, що охорона праці (для багатьох тема нудна і невражаюча) і таланти — цілком сумісні речі. Від кожного підрозділу заводу в конкурсі «Кращий слоган і плакат з охорони праці» і у віршованому конкурсі на тему «Людина — фактор і об’єкт ризику на виробництві» могли брати участь кілька груп бажаючих. Для заохочення команд-переможниць і окремих учасників передбачили преміальний фонд (як говориться, людина повинна одержати і моральне задоволення, і матеріальну винагороду).
Скільки талантів відкрилося в колективі харцизьких трубників! Читаючи часом нехитрі рядки віршів, розглядаючи барвисті плакати, розумієш — у будь-якій справі потрібен оригінальний, творчий підхід. Нічого, здавалося б, незвичайного — конкурс як конкурс, та якщо люди так жваво відгукнулися, виходить, «зачепило», зацікавило. А, отже, буде результат — той, хто створював свої «твори», придумував і втілював на папері свої задуми, вже не покладатиметься на «либонь», не махне рукою на вимоги безпеки, а буде суворіше додержуватися інструкцій, думати про власне здоров’я, поважати охорону праці.
Задавши тему віршованого конкурсу «Людина — фактор і об’єкт ризику на виробництві», організатори ставили за мету зміцнити у свідомості кожного працівника думку про те, що саме від нього самого залежить його безпека. Хоча не варто забувати і про те, що для людини мають бути створені оптимальні умови праці, без ризику для здоров’я, а часом і життя (але це вже турбота роботодавця).
2008-107_1.jpgЗ роботами своїх колег могли ознайомитися всі бажаючі — щотижня і вірші, і малюнки публікувалися на сторінках заводської газети «Харцизький трубник». Так що можна було і повболівати за своїх товаришів, і обговорити їхню творчість, а багатьох побачене підштовхнуло й до участі в конкурсі. Адже тут ще й дух змагання був присутній — конкуренція між підрозділами заводу. А здорове суперництво — це завжди стимул прагнути до кращого.
Нелегко довелося журі. Гаряче обговорення, суперечки, сумніви, пошук спільної думки, і в результаті — винесення вердикту: хто ж гідний називатися переможцем? Під час підбиття підсумків огляду-конкурсу комісія враховувала оригінальність і актуальність ідей, яскравість виконання, повноту відображення конкурсної теми.
Перше місце в конкурсі «Кращий слоган і плакат з охорони праці» посіла команда цеху з ремонту будівель і споруд (О. Романюк, О. Жахалова, О. Лазутков). А в конкурсі «Кращий вірш на тему «Людина — фактор і об’єкт ризику на виробництві» переміг О. Полянський, плакувальник полімерних матеріалів на метал трубозварювального цеху № 4.
За словами заступника начальника управління охороною праці В. Шанька, обговорення результатів огляду-конкурсу в колективі покаже його ефективність, відкриє нові перспективи в роботі служби охорони праці — які заходи знаходять відгук у людей, над якими нововведеннями в роботі потрібно подумати.
Колектив управління охорони праці розуміє, що їхня праця — дуже важлива ланка в ланцюзі якісної безперебійної роботи всього підприємства. Начальник державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в металургії теруправління Держгірпромнагляду по Донецькій області В. Полєтаєв на похвали скупий, але відзначає, що у ВАТ «Харцизький трубний завод» ставлення працівників управління охорони праці до своїх обов’язків — сумлінне, люди дійсно працюють не для галочки, а ставлять конкретні цілі й добиваються позитивних результатів. Адже виробництво це унікальне, єдине в Україні, досить складне, і ризики виникнення травмонебезпечних ситуацій тут високі.
А ще на цьому заводі розуміють, що наглядові органи допомагають в організації безаварійного виробництва, у боротьбі з травматизмом. Державних інспекторів там поважають, адже перевірки проводяться для виявлення недоліків, що заважають роботі. Висновки комісій дають можливість проаналізувати недоробки, усунути їх, внести необхідні корективи. Адже мета в органу держнагляду і керівництва підприємства одна — забезпечення безпеки виробництва.
Напевно, одержати хорошу оцінку за роботу з охорони праці можна тільки в тому випадку, якщо на підприємстві немає смертельного травматизму, а загальний зведено до мінімуму. У ВАТ «Харцизький трубний завод» нещасні випадки, незважаючи на всі докладені зусилля, ве-таки стаються. Отже, управлінню охорони праці ще належить чимало попрацювати, щоб на рідному заводі для кожного працівника були створені оптимальні умови праці, щоб кожен знав і додержувався правил безпеки. Не з примусу, а за особистим переконанням у тому, що по-іншому не можна.

М. БОРКУТА, заступник начальника відділу інформаційного забезпечення та зв’язку з засобами масової інформації теруправління Держгірпромнагляду по Донецькій області

На знімках:
співробітники управління
охорони праці
ВАТ «Харцизький трубний завод»
(у центрі — В. Шанько);
роботи учасників конкурсу.

Фото автора



До списку