Статьи

Що нам подобається в Одесі? Якщо відповісти «море», будемо праві, але частково. Жителі та гості міста — постійні відвідувачі не тільки пляжів, але й розважальних комплексів — атракціонів. За день на площах, де розміщені каруселі, вагончики, «Американські гірки», роз’їжджають поні, запряжені в нарядні візки, буває понад 10 тисяч людей. Чи цілком безпечний їхній відпочинок? Сьогодні, після ряду трагедій, що сталися на атракціонах у Харкові, Запоріжжі, Києві, у цьому доводиться сумніватися. Тому теруправління Держгірпромнагляду по Одеській області регулярно проводить перевірки стану охорони праці в цих розважальних комплексах.

Спеціалісти теруправління перевірили експлуатацію розважальних комплексів на чотирьох об’єктах Одеси, а також у містах Котовську, Ізмаїлі, Білгород-Дністровському. За недотримання Правил улаштування і безпечної експлуатації атракціонної техніки було заборонено експлуатацію 16 одиниць устаткування. У зв’язку з непроходженням спеціального навчання і перевірки знань нормативно-правових актів з охорони праці від роботи відсторонено 19 операторів. До адміністративної відповідальності притягнено 6 керівників і один оператор.
...В Одесі на площі Куликове поле галасливо завжди, а в спекотні літні дні особливо. Тут розміщені розважальні атракціони для дітей і дорослих. Є на перший погляд нешкідливі, на зразок каруселей, що крутяться по колу, а є «Американські гірки», «Бомбер» — це вже крутіше, катання на яких викликає захоплене «Ах!»
ТОВ «Шоу» має в своєму розпорядженні багато атракціонів. Директор підприємства О. Снітковський розповів, що у них експлуатується устаткування випуску 1990—2000 рр., є новіше — 2005—2008 рр. Привезене з Італії, Німеччини, Голландії, Чехії, є з України. Наприклад, «Американські гірки», «Бомбер», «Слайд» привезені з Італії, «Лабіринт» для дітей, «Спайдермент», басейн з човниками — українське устаткування. Всі механізми були перевірені фахівцями Чорноморського експертно-технічного центру, пройшли діагностику.
У ТОВ «Шоу» працює 30 осіб. Оскільки атракціони — устаткування підвищеної небезпеки, посадові особи, відповідальні за безпечну експлуатацію атракціонів, пройшли навчання в Одеському консультаційно-навчальному центрі, а оператори — в Кременчуцькому науково-виробничому центрі «Атракціон», де відбувся спеціальний семінар з навчанням для працівників розважальних центрів. Перевірку знань вони пройшли в теруправлінні Держгірпромнагляду по Одеській області.
У квітні цього року була проведена перевірка готовності підприємства до літнього сезону. Працівники теруправління виявили ряд порушень вимог безпеки у роботі устаткування та організації безпечної роботи персоналу. Наприклад, роботодавець не отримав дозволу від органів Держгірпромнагляду на початок експлуатації об’єктів підвищеної небезпеки — недавно завезеного устаткування. Не було проведено експертизу атракціону «Дитяча гідравліка» експертною організацією на відповідність вимогам нормативно-правових актів з охорони праці.
Всього на площі Куликове поле спеціалістами теруправління було перевірено сім атракціонних комплексів, у роботі яких були виявлені практично одні й ті ж порушення. Не розроблено проект розміщення комплексу в ТОВ «Тірекс», «Добробут», СПД Вердонг В. М., Крик Р. Е., Ланник Томаш. Не розроблено програму проведення стажування операторів, не видається наказ про допуск працівника з вказівкою тривалості стажування, прізвища працівника, відповідального за її проходження. Підприємства не забезпечені захисними засобами в обсягах, передбачених нормами комплектування. Не організовано контроль за станом ЗІЗ, не проводяться їхні випробування та перевірка придатності, відсутні перевірочні клейма. Робочі місця операторів деяких атракціонів не обладнані кабіною або навісом.
У результаті перевірок було призупинено експлуатацію атракціонів «Поїзд», «Самба» у ТОВ «Тірекс» (директор І. Бубнов), «Поліп» у СПД Вердонг В. М., «Бомбер» у ТОВ «Добробут» (директор О. Марій), «Колесо огляду» в СПД Ланник Томаш.
2008-191_2.jpgРяд порушень було виявлено у парку культури та відпочинку імені Горького. Директорові С. Слободяник видано розпорядження про усунення порушень. Тут недостатньо організовано оперативний контроль за станом охорони праці. Не розроблено заходи щодо зниження ризику виникнення аварій та надзвичайних ситуацій під час експлуатації атракціонної техніки, а також комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів і підвищення існуючого рівня охорони праці. Інструкції з охорони праці для операторів атракціонів не мають розділу «Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях», терміни проведення інструктажів на робочому місці з операторами не дотримуються. Спеціаліст з охорони праці не пройшов навчання і перевірку знань з охорони праці, на підприємстві не створено комісію з перевірки знань. Посадові особи підприємства не провели спеціальне навчання і перевірку знань з працівниками, зайнятими на роботах підвищеної небезпеки. Відповідальний за справний стан і безпечну експлуатацію електрогосподарства не пройшов перевірку знань з питань електробезпеки. Операторам (механікам) атракціонів не присвоєна група II з електробезпеки, спеціалістові з охорони праці не присвоєна група IV, неелектротехнічний персонал (контролери-касири) не пройшов інструктаж на групу I. Роботодавець не провів черговий медичний огляд обслуговуючого персоналу.
2008-192_1.jpgУ СПД «Качанов», розташованому в гідропарку Лузанівка, роботодавцем не було отримано дозвіл від органів Держгірпромнагляду на початок роботи та експлуатацію атракціонів «Лава», «Дитяча лава», «Топ-Спин», «Дитяча гідравліка», «Картинг». Це устаткування не забезпечене експлуатаційними документами, паспортами. У результаті приймальна комісія не допустила його до експлуатації. А спеціалісти теруправління призупинили функціонування атракціонів.
В атракціонному комплексі парку культури та відпочинку (директор В. Пилипчук) Білгород-Дністровського призупинено експлуатацію атракціону «Ланцюгова карусель». Виявлено практично ті ж порушення, що й у вищеназваних комплексах. Крім цього, тут роботодавцем не створено ремонтну службу, умови для виконання обслуговуючим персоналом своїх обов’язків. Інструкції з охорони праці для операторів атракціонів не містять відомостей щодо прийомів безпечного виконання робіт, правил використання устаткування, а також застережень про небезпечні прийоми, які заборонено застосовувати. У встановлених місцях не вивішені правила поведінки на атракціонах та їх використання.
У травні 2008 р. було проведено повторну перевірку стану охорони праці в названих атракціонних комплексах. Було відмічено, що всі порушення усунено в строк, і устаткування підприємств було допущене до експлуатації.
В Одесі й області налічується 14 підприємців, які експлуатують атракціони. І хоча протягом 2007—2008 рр. при використанні розважальних комплексів не було допущено аварій і нещасних випадків, теруправління тримає на постійному контролі організацію їхньої безпечної роботи. Головний державний інспектор відділу організації нагляду за промисловою безпекою та охороною праці теруправління М. Череватий, під чиїм керівництвом були проведені перевірки, розповів, що робота атракціонів далеко не безпечна. Виявивши серйозні порушення у навчанні та стажуванні посадових осіб і персоналу, який обслуговує розважальні комплекси, спеціалісти теруправління наполягли на перегляді програм навчання. Крім того, кожному з підприємств, у віданні яких перебувають атракціони, було запропоновано розробити план заходів щодо усунення порушень законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці.
З метою забезпечення безпечної експлуатації атракціонної техніки головам райдержадміністрацій запропоновано не давати дозвіл на розміщення атракціонних комплексів без візи органів Держгірпромнагляду. Крім того, теруправління направило лист керівникові ВАТ «Одесаобленерго» з вказівкою про порядок укладання договорів на використання електроенергії об’єктами з сезонним характером роботи і обов’язковим наданням актів приймальної комісії за формою Ф-4.

Катерина ЦВІГУН,
наш власкор

На знімках:
головний державний інспектор
теруправління М. Череватий (ліворуч)
і директор ТОВ «Шоу» О. Снітковський перевіряють безпечність роботи
атракціону «Слайд»;
порушення вимог охорони праці:
у оператора атракціону (зліва)
немає кабінки або навісу (парасольки).

Фото автора



До списку