Статьи

Комісія, створена наказом територіального управління Держгірпромнагляду по Київській області та м. Києву, провела розслідування обставин та причин групового нещасного випадку зі смертельним наслідком з робітниками СП «Служба колії, тунельних споруд і будівель КП «Київський метрополітен».
8 липня 2008 р. начальник дистанції електромеханічної служби КП «Київський метрополітен» С. Труш телефоном повідомив начальника служби М. Логвіна про необхідність проведення ремонтних робіт вентилятора у вентиляційній шахті № 228 станції метро Палац спорту. Для цього необхідно було розібрати дві шумопоглинаючі стіни із шлакобетонних блоків. Демонтаж першої стіни проводила бригада тунельних робітників у складі М. Седзяла, В. Селюченка, С. Петровського та М. Писаренка з 12 до 19 липня 2008 р.
Про обсяги робіт М. Логвін не повідомив керівництво СП «Служба колії, тунельних споруд і будівель» та не розробив заходи щодо забезпечення безпечного виконання робіт з оформленням наряду-допуску.
22 липня 2008 р. о 22 год 30 хв тунельний майстер С. Наконечний отримав завдання на демонтаж другої шумопоглинаючої стіни і доручив виконання робіт бригаді у тому ж складі, провівши з ними інструктаж з питань охорони праці. Пройшовши інструктаж, М. Седзяло, В. Селюченко, С. Петровський та М. Писаренко пішли до приміщення № 37, де випили горілки. Близько 1 год 50 хв вони зареєструвалися у чергової по станції та попрямували по тунелю метрополітену до місця роботи, куди о 2 год 20 хв прийшов і майстер С. Наконечний. Побачивши, що у вентиляційній шахті № 228 робітники розкладають інструмент для демонтажу шумопоглинаючої стіни, він залишив їх.
Робітники розбились по парах М. Седзяло — В. Селюченко та С. Петровський — М. Писаренко. Щоб прискорити розбирання стіни, М. Седзяло запропонував завалити її, розібравши кілька шлакобетонних блоків з нижньої частини. Погодившись, робітники обрізали нижню арматуру, що порушило стійкість стіни. Першими до виконання робіт приступили М. Седзяло та В. Селюченко. Під час другого підходу близько 3 год 45 хв 23 липня стіна завалилася, і робітники опинилися під уламками. Спроба С. Петровського та М. Писаренка витягти постраждалих з-під завалу не вдалася. На допомогу прийшли інші працівники метрополітену. Лікарі швидкої допомоги, які прибули через 20 хв, констатували смерть М. Седзяла та В. Селюченка.
За висновком судово-медичної експертизи, вони померли від закритої травми грудей з переломами ребер і ушкодженням внутрішніх органів. Судово-токсикологічне дослідження виявило в крові потерпілих етиловий спирт.
Було також встановлено, що С. Наконечний, С. Петровський та М. Писаренко на момент нещасного випадку також перебували в стані алкогольного сп’яніння.
Комісія з розслідування дійшла висновку, що трагедія сталася внаслідок відсутності заходів щодо забезпечення безпечного виконання робіт, недостатнього контролю за додержанням робітниками вимог охорони праці під час виконання технологічних процесів, порушення технологічного процесу демонтажу стіни, вживання алкогольних напоїв.

О. КАСЬЯН (прес-служба теруправління Держгірпромнагляду по Київській області та м. Києву)



До списку