Статьи

Улюбленим місцем відпочинку жителів Миколаєва та його гостей є Миколаївський зоопарк. Проте мало хто знає, що зоопарк – це об'єкт підвищеної небезпеки.

(В повному обсязі матеріал читайте в журналі №1 2010 р.)

1Датою заснування Миколаївського зоопарку вважається 1901 р. Тоді Миколаївський міський голова М. Леонтович заснував свою приватну колекцію із 75 акваріумів, де перебувало понад 1 тис. екземплярів риб більш як 50 видів. З часом зоопарк розширювався, поповнювався новими мешканцями і ставав усе більш цікавим і відвідуваним. Величезних потрясінь зоопарк зазнав у роки громадянської та особливо Великої Вітчизняної воєн, але навіть у часи лихоліття не припинялась його робота. У період гітлерівської окупації Миколаєва його відвідували як місцеві жителі, так і німецькі солдати. У музеї зоопарку навіть збереглися квитки російською та німецькою мовами. Під час відступу фашисти розстріляли усіх ведмедів і левів, але більшу частину тварин удалося зберегти. Деяких з них працівникам зоопарку доводилося ховати у підвалах та інших місцях.

Сьогодні КП «Миколаївський зоопарк» розміщується на площі 20 га. Тут утримується близько 3 тис. тварин 400 видів, 80 видів з яких занесено до Червоної книги. Заклад першим серед зоопарків України став членом Всесвітньої організації та Європейської асоціації зоопарків і акваріумів, Євро-Азіатської асоціації зоопарків, бере участь у 18 європейських програмах розведення рідкісних видів. У 2004 р. Миколаївський зоопарк став переможцем всеукраїнського конкурсу «100 кращих товарів і послуг» у номінації «Обслуговування».

У зоопарку працюють 220 осіб. Утримується великий парк автотранспортних засобів і механізації, 2 газові котельні, потужні інженерні комунікації, кормоцех, ветеринарна лікарня та інші об'єкти. Більша частина з них – об'єкти підвищеної небезпеки. Але як сказав директор зоопарку, заслужений працівник культури України В. Топчій, основними знаряддями праці в зоопарку є віник, совок і відро. Небезпека праці визначається наявністю диких тварин, можливим поширенням заразних й інших хвороб, спільних для тварин і людей, складністю (тривалість відлову та евакуації диких тварин у разі стихійного лиха або виходу зі своїх приміщень, а також особливостями обслуговування тварин, які утримуються ізольовано від обслуговуючого персоналу, і неможливістю прямих контактів з ними.

У зоопарку розроблено СУОП. Загальне керівництво роботою щодо забезпечення охорони праці здійснює директор, у структурних підрозділах – їхні керівники. Службу охорони праці очолює інженер з охорони праці Г. Непочатова. До питань безпеки працівників і відвідувачів тут ставляться найсерйознішим чином. Два роки тому було видано збірник нормативних документів, якими визначається діяльність зоологічного парку, у т. ч. – у сфері охорони праці. Таку роботу серед зоопарків країн колишнього СРСР проведено вперше. Сьогодні цей збірник охоче купують інші зоопарки для керівництва в роботі.

Робота з тваринами потребує від людини певних якостей. Під час проходження медичного огляду потрібне обстеження у психіатра. Усі працівники по догляду за тваринами допускаються до самостійної роботи тільки у разі досягнення 18 років і після проходження спеціального навчання, стажування протягом місяця і наявності висновку спеціальної комісії, яка перевіряє рівень необхідних знань і набутих навичок. Звірі, як і домашні тварини, згодом звикають до людей, які за ними доглядають, і дуже відчувають їхній настрій, до того ж багато тварин не переносять запах спиртного.

Відповідальним є процес перегону тварин у клітки для тимчасового утримання. Тут необхідно бути дуже уважним і дотримуватися усіх вимог безпеки…

Сергій Колесник, власкор



До списку